Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2"— Transkript prezentace:

1 Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2
Počet obyvatel: 826´300. Hustota zalidnění: 155 ob/km2

2

3 Charakteristika Ústecký kraj se vyznačuje různorodým charakterem krajiny. Na jedné straně zde můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se slavnou Pravčickou bránou, na straně druhé zde najdeme krajinu zdevastovanou těžbou hnědého uhlí a zplodinami z tepelných elektráren. V okolí města Teplice se podobně jako na Karlovarsku vyskytují prameny minerálních vod s lázněmi.

4 Přírodní podmínky Leží na severozápadě ČR.
Hranice s Německem je tvořena pásmem Krušných hor, Labskými pískovci a Lužickými horami. Ve středu kraje se rozprostírá České středohoří, jižně od něj Česká křídová tabule, ze které vystupuje hora Říp. Leží zde nejníže položené místo ČR (hladina Labe u Hřenska). Přítoky Labe jsou Ploučnice a Ohře. Na Ohři leží nádrž Nechranice.

5 Hospodářství Podkrušnohoří – rozvinutá průmyslová výroba.
Podél toku Labe a Ohře – Zemědělská oblast. (Daří se zde zelenině a ovoci.) Vyskytuje se zde úrodná černozem nebo hnědozem. Kolem města Žatec, Louny a Litoměřice se pěstuje světově proslulý chmel.

6 Průmysl Kraj patří k oblastem s vysoce rozvinutou průmyslovou výrobou.Převahu má těžký průmysl s vysokou materiálovou a energetickou náročností – energetika, chemický průmysl, hutnictví, sklářství, výroba textilu. V minulost i se zde těžil cínovec a měď, dnes převládá těžba hnědého uhlí (80% produkce v ČR), přestává se těžit kvůli kvalitě (špatná).

7 Nejvýznamnější průmyslové podniky
Chemopetrol Litvínov – petrochemické produkty. Setuza Ústí nad Labem – výrobky tukového průmyslu. Mostecká uhelná společnost Most – hnědouhelné brikety. Válcovny plechu Chomutov – roury. ČEZ Praha – elektrická energie. Desta Děčín - Vysokozdvižné vozíky.

8 Hospodářství Průmyslová oblast Podkrušnohoří (Chomutov, Most, Teplice, Litvínov) Zemědělská činnost podél Labe a Ohře (Žatec, Louny, Litoměřice) – ovoce, zelenina, chmel Periferní oblast Šluknovský výběžek

9 Mostecká hnědouhelná pánev
útlum těžby HU tepelné elektrárny – Prunéřov, Tušimice, Počerady rafinérie – Chemopetrol Unipetrol Litvínov chemický pr. – Setuza Ústí n/L – mýdla, zubní pasty sklářský pr. – AGC Flat Glass Czech

10 Unipetrol Litvínov Motorová paliva, topné oleje, asfalty,
etylen, propylen, benzen, čpavek, močovina, alkoholy, saze, polyetylen aj.

11

12


Stáhnout ppt "Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2"

Podobné prezentace


Reklamy Google