Hospodaření s pitnou vodou Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Jak vyzrát na „krizi“? aneb krizové řízení malých a středních firem v době recese.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Snižování spotřeby vody
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
pro integrovaný projekt
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. ČLENOVÉ TÝMU Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie... l pobočka Liberec
Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., divize Třebíč VODOVODY A KANALIZACE, svazek obcí se sídlem v Třebíči Pracovní seminář s aktuální tématikou: Dopady.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Zasedání obecního zastupitelstva obce Květinov č Dne od 17:00hod.
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vrty v Mostech V roce 2011 se potýkala obec Mosty u Jablunkova, jako ostatně všechny obce regionu s nebývalým suchem. Vody ve vodojemech ubývalo a hrozilo,
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY URBANIZOVANÁ POVODÍ Kolektiv autorů.
Regulátory veřejného osvětlení RPR Plus!
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Vytápění Dálkové vytápění
Vysoká škola technická a ekonomická
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Připojení nemovitostí Dolina a Svaté
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Hospodaření s pitnou vodou Návrh výboru pro životní prostředí září 2015

Souhrn aktuálního stavu  Obec využívá pro zásobování vodou vlastní studny  Jejich vydatnost v současné době postačuje na běžné odběry  V letním období (v době sucha) však současné vodní zdroje nepostačuji a dochází k odstávkám vody a nebo dokonce k dovážení vody. Průměrná denní spotřeba v obci je m 3 v kritickém období m 3 (zdroj: oficiální web obce – Pavel Znamenáček v diskuzi)  Každý odběratel vody má nainstalován vodoměr, který je odečítán 1x ročně  Značná část trvale žijících obyvatel a naprostá většina chatařů má vlastní zdroj vody – studnu  Hladina spodních vod v ČR postupně klesá a s ohledem na vědecké předpovědi změn klimatu lze očekávat, že situace se bude zhoršovat a sucha podobná letošnímu se budou opakovat

Upozornění  Tento návrh se zabývá možnými úsporami pitné vody, nikoli hledáním vydatnějších vodních zdrojů.  Následující návrhy představují nulové nebo minimální finanční nároky na rozpočet obce a díky většinou velmi krátké finanční návratnosti mohou být velmi atraktivní pro voděradské občany.  Jednotlivé návrhy není nutno realizovat současně.

Využívání dešťové vody na místo pitné

 Instalace podzemních nádrží na dešťovou vodu a jejich využití na splachování, případně praní

Instalace podzemních nádrží na dešťovou vodu  Nabídka možnosti instalace podzemních nádrží na dešťovou vodu  Doplněk územního plánu o pravidlo, že podobnou nádrží musí být vybaveny všechny nové a rekonstruované domy (i chaty?) v obci  Nabídka stávajícím obyvatelům - centrální nákup – společná realizace – lze očekávat výraznou úsporu finančních nákladů pro obyvatele  Náklady pro obec – minimální, pro obyvatele to může být výrazná úspora nejen v investičních nákladech, ale i následně v platbách za pitnou vodu  Navrhujeme zvážit případně i finanční příspěvek obce pro každého, kdo by se rozhodl si podobnou nádrž instalovat

Využití nadzemních nádrží na dešťovou vodu – na zalévání  Takové nádrže lze dnes již běžně zakoupit za velmi přijatelné ceny  Při centrálním nákupu a dovozu jde dosáhnout velmi zajímavých úspor pro obyvatele  Mnoho lidí má problém jak si takovou nádrž dovézt, to vše by vyřešila společná doprava

Výrobky šetřící pitnou vodu při jejich používání  Na trhu je dnes mnoho jednoduchých výrobků, které snižují spotřebu pitné vody bez snížení uživatelského konfortu  Navrhujeme nabídnout takové výrobky voděradkým obyvatelům a v případě zájmu formou jejich centrálního nákupu dosáhnout příznivější pořizovací ceny. Navíc při jejich používání dochází k úspoře teplé vody, což se příznivě projeví v účtech občanů  Jedná se zejména o úsporné kohoutkové perlátory a úsporné sprchy – snížení spotřeby vody cca 50 %!

Represivní a nebo organizační opatření  Obecní vyhláška zakazující napouštění bazénu pitnou vodou  Kontrola – častější odečet vodoměrů  Motivace šetření pitnou vodou její cenotvorbou  Stanovit běžnou spotřebu na 1 RD (dle počtu obyvatel) a spotřebu nad tuto průměrnou spotřebu „penalizovat“ vyšší cenou za 1m 3  Naopak kdo si nainstaluje úsporná zařízení, mohl by mít naopak cenu za 1m 3 nižší  Toto je citlivá záležitost a bylo by potřeba vše připravit a propočítat tak, aby to bylo motivační  Obecní vyhláška zakazující zalévání trávníků pitnou vodou v letních měsících. Zde navrhujeme to nevztahovat jen na nemovitosti připojené na vodovod, ale i na studny, protože jak známo, studny jsou určitou formou propojené a hladina spodních vod klesá.

Závěr  Navrhovaná opatření by při dobré osvětě, propagaci a následné masivní instalaci mohli zcela jistě uspořit minimálně 50 % spotřeby. To by výrazně snížilo tlak na nutnost vybudování nového vodního zdroje, nebo dokonce připojení na dálkový vodovod, což jsou milionové investice  Navrhovaná opatření nepředstavují žádné velké nároky na obecní rozpočet a při jejich odsouhlasení zastupitelstvem jsou členové výboru pro životní prostředí ochotni se ujmout organizační a informační části navrhovaných opatření