POVRCHOVÉ MONTÁŽE TECHNOLOGIE. Technologie povrchové montáže Byla zavedena v 80.letech 20.století pro zvýšení efektivnosti výroby. Je určena především.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mobilní regály Sestava policových regálů, která je umístěna na pohyblivých podvozcích. Použití pojízdných regálových systémů značně zvyšuje skladovou.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
VY_52_INOVACE_05_13_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Frézování drážek, tvarových ploch, pomocí UDP - test.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII KAPACITORY,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M Opakování.
Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M Katalogové údaje a značení rezistorů.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tistarna ingoustová a laserová
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tato prezentace byla vytvořena
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Stavebnicové stroje VY_32_INOVACE_39_793
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Optický kabel (fiber optic cable)
Číselné množiny - přehled
Zpětná vazba v zesilovačích 2
Elektromagnetická slučitelnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Perové spoje 2 VY_32_INOVACE_22_439
Senzory pro EZS.
Další součástky s jedním přechodem PN
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetická slučitelnost
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Normály elektrických veličin
Číslicové měřící přístroje
Analogové násobičky.
Rezistory a jejich řazení.
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
TRANZISTOROVÝ JEV.
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
VLASTNOSTI KAPALIN
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Diagnostika brzd.
Diagnostika brzd.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Transkript prezentace:

POVRCHOVÉ MONTÁŽE TECHNOLOGIE

Technologie povrchové montáže Byla zavedena v 80.letech 20.století pro zvýšení efektivnosti výroby. Je určena především pro velkosériovou výrobu s nasazením poloautomatických a automatických strojů a výrobních linek. Přednosti: zmenšení rozměrů součástek díky absenci drátových vývodů, zmenšení rozměrů desek plošných spojů (DPS), tím zmenšení celých výrobků, díky zmenšení se sníží také celkové náklady na dopravu a skladování, součástky se pájí na povrch DPS, odpadá tedy potřeba vrtaných otvorů pro vývody, což snižuje celkový počet děr na desce a tím i výrobní náklady, bezvývodové součástky jsou výhodnější pro automatické osazovací stroje, odpadá operace formování a stříhání vývodů, lze docílit vyšší hodinové kapacity výroby, tato technologie přináší vyšší spolehlivost při výrobě i vyšší spolehlivost a odolnost výrobku. Zápory: vyšší nároky na přesnost návrhu DPS, omezení tažení spojů mezi vývody součástky, zvýšená plošná hustota součástek může způsobit místní přehřívání, ne všechny součástky se vyrábí v bezvývodovém provedení, pro tuto technologii nejsou zavedeny jednotné normy, výrobci součástek nemají jednotné značení, obtížnější opravy než u vývodových součástek.

Zkratky požívané v technologii povrchové montáže: SMD – součástky určené pro povrchovou montáž (bezvývodové) SMT – technika povrchové montáže a způsob osazování SMA – způsob kompletace technikou povrchové montáže SME – zařízení pro povrchovou montáž SMP – provedení pouzder součástek pro povrchovou montáž MELF – válcová pouzdra s kovovými kontaktními ploškami na obou koncích SOD – pouzdro pro diody SOT – pouzdro pro tranzistory SOIC – pouzdro pro integrované obvody (číslo za označením udává počet vývodů) CC – pouzdro má vývody ohnuté pod součástku LCC – pouzdro je určeno pro osazení do speciální objímky PLCC – plastové bezvývodové pouzdro LCCC – keramické bezvývodové pouzdro QFP – čtvercové pouzdro, které má vývody na všech čtyřech stranách

Dřívější (klasické) provedení Příklady provedení „vývodových“ součástek: Příklad osazení DPS:

Základní rozdělení součástek a pouzder pro SMT

Součástky SMD 1. rezistory Ploché provedení Válcové provedení

Příklad značení a rozměrů některých rezistorů

2. kondenzátory Ploché provedení Válcové provedení 1 – barevný kód 2 – izolační vrstva 3 – elektrody 4 – keramické tělísko 5 – čepičky vývodů 3. diody a)Ploché provedení b)Válcové provedení

4. tranzistory

5. integrované obvody Některé základní tvary: Tvary vývodů součástek:

Smíšené technologie Využívají součástek SMD s povrchovou montáží v různých kombinacích s vývodovými součástkami. Obvykle je používána oboustranná montáž na DPS.

Při smíšené montáži je třeba vzít v úvahu nejen rozdíly mezi velikostí součástek, ale i roztečí vývodů: S tím souvisí také komplikovanější technologie osazování: Příklad skutečného provedení:

Příklad postupu technologie povrchové montáže Přes kovové masky je nanášena pájecí pasta a lepidlo pod součástky (žluté body na obr.DPS):

SMD součástky jsou uloženy v páskových zásobnících a navinuty v kotoučích: Kotouče se součástkami jsou umístěny po stranách automatické linky:

Výška pipet nad DPS: Přísun součástek k pipetám (modře osvětlená DPS): Posun DPS po dopravníku k osazovací hlavici (k vakuovým pipetám):

Odjezd osazené desky (součástky v pájecí pastě) do pájecí pece k přetavení (reflow): Podle technologických požadavků může být v peci rozložení teplot: s lineárním profilem: se sedlovým profilem:

Jinou variantou je pájení přilepených součástek (bez pájecí pasty) na cínové vlně: Rozložení teplot v peci je průběžně monitorováno:

Při pájení dochází k některým vadám, např. k posuvu součástky vlivem povrchového napětí: Horší pájitelnost jedné z plošek, větší přesah vzdálenosti r, méně pasty na jedné z plošek a další snížené parametry zvyšují pravděpodobnost tzv. Tombstoning efektu (jev náhrobní kámen):

Automatické zařízení pro kontrolu chyb při pájení. DPS je posouvána lineárním motorem: Výsledky kontroly jsou průběžně zobrazovány na monitoru:

Součástky SMD se pájí také na ohebné DPS:

Zpracoval ing. František Stoklasa Zdroje: Šandera J., Součástky pro SMT, návrh a spolehlivost DPS, Sborník BTIC a FEKT VUT Brno Kraus A., Úvod do SMT, Amatérské rádio 3/2000 Šavel J., Elektrotechnologie, BEN Praha 2004 Wasyluk R., Elektrotechnologie, Scientia Praha 2004 Szendiuch a kol., Moderní technologie, VUT Brno 2006 Archiv autora