Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Martin Fojtík
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí MEII Montáž a demontáž součástek Obor: Mechanik Elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

4 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

5 Mezi elektronické součástky patří
- pasivní součástky - rezistory, potenciometry, cívky, kondenzátory, termistory, - polovodičové součástky jako diody, tranzistory, tyristory, triaky, diaky, integrované obvody. Elektronické součástky jsou umístěny na plošném spoji, který je zhotoven podle podle schématu zapojení.

6 Pro správnou funkci obvodu je potřeba dodržet několik pokynů
1. Každou součástku, kterou chceme namontovat, musíme před osazením řádně proměřit. Je to z toho důvodu, že se vyhneme dalším problémům s funkčností zařízení, které stavíme nebo opravujeme

7 Ukázka měření

8 2. Sílu cest na plošném spoji navrhujeme tak, aby proud, který protéká el. obvodem cesty nezničil.
3. Vytvarování a částečné zkrácení vývodů. 4. Osazení součástek do otvorů v plošném spoji. Hodnoty napsané na součástkách musí být zřetelně čitelné. Důvodem je, že při poruše na první pohled poznáme o jakou součástku se jedná. 5. U cívek je v některých případech nutné dávat pozor na začátek a konec vinutí. 6. U některých kondenzátorů je nutné dodržovat naznačenou polaritu (elektrolytické a tantalové). 7. Cívky bývají vinuty z měděného drátu izolovaného lakem. Před pájením je nutné izolaci odstranit.

9 8. Při pájení je nutné dávat pozor na maximální dovolenou teplotu součástek. To znamená, že pájet jen krátce nebo při pájení součástky chladit (držet přívody v kleštích). 9. Zajištění vývodů zahnutím na straně pájení a zkrácení na správnou délku. 10. Zapájení vývodů. 11. Dále zkontrolujte, zda jste neprovedli při pájení přemostění jednotlivých propojení na pájecí straně desky s plošnými spoji. Tyto zkraty by mohly poškodit nebo zničit jednotlivé součástky. Zkraty mohou též způsobit odstříhnuté nebo ohnuté vývody součástek. Případné zjištěné závady odstraňte.. 12. Povrchová ochrana desky nástřikem ochranného laku.

10 Ukázka zapájení el. součástky

11 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google