Civilizační choroby
látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku
přítomen ve všech živočišných tkáních, v krvi, ve žluči, je součástí buněčných membrán
vznik v játrech příjem potravou živočišného původu maso, játra, mozeček, mléčné výrobky
vysoká krevní hladina je rizikovým faktorem arteriosklerózy, infarktu myokardu …!!
cholesterol je v krvi přítomen ve spojení s bílkovinami ( lipoproteiny ), které jej přenášejí „ LDL cholesterol“ – „špatný, zlý cholesterol“ – rizikový pro vznik arteriosklerózy „ HDL cholesterol“ – „dobrý, hodný cholesterol“- organismus chrání, je odnášený z ohrožených orgánů
čím více cholesterolu zkonzumujeme, tím méně ho syntetizujeme pokud přijímáme cholesterolu v potravě více nebo dojde k poruše jeho metabolismu přispívá k tvorbě plátů v tepnách
význam správná funkce nervové tkáně tvorba žluče tvorba různých hormonů
příčiny zvýšené hladiny dědičnost stravovací návyky některá onemocnění – cukrovka, obezita, onemocnění ledvin, alkoholismus
UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag