Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výživa člověka.
VÝŽIVA – základní složky potravy
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Hypolipidemika.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Víte, že .... Podle informací Světové zdravotnické organizace (WTO)
Poruchy metabolismu lipoproteinů
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Cukrovka Diabetes mellitus
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Biochemie živin Ludmila Hanáková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Steroidy.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_418.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Steroidy Hana Chodounská
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Rizikové faktory a zdraví Okruh témat pro informační leták.
Ateroskleróza.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Číslo v digitálním archivu školy
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Lipidy obecný popis.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Civilizační choroby

látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku

přítomen ve všech živočišných tkáních, v krvi, ve žluči, je součástí buněčných membrán

vznik v játrech příjem potravou živočišného původu maso, játra, mozeček, mléčné výrobky

vysoká krevní hladina je rizikovým faktorem arteriosklerózy, infarktu myokardu …!!

cholesterol je v krvi přítomen ve spojení s bílkovinami ( lipoproteiny ), které jej přenášejí „ LDL cholesterol“ – „špatný, zlý cholesterol“ – rizikový pro vznik arteriosklerózy „ HDL cholesterol“ – „dobrý, hodný cholesterol“- organismus chrání, je odnášený z ohrožených orgánů

čím více cholesterolu zkonzumujeme, tím méně ho syntetizujeme pokud přijímáme cholesterolu v potravě více nebo dojde k poruše jeho metabolismu  přispívá k tvorbě plátů v tepnách

význam  správná funkce nervové tkáně  tvorba žluče  tvorba různých hormonů

příčiny zvýšené hladiny  dědičnost  stravovací návyky  některá onemocnění – cukrovka, obezita, onemocnění ledvin, alkoholismus

 UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag  UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag  UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag  UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag  UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag  UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag  UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=SkSqUNCSDaXT4QSU6IC4Ag