Ivo Peterka FHS 13. 10. 2008 Grafické formáty pro WWW ● Pro vkládání obrázků do prezentací se používají následující formáty – Graphics Interchange Format.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
III/2 XVII AB
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Téma č.2 Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnost využití
ZÁKLADY GRAFIKY Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Tvorba webových stránek
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ.
Základy počítačové grafiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
PNG (Portable Network Graphics) David Majda 2. Ročník MFF UK
Formáty grafických souborů
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Komprese textových, video a audio dat.  Komprese   JPEG: 
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Počítačová.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Počítačová grafika.
Počítačová grafika, prezentace
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Počítačová grafika.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
GRAFIKA.
Základy počítačové grafiky
Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnosti využití
FORMÁT Vypracoval: Kopecký Marek Vypracoval: Kopecký Marek Počítačová grafika a CAD, zimní semestr TÉMA - Formát PNG.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Počítačová grafika.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Základy HTML 1 Vložení obrázku. 2 Grafické formáty První předpoklad pro vložení obrázku do stránky je jeho uložení ve vhodném formátu. Prohlížeče podporují.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Základní pojmy a principy
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Jak na obrázky? Martin Žáček
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Grafické editory Jaroslav Pergler EP1 2015/2016. grafický editor = program pro tvorbu nebo úpravu grafických dat Používány k tiskovým návrhům i grafik.
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_17. ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ Podle způsobu vytváření, resp. zpracování grafické informace rozeznáváme:  vektorová zařízení.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Grafika - základy Co se všechno naučíme???
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
Ivo Peterka, FHS UK, Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW.
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_047.ICT.13 Vektorová a rastrová grafika.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Grafické formáty Definují způsob popisu a uložení grafických dat
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Jak na obrázky? Martin Žáček
Grafické formáty Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Inf Formáty grafických souborů
Počítačová grafika a vizualizace I „Komprese a formáty souborů“
Barvy v počítačové grafice
Transkript prezentace:

Ivo Peterka FHS Grafické formáty pro WWW ● Pro vkládání obrázků do prezentací se používají následující formáty – Graphics Interchange Format (GIF) – Joint Photo Expert Group (JPEG) – Portable Network Graphics (PNG)

Ivo Peterka FHS Graphics Interchange Format ● Vznikl v osmdesátých letech dvacátého století (firma Compuserve). ● Byl určen pro přenos obrázků po pomalých linkách – Pouze 256-ti barevná paleta ● Lze zobrazit i více barev najednou, ale málokdo tuto vlastnost podporuje – Prokládání obrázků (je rozpoznatelný i když dorazí pouze část, postupně se zostřuje.)

Ivo Peterka FHS Graphics Interchange Format. ● Umožňuje průhlednost a animace. ● Bezeztrátová komprese – Dostanete přesně ten obrázek, který ukládáte (omezený jen co se týče počtu barev).

Ivo Peterka FHS Graphics Interchange Format. ● Po delším používání se firma Unisys přihlásila k patentu na kompresní algoritmus použitý ve formátu (LZW). – Bylo by potřeba platit licenci za každý SW pracující s GIF formátem. – V současné době již platnost licence vypršela.

Ivo Peterka FHS Portable Network Graphics ● Vznikl jako reakce na omezenou použitelnost GIF formátu díky patentu. ● Neobsahuje žádné patentované technologie. ● Je modernější. ● Pracuje s TrueColor rozlišením. ● Neumí animace. ● Umí průhledné vrstvy.

Ivo Peterka FHS Portable Network Graphics ● Také používá bezeztrátovou kompresi. ● Microsoft Internet Explorer má u tohoto formátu problém s aplikací alfa kanálu (průhlednosti).

Ivo Peterka FHS Joint Photo Expert Group ● Používá ztrátovou kompresi – Velmi účinná (několikanásobně vyšší komprese oproti PNG nebo GIF). – Ve výsledku žádný bod znovuotevřeného obrázku nemusí mít stejnou barvu jako originál. – Vhodný pro fotografie (i když ne pro vědecké) – Nevhodný tam, kde se vyskytují v obrázku ostré hrany.

Ivo Peterka FHS Více o formátech ● ● ●