Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 20. října 2012VY_32_INOVACE_160104_Formaty_DUM

2 ZTRÁTOVÉ/BEZZTRÁTOVÉ – podle toho, zda dochází ke ztrátě kvality. SYMETRICKÉ/NESYMETRICKÉ – komprese a dekomprese je stejně náročná. FYZICKÉ/LOGICKÉ – komprese se děje na úrovni bitů již při získávání dat.

3 Jedná se o interní formát pro uchování obrázků ve Windows. Obvykle nepoužívá žádnou kompresi, a proto generuje obrovské soubory nevhodné pro transport mimo počítač. Nepodporuje ani Exif, ani správu barev, ani průhlednost, ani animaci. Bitová mapa - každému pixelu je přiřazena barva pomocí RGB složek (pixely jsou seřazeny po řádcích odshora a zleva). Bez ohledu na obsah obrázku je velikost souboru vždy stejná (výška × šířka × počet bitů na pixel + hlavička; v hlavičce je uvedena velikost obrázku, způsob komprese a další údaje).

4 Většinou není komprimován, případně lze použít metodu RLE (ovšem jen pro omezenou 8-bitovou paletu barev). RLE = R un L ength E ncoding tzv. proudové kódování 1A2B1C4D3A1BABBCDDDDAAAB

5 Používá se pro web a ukládání grafiky. Pro fotografie se vůbec nehodí. Používá tzv. indexované barvy –pomocí tabulky definuje 256 libovolných barev (tzv. paleta). Paleta barev je velmi výhodná pro grafiku s omezenou barevností, ale nevhodná pro fotografie. Využívá bezeztrátovou kompresi. Umí zobrazit průhlednost i animace.

6

7 GIF umožňuje uložit více obrázků (i s různými paletami) do jednoho souboru → tak lze vytvářet tzv. animované gify. S počtem snímků a barevných palet ovšem narůstá velikost souboru.

8 Je to univerzální kompresní metoda (ZIP, ARJ atd.). Tento algoritmus je založený na tzv. slovníkovém kódování.

9 Formát vhodný pro fotografie, obrázky s mnoha barevnými přechody. JPEG používá ztrátovou kompresi. Hodí se pro náročné aplikace, kde záleží na kvalitě obrazu, i pro aplikace, kde je prioritní velikost souboru (mail, web). Finální úspora velikosti souboru záleží nejen na nastaveném stupni komprese, ale i na obsahu fotografie. Ostré fotografie plné jemných detailů (např. pole nebo tráva) lze zkomprimovat mnohem méně než např. jemný portrét s rozostřeným pozadím. Formát je nevhodný pro obrázky s výraznými hranami (text apod.).

10 Stupeň komprese Velikost obrázku 0 103KB 455 KB 5 189KB 1 059 KB 8 388KB 1 769 KB 12 2 504KB 6 390 KB orig 18 000KB

11 Nepodporuje barevnou hloubku 12 ani 16 bitů na kanál. Vždy pracuje s barevnou hloubkou "jen" 8 bitů na kanál. Jako formát pro dočasné uložení fotografie před náročnou úpravou se díky neschopnosti udržet 12bitovou barevnou hloubku získanou např. z RAW nehodí.

12 Nepodporuje průhlednost (Transparency) neboli nedokáže vytvářet obrázky na průhledném pozadí. Průhlednost je však při vytváření počítačové grafiky či koláže často zapotřebí, a je tak třeba sáhnout k jiným formátům (TIFF, PNG, GIF, PSD atd.).

13 Díky použité metodě komprese se JPEG nehodí na ukládání grafiky (kresby, grafy, ikony, screenshoty atp.). Komprese má tendenci čáry a písmena zobrazovat „zubaté“, rozpít je a tím zhoršovat jejich vzhled a čitelnost. Srovnatelné kvality s formátem GIF by bylo možné dosáhnout až u velmi malého stupně komprese, kdy by však velikost souboru byla výrazně vyšší než u formátu GIF.

14 Nepodporuje animace (pohyblivé obrázky), a nehodí se tak na pohyblivé ikony ani bannery. To je doménou formátu GIF nebo dnes spíše programu Flash. JPEG nepodporuje bezeztrátovou kompresi. Komprese je vždy ztrátová, i když velmi malý stupeň komprese je absolutně nerozeznatelný např. od bezeztrátového TIFF.

15 Určité riziko ztráty kvality hrozí při opakovaném ukládání do JPEG. Pozor na opakované ukládání do JPEG!

16 Formát TIFF (Tagged Image File Format) je standard pro vysoce kvalitní ukládání obrázků v tiskovém průmyslu. Zobrazí barevnou hloubku 8bitovou i 16bitovou. Používá se buď zcela bez komprese, nebo s bezeztrátovou kompresí LZW či ZIP. Zachovává Exif informace - ideální pro archivaci mezisouborů, které budou editovány později. Produkuje obrovské soubory na jednu fotografii.

17 Formát PNG (Portable Network Graphics) měl nahradit formát GIF. Využívá také paletu barev. Slouží k ukládání grafiky (ale bez animace !! ) a fotografií. Využívá bezeztrátovou kompresi LZW.

18 Uchovává průhlednost. Nepodporuje Exif! Nelze užít pro animace. Kompresní metody použité v PNG dosahují často lepších výsledků než GIF a navíc mají ještě jednu zajímavou vlastnost - jsou nesymetrické. To znamená, že komprese obrázku zabere více času na úkor rychlejší dekomprese - to je ve Webu výhodné, protože zde je obrázek jednou vytvořen autorem stránky a poté je mnohokrát načítán uživateli.

19

20 Formát PSD (PhotoShop Document) je interní formát firmy Adobe používaný programem Photoshop. Uchovává fotografie i vektorovou grafiku. Umožňuje indexované barvy i barevnou hloubku 8 i 16 bitů na kanál. Podporuje vrstvy, Exif, animaci, průhlednost i zprávu barev. Nejlepší volba pro uchovávání rozpracovaných fotografií i nejrůznějších kombinací fotografií, grafiky i textu. Generuje obrovské soubory.

21 Základem jsou čáry (s danou tloušťkou, barvou a dalšími atributy), které lze matematicky popsat. DXF (AutoCad) Flash (ten ovšem umožňuje i práci se zvukem, hypertextem atd.) WMF Windows Metafile ZBR Zebra pro Windows Zoner ZMF formát programu Zoner Callisto ZMP CDR dokument CorelDraw AI od firmy Adobe Illustrator EPS Encapsulated PostScript

22 Formáty specializované pro ukládání animací (FLI), videa (MPEG, AVI, QuickTime), popisů trojrozměrných scén (OBJ), virtuální reality (VRML), hypertextu (HTML) apod. Video soubory ASF, AVI, M1V, MOV, MPE, MPEG, MPG, QT, WMV Zvukové soubory AIF, AIFF, AU, MID, MIDI, MP2, MP3, MPA, RMI, SND, WAV, WMA

23

24 SOFTWARE Křížovka byla vytvořena ve freewarovém programu HOT POTATOES. Dostupné z: http://hotpot.uvic.ca/http://hotpot.uvic.ca/ Pro vytvoření DUM byl použit Microsoft PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google