Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3228 Datum: 1. 5. 2013 Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
VY_32_INOVACE_9_1_7 Ing. Jan Voříšek  Jak již bylo řečeno, z ropy se při rektifikaci získávají jednotlivé frakce. Jaké je jejich použití? V jakých oblastech.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
VÝZNAMNÉ KYSLÍKATÉ KYSELINY. KYSELINA SÍROVÁ Vlastnosti: Bezbarvá olejovitá kapalina Koncentrovaná (96%) je silná žíravina Její hustota je téměř 2x větší.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_C9-005 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Alkyny.
Některé významné uhlovodíky
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Ropa.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Období: leden až květen 2012
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
SOLI.
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Neživá příroda - vzduch
Vlastnosti alkanů.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Mgr. Kateřina Zimplová Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh, téma: VY_32_INOVACE_CH_19_Benzín_a_nafta_8.ročník Metodické doporučení/anotace: DUM slouží k výkladu a rozšíření učiva.

BENZÍN A NAFTA PALIVA

Co je to benzín? Benzín je směs kapalných uhlovodíků které ve svých molekulách obsahují 5 až 11 atomů uhlíku Je tvořen z 60 – 65 % alkany, 20 – 25 % cykloalkany a 10 – 15 % areny Je vysoce hořlavý, zdraví škodlivý Vyrábí se frakční destilací ropy Krakování – proces při kterém se z uhlovo- díků s velkým počtem uhlíků vyrábí benzín

Oktanové číslo Oktanové číslo vyjadřuje kvalitu benzínu Čím je jeho hodnota vyšší, tím je benzín kvalitnější U kvalitních benzínů dochází k plynulému spalování benzínu, u méně kvalitních dochází k předčasnému samovznícení Čistý benzín má nízké oktanové číslo, přidávají se do něj aditiva (antidetonátory) Běžné benzíny jsou NATURAL 95, NATURAL 98

Co vzniká spalováním benzínu? CO 2 – produkt spalování benzínu CO – produkt nedokonalého spalování benzínu, velmi jedovatý plyn NO x – oxidy dusíku – jedovaté látky (při vysokých teplotách v motoru reaguje s kyslíkem nejen benzín ale i dusík ze vzduchu) Plynné uhlovodíky – žádné spalování není dokonalé Pro převádění škodlivých látek na méně škodlivé produkty se užívají katalyzátory

Co je to nafta? Motorová nafta je směs kapalných uhlovodíků které ve svých molekulách obsahují 12 až 22 atomů uhlíku Před použitím se obvykle zbavuje síry a přidávají se do ní aditiva chránící součásti motoru před korozí Je méně hořlavá než benzin, zdraví škodlivá Vyrábí se frakční destilací ropy U čerpacích stanic nese označení DIESEL

CO 2 – produkt spalování nafty SO 2 – oxid siřičitý, SO 3 – oxid sírový – nebezpečné látky, které mohou způsobit podráždění nebo otok dýchacích cest Aromatické uhlovodíky (areny) – žádné spalování není dokonalé Co vzniká spalováním nafty?

Jak se mění cena benzínu a nafty? SO 2 – oxid siřičitý

Alternativní paliva Benzín i motorová nafta patří mezi fosilní paliva. Jejich výchozí surovinou je ropa – neobnovitelný zdroj energie. Bionafta - alternativa nafty vyrobená z rostlinných olejů, dnes se povinně přidává do „klasické nafty“ jako příměs Vodík – nejekologičtější palivo (spalováním vzniká voda) LPG – směs propanu a butanu se užívá jako alternativa benzínu

Použité zdroje Učební texty byly vytvořeny s využitím učebnice: ŠKODA, Jiří a DOULÍK, Pavel: Chemie 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, s ISBN Obrázek na snímku č. 8: cena.PNG cena.PNG