Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy.
Advertisements

Mangan.
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_81.
KOVY.
Triely – prvky III.A skupiny, bór (5B)
Neutralizace Vznik solí
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Mgr. B. Nezdařilová H LINÍK. O BSAH Výskyt Vlastnosti Příprava Významné sloučeniny Využití.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Sloučeniny hliníku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chrom.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
[3] HLINÍK [1] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Oxidy.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Pětiminutovky z anorganické chemie
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_03_.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Hliník Výskyt hliníku: Výroba hliníku:
Hliník Výskyt hliníku: Výroba hliníku:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hořčík.
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Mineralogický systém IV. Oxidy
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). [1 ] [3]

 V SAVANNAH LÍNÍ KREJČÍ ŠIJÍ...  Lehký, stříbrolesklý, měkký kov  Poprvé byl připraven r a 1 kg tehdy stál 1200 dolarů! [1] Ú.: V jakém státě leží město Savannah? USA, Georgie ŘEŠENÍ HLINÍK PRVEK

 Patří do 13. skupiny PSP. Jedná se o bor (B), hliník (Al), gallium (Ga), indium (In), thalium (Tl) a ununtrium (Uut). Byl Alexej Gagarin Indickým Tlumočníkem? Božský Alkohol Gambrinus Inhaluji Tlakem. Byl Aljoša Gagarin Indická Tlama? [2]

 Hliník je všude kolem nás… jaké je využití hliníku?  Kolikátým prvkem je Al na Zemi co do rozšíření?  Jak se vyvíjel význam hliníku v průmyslu?  Jaká je elektronová konfigurace Al, typické oxidační číslo?  Podle čeho je odvozen latinský název hliníku?  Výskyt hliníku v přírodě − nerosty, naleziště.  Jaké má hliník fyzikální vlastnosti?  Jakým způsobem reaguje (kyseliny, zásady, …)?  Co je to aluminosa a co aluminothermie? w w m5H4 m5H4

 Hydroxid hlinitý  Fluorid hlinitý  Oxid hlinitý  Síran hlinitý  Tetrahydroxohlinitan sodný  Tetrahydridohlinitan lithný  Hexafluorohlinitan sodný (kryolit)  Al(OH) 3  AlF 3  Al 2 O 3  Al 2 (SO 4 ) 3  Na[Al(OH) 4 ]  Li[AlH 4 ]  Na 3 [AlF 6 ] ŘEŠENÍ:

[3] Víte, kdo ji dal zhotovit a proč? A jaká pověst se k ní váže? Koruna obsahuje 96 drahokamů. Ú.: Zjistěte, jaký je název nejznámějších drahokamů na koruně a které z těchto drahokamů mají ve svém složení hliník.

[5 ] Zrnka tvrdého korundu se drtí a používají jako brusivo = smirek. Korund se také používá k výrobě hodinek a laserů.

[7] vybroušený rubín [6] surový rubín

[8] [9] [10]

 Al se nevyrábí pražením, protože má vysokou afinitu (přilnavost) ke kyslíku. Ú.: Navrhněte způsob jeho výroby:  Je potřeba elektrolýza taveniny ve směsi oxidu hliníku a kryolitu 2Al 2 O 3 → 4Al + 3O 2 Fáze:  Příprava čistého Al 2 O 3 z bauxitu (drcení, mletí, sušení)  Alkalické loužení a tavení v autoklávu  Elektrolýza Al 2 O 3 rozpuštěného v tavenině kryolitu  Rafinace (úplné přečištění − jen někdy) [11] n&NR=1 n&NR=1 [4] bauxit ŘEŠENÍ:

 Úkol: Jaké znáte slitiny s hliníkem? Uveďte jejich název, vlastnosti. Dle vlastností určete další složení a použití.  slitiny → dural (Al, Cu, Mg, Si, Mn) automobilový a letecký průmysl, magnalium (Al, Mg) − strojírenství, pyrotechnika, silium (Al, Si, Cu, Mg, Zn) − konstrukce kol a letadel, slitina Al s Cu, Ni a Ti (spalovací motory), hydronalium − slitina s Mg (lodní konstrukce), pantal − slitina s Mg a Si, silumin − slitina s Si − slévárenství eature=related eature=related ŘEŠENÍ [12]

 Snadno reaguje  4Al + 3O 2 → 2Al 2 O 3  Amfoterní vlastnosti (z hlediska pH obojaký, reaguje s kyselinami i se zásadami):  2Al + 3H 2 SO 4 → Al 2 (SO 4 ) 3 + 3H 2  2Al + 6HCl → 2AlCl 3 + 3H 2  s hydroxidy vznikají tetrahydroxohlinitany a vodík  2Al + 2NaOH + 6H 2 O → 2Na[Al(OH) 4 ] + 3H 2  Aluminotermie − zjistěte význam tohoto pojmu  schopnost hliníku vázat kyslík, která se využívá při výrobě některých kovů (Mn, Mo, Cr, V), z jiných oxidů za vysoké teploty (3000°C i více)  využívá se redukční schopnost hliníku!!!  Fe 2 O 3 + 2Al → Al 2 O 3 + 2Fe Úkol: Napište rovnice výroby chromu a vanadu aluminotermií. Řešení najdete na následujícím slidu. ŘEŠENÍ:

 Která z uvedených reakcí proběhne nejsnadněji a proč?  Fe 2 O 3 + 2Al → Al 2 O 3 + 2Fe  Mn 2 O 3 + 2Al → Al 2 O 3 + 2Mn  Mo 2 O 3 + 2Al → Al 2 O 3 + 2Mo  Cr 2 O 3 + 2Al → Al 2 O 3 + 2Cr  V 2 O 3 + 2Al → Al 2 O 3 + 2V  Pomůcka: Využijte Beketovovu řadu kovů

 Al(OH) 3  součást bauxitu, nejstabilnější sloučenina hliníku  amfoterní  Al(OH) 3 + NaOH → Na[Al(OH) 4 ] = tetrahydroxohlinitan sodný  2Al(OH) 3 + 3H 2 SO 4 → Al 2 (SO 4 ) 3 + 6H 2 O  Al 2 (SO 4 ) 3  Připravuje se rozpuštěním hydroxidu hlinitého v kyselině sírové  Použití: Papírenský a textilní průmysl Koželužství (mořidlo) Barvířství Úprava vody čiřením

Al(OH) 3 AlCl 3 Al 2 O 3 Al 2 (SO 4 ) 3 Na[Al(OH) 4 ] t HCl NaOH H 2 SO 4

 Al(OH) 3 + 3HCl → AlCl 3 + 3H 2 O  2Al(OH) 3 → Al 2 O 3 + 3H 2 O  Al(OH) 3 + NaOH → Na[Al(OH) 4 ]  2Al(OH) 3 + 3H 2 SO 4 → Al 2 (SO 4 ) 3 + 6H 2 O t

 Hliník má ve sloučeninách oxidační číslo II.  Hliník se vyrábí z kaolinitu.  Rubín je modrá odrůda korundu.  Hliník je kyselinotvorný prvek.  Výskyt Al v krvi může být příčinou vzniku Parkinsonovy choroby= degenerace šedé kůry mozkové.  Obalový materiál z hliníku se nazývá staniol.  III; bauxitu; červená; amfoterní; Alzheimerovy choroby; alobal ŘEŠENÍ:

 Na 3 AlF 6  KAl(SO 4 ) 2. 12H 2 O  Al 2 O 3 · 2 H 2 O  ALUMINOSA  MAGNALIUM  SAFÍR  RUBÍN  ALUMINOTHERMIE  ALZHEIMEROVA CHOROBA  VÝROBA KOVŮ  POŠKOZENÍ MOZKU  MODRÝ DRAHOKAM  KRYOLIT  RUDÝ DRAHOKAM  KAMENEC  NEMOC PLIC  BAUXIT  SLITINA

1.Obalový materiál z hliníku. 2.Nemoc plic způsobená vdechováním hliníkového prachu. 3.Surovina pro výrobu hliníku. 4.Výroba kovů reakcí s hliníkem. 5.Výskyt Al v krvi může být příčinou vzniku … choroby. 6.Slitina hliníku a hořčíku.

ALUMEN = HOŘKÁ SŮL

 FLEMR, V., DUŠEK, B.: Chemie I pro gymnázia. Praha : SPN ISBN  Jurii. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  1.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 2.  Wolfgang Sauber. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  3.  Saphon. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  4.  Rob Lavinsky. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  5.  Rob Lavinsky [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  6.

 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  7.  Rob Lavinsky. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  8.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  9.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 10.  U. S. Department of Agriculture. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 11.  S. Diddy. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  12.