ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Pracovní výchova ROČNÍK:6 TÉMA: Pěstitelství – listová zelenina AUTOR:Mgr.Iva Škvarlová DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_29_IŠ
ANOTACE a)Cílová skupina: Práce je určena pro žáky 6. ročníku b)Téma: Listová zelenina c)Cíl: Seznámení s pěstováním a využitím listové zeleniny d)Pomůcky: kvíz, psací potřeby e)Klíčová slova: kořenová zelenina f)Pilotáž: Žáci si ověřili schopnost rozlišovat jednotlivé druhy zeleniny a využívat je při vaření. Žáci ocenili názornost nákresu a zápisu, příklady využití v pracovní výchově a na školním pozemku.
LISTOVÁ ZELENINA VYBRANÉ DRUHY: 1.SALÁT 2.ZELÍ HLÁVKOVÉ 3.PEKINSKÉ ZELÍ 4.ŠPENÁT
LISTOVÁ ZELENINA - KVÍZ POZNEJ Z OBRÁZKU A) SALÁT B) PEKINSKÉ ZELÍ C) ŠPENÁT D) ZELÍ HLÁVKOVÉ POPIŠ TVAR JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ZELENIN
PŘEDPĚSTOVÁNÍ ROSTLIN NOVÉ POJMY: Pařeniště je zahradnické zařízení, určené k předpěstování sadby a pěstování některých druhů zeleniny. Skleník je stavba sloužící pro pěstování rostlin, které vyžadují specifické klimatické podmínky. Předpěstovaná rostlina se vypěstuje v pařeništi nebo skleníku. Až dosáhnou výšky kolem 10 cm a klimatické podmínky jsou vhodné, sázíme je do připravené půdy. Takto si připravíme salát, pekingské zelí a zelí hlávkové.
SKLENÍK Skleník je stavba sloužící pro pěstování rostlin, které vyžadují specifické klimatické podmínky Vnitřek skleníku se ohřívá působením slunečního záření, které prochází skly skleníku, a teplo se uvnitř hromadí (skleníkový efekt). V drsnějších klimatických oblastech bývají skleníky opatřeny vytápěním pro udržení vyšší teploty v zimních měsících.
SALÁT PĚSTOVÁNÍ 1. SETÍ OSIVA - PŘEDPĚSTOVÁNÍ SADBY 2. VÝSADBA NA ZÁHON 3. ZALÉVÁNÍ A HNOJENÍ 4. SKLIZEŇ UŽITÍ V KUCHYNI: polévky, saláty, oblohy
ZELÍ HLÁVKOVÉ PĚSTOVÁNÍ 1. SETÍ OSIVA - PŘEDPĚSTOVÁNÍ SADBY 2. VÝSADBA NA ZÁHON 3. ZALÉVÁNÍ A HNOJENÍ 4. SKLIZEŇ UŽITÍ V KUCHYNI: polévky, saláty, oblohy
PEKINSKÉ ZELÍ PĚSTOVÁNÍ 1. SETÍ OSIVA - PŘEDPĚSTOVÁNÍ SADBY 2. VÝSADBA NA ZÁHON 3. ZALÉVÁNÍ A HNOJENÍ 4. SKLIZEŇ UŽITÍ V KUCHYNI: saláty, oblohy
ŠPENÁT PĚSTOVÁNÍ 1. SETÍ OSIVA -PŘEDPĚSTOVÁNÍ SADBY 2. VÝSADBA NA ZÁHON 3. ZALÉVÁNÍ A HNOJENÍ 4. SKLIZEŇ UŽITÍ V KUCHYNI: polévka, příloha k těstovinám
Seznam zdrojů Zdroj: vlastní tvorba autora Foto: vlastní fotoalbum autora Dostupný z cz/images