Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Investice a regulatorní prostředí pro oblast sítí v elektroenergetice
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Agregátní poptávka a nabídka
Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno Ing. Petr Matuszek Seminář.
Chytré sítě Smart grids.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Sdružení podnikatelů v teplárenství XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ POZE – novela zákona č. 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie Ing. Jiří.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno v roce 2006 Ing. Petr Matuszek Seminář SVSE Přerov 18. října.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno, požadavky na změny cenového rozhodnutí pro rok 2007 Ing. Petr.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Má smysl se snažit dále? Požadavky a výsledky SVSE v oblasti.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Chytré sítě Smart grids.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2008
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Nová tarifní struktura – Základní parametry výpočtu „Co přinese nová tarifní struktura v elektroenergetice?" konference Comenius, ERÚ, MPO 21. ledna 2016.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Nová tarifní struktura: srovnání se zahraničím Kongresové centrum Praha, Ing. Jiří Gavor, CSc., ENA Ing. Václav Járka, ENACO.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Pohled velkých spotřebitelů energií a provozovatelů lokálních distribučních soustav na NTS Ing. Jaromír Vorel, předseda SVSE Ing. Daniel Vaca, místopředseda.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
Nová tarifní struktura v elektroenergetice Ing. Ondřej Touš Energetický regulační úřad Konference „Co přinese nová tarifní struktura v elektroenergetice?"
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
Otevřené trhy v elektroenergetice a jejich nepřátelé
Chytré sítě Smart grids.
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Nové nastavení regulace v plynárenství
Webové portály LDS/MDS
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Chytré sítě Smart grids.
Digitalizace distribuce v české energetice
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká sněmovna

Energetická síť před 10 lety 2

DEcentrální energetika v roce

Revoluce v energetice Od roku 2005 přibylo 30 tisíc nových zdrojů vyrábějících elektřinu, které změnily zhruba z 15% energetický mix. Jsou decentrální, vyrábějí nahodile dle meteorologických podmínek a jejich podpora zatěžuje spotřebitele dvakrát – jednou ve formě poplatku za POZE a jednou ve formě nákladů na distribuci Neaktuálnost - za dobu své existence (cca 15 let) již plně nerespektuje změnu na elektroenergetickém trhu (decentralizace) Nepřímoúměrný růst spotřeby elektřiny a odběru elektřiny ze soustavy Křížové subvence jedné skupiny zákazníků na úkor druhé bez reálné úspory nákladů distribuce. Nevede k racionalizaci požadavků zákazníků a tím zvyšuje neúměrně náklady systému (rezervovaný příkon zákazníků na VVN a VN je dvojnásobný proti skutečné velikosti odběrů) Nová tarifní struktura chce zakročit proti nehospodárnému chování těch „velkých“ a „malé“ chrání před dopady současných změn, kdy nedobrovolně platí za ty bohatší Nebezpečí „vodárenského“ efektu 4

Základní rámec NTS 5 Současné rozložení Rozložení dle NTS Rozložení fixních a variabilních složek ceny elektřiny v současné a nové tarifní struktuře na hladině NN (bez daňových položek)

Jaké jsou hlavní cíle nových tarifů 6 –Motivace zákazníků k optimalizaci svých požadavků na distributory –Efektivnost provozu a rozvoje přenosové a distribuční soustavy – úprava požadavků hlavně velkých spotřebitelů na kapacitu umožní přesun části investic do nových chytrých technologií (Smart grids), dlouhodobě přinese možnost úspor zákazníkům i distributorům. –Spravedlivý a transparentní přístup ke všem zákazníkům, kteří by měli platit náklady, jež svými požadavky skutečně způsobují. –Odolnost a dlouhodobá udržitelnost – rozvoj nových technologií a služeb bez nutnosti zásadní úpravy konceptu NTS –představený návrh nové tarifní struktury je v souladu s evropským trendem, ve kterém v oblasti síťových poplatků převažují fixní části ceny nad částmi variabilními. DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOSTI NEDOSTANOU ŽÁDNÉ PENÍZE NAVÍC, naopak v roce 2015 jsme ušetřili na nákladech 800 milionů korun Návrh nové tarifní struktury nepodepíši, pokud by měl poškodit spotřebitele.

Nepřímé dotování vnořené výroby ostatními spotřebiteli? 7 Ilustrativní příklad pro cenu za distribuci:  zákazníků bez vlastní výroby v sazbě D02 jistič 3x 25 A s roční spotřebou 2,33 MWh platí podle současné tarifní struktury 71 Kč/měsíc a Kč/MWh.  Pokud si polovina z těchto zákazníků pořídí vlastní vnořenou výrobu a z ní pokryje 50 % své spotřeby zvýší se cena za odebranou elektřinu ze sítě na Kč/MWh, tj. o 33 %. Platba za distribuci 100 % 127 % 73 % Ceny distribuce 2014

Analýzy vliv NTS 8

9 Podnikatelský maloodběr

Analýzy vliv NTS 10 Domácnosti

Analýzy vliv NTS 11 Domácnosti

Analýzy vliv NTS 12 Domácnosti

Analýzy vliv NTS 13 Domácnosti

Děkuji za pozornost. Energetický regulační úřad