Tádž Mahal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoká škola finanční a správní, Kladno Aplikační software I – zápočet.
Advertisements

..
Nových sedm divů světa.
Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra.
Taj Mahal Indie.
NOVÝCH 7 DIVŮ SVĚTA.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Živnostenský list a Koncesní listina. Cenné papíry.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Biologie člověka-úvod Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky oprav vnitřních a venkovních.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Město, které je ústavou určeno jako sídlo parlamentu, vlády, hlavy státu a dalších významných institucí. HLAVNÍ MĚSTO V České republice je podle článku.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
VY_32_INOVACE_95.  Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA 
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
VY_52_INOVACE_24_02_státy jižní Evropy
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z.
N. Sedláková E. Jarabicová
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Rakousko Dominik Šváb.
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
MGU Moskevská státní univerzita M. V. Lomonosova
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Objem a povrch kvádru a krychle
Ještěd.
Klasicistní architektura v Čechách
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
Obecní dům David Kotek.
Madagaskar Stehlíková Lucie 6.B.
Příjmy z kapitálového majetku
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ORGÁNY TĚL SEMENNÝCH ROSTLIN
Vytápění Tepelné ztráty
„Svět se skládá z atomů“
Název školy:Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_10_Londýn_ig2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Iveta.
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
KUBISMUS Metelková Surov.
Vznik česky psané literatury
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PROSTĚJOV Statutární město 44 tisíc obyvatel 225 m. nad mořem.
Vila Tugendhat v Brně.
Česká republika jako součást Evropy
Najzaujímavejšie stavby sveta
NÁVRH ELEKTROINSTALACE
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
ŽENA MEZI K V Í T Í M V.B.
Paříž Veronika Nováková, 4.A.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Užití mocnin a odmocnin ve slovních úlohách II.
Povrch kvádru.
Transkript prezentace:

Tádž Mahal

Památka je známá, ale interiéry jsou téměř neznámé, protože jen málokomu se podaří vstoupit do vnitřních prostor. Tádž Mahal nechal vystavět indický mogul Šáhdžáhán na památku své ženy Arjumand Banu, která zemřela při porodu v roce 1629 ve věku 36 let. Byla známá též jako Mumtáz Mahal (Vyvolená palácem). Žal Šáhdžáhána byl tak veliký, že se rozhodl postavit pomník hodný její památky, kterému by se nevyrovnalo nic na světě. Tádž Mahal se stavěl 22 let a na jeho stavbě se podílelo přibližně dělníků. Stavělo se podle návrhů jednoho francouzského a jednoho benátského architekta. Žádné konkrétní jméno není však známé. Pomník je postaven z mramoru, který byl na stavbu dopravován z 300 km vzdáleného lomu. Celý povrch je zdoben drahokamy, polodrahokamy a kaligrafická výzdoba je provedena černým mramorem. Od roku 1983 je Tádž Mahal součástí Seznamu světového dědictví UNESCO. Esc-ukončení prezentace