FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Věk absolutismu Evropské velmoci 17. a 18.stol.
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Francie za Ludvíka XIV..
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
III/2 XV A
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Francie za vlády Ludvíka XIV.
Západní Evropa po třicetileté válce
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Vznik státních útvarů V.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Evropa za napoleonských válek
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Francie Ludvíka XIV. Název školy
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Evropa po třicetileté válce
Základní typy monarchií
Parlamentarismus vs. absolutismus
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Evropa na počátku novověku
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Ludvík XIV „KRÁL SLUNCE“.
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Absolutní monarchie Francie, Rusko, Prusko
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Habsburská monarchie za Metternicha
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ludvík XIV. „Král slunce“.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století. HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
České země po nástupu Habsburků
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Válečné konflikty v Evropě v 18. století
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Digitální učební materiál
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Náboženské války ve Francii
Evropa v 17. st..
Státy v 18. st..
Ludvík XIV. ( ).
Transkript prezentace:

FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS

absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne neomezeně politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne neomezeně forma vlády, kdy vládce není vázán souhlasem jiného orgánu ve státě forma vlády, kdy vládce není vázán souhlasem jiného orgánu ve státě centralizace: centralizace: soustředění státní politické a hospodářské moci a správy v jednom místě soustředění státní politické a hospodářské moci a správy v jednom místě

LUDVÍK XIV. (1643/ ) typický příklad absolutismu a centralizace v Z Evropě typický příklad absolutismu a centralizace v Z Evropě omezen podíl šlechty na vládě, veškerá moc v rukou panovníka – opírá se o stálou armádu, policii, státní úředníky, katolickou církev omezen podíl šlechty na vládě, veškerá moc v rukou panovníka – opírá se o stálou armádu, policii, státní úředníky, katolickou církev zvýšení státních výdajů – obrovská armáda, úředníci (platy), války, honosný život královského dvora – vzor pro ostatní evropské panovníky zvýšení státních výdajů – obrovská armáda, úředníci (platy), války, honosný život královského dvora – vzor pro ostatní evropské panovníky

Ludvík XIV.

zvyšování daní nestačilo → hledání jiných zdrojů financí → nová obchodní politika řízená státem: zvyšování daní nestačilo → hledání jiných zdrojů financí → nová obchodní politika řízená státem: tzv. merkantilismus – ekonomický směr, ve kterém je hlavním hospodářským činitelem obchod tzv. merkantilismus – ekonomický směr, ve kterém je hlavním hospodářským činitelem obchod podpora zahraničního obchodu, omezování dovozu pomocí celních opatření podpora zahraničního obchodu, omezování dovozu pomocí celních opatření podpora výrobních odvětví, ze kterých jde zboží rychle na odbyt → drahé látky, gobelíny, parfémy… (zakládání manufaktur) podpora výrobních odvětví, ze kterých jde zboží rychle na odbyt → drahé látky, gobelíny, parfémy… (zakládání manufaktur)

gobelín/tapisérie ve Versailles

kolonizace zámořských území (soupeření s Anglií) kolonizace zámořských území (soupeření s Anglií) dovoz produktů – Kanada kožešiny, Antily cukrová třtina, Asie koření dovoz produktů – Kanada kožešiny, Antily cukrová třtina, Asie koření podpora věd a umění (dramatik Moliére) podpora věd a umění (dramatik Moliére) zdůrazňování politické moci a osobní reprezentace panovníka – např. pomocí drahých staveb (Versailles) zdůrazňování politické moci a osobní reprezentace panovníka – např. pomocí drahých staveb (Versailles) velké množství peněz na oficiální milenky krále velké množství peněz na oficiální milenky krále na konci vlády Ludvíka XIV. byla Francie na pokraji bankrotu na konci vlády Ludvíka XIV. byla Francie na pokraji bankrotu

Ludvík XIV. ve Versailles

zámek ve Versailles

zahrady zámku ve Versailles

manželka Ludvíka XIV. Marie Tereza Španělská jedna z milenek Ludvíka XIV. Louise de La Vallière

ZAHRANIČNÍ POLITIKA velmocenské postavení Francie velmocenské postavení Francie expanze – snaha zajistit „stálou“ hranici na V (řeka Rýn) → střety se SŘŘNN, Nizozemím – zisk Alsaska, Štrasburku, části J Nizozemí expanze – snaha zajistit „stálou“ hranici na V (řeka Rýn) → střety se SŘŘNN, Nizozemím – zisk Alsaska, Štrasburku, části J Nizozemí zájem o španělské území – 1700 vymřela španělská větev rodu Habsburků - o trůn měli zájem rakouští Habsburkové i francouzští Bourboni zájem o španělské území – 1700 vymřela španělská větev rodu Habsburků - o trůn měli zájem rakouští Habsburkové i francouzští Bourboni

Alsasko a Štrasburk

začaly války o dědictví španělské ( ) začaly války o dědictví španělské ( ) Francie x Habsburská monarchie, Velká Británie a Nizozemsko Francie x Habsburská monarchie, Velká Británie a Nizozemsko Bourboni zisk španělské koruny x podmínka – nesmí dojít ke spojení Francie a Španělska Bourboni zisk španělské koruny x podmínka – nesmí dojít ke spojení Francie a Španělska rakouští Habsburkové zisk území v J Itálii (Neapolsko, Sardinie) a Španělského Nizozemí (dnešní Belgie) rakouští Habsburkové zisk území v J Itálii (Neapolsko, Sardinie) a Španělského Nizozemí (dnešní Belgie)

Sardinie Neapolsko

POUŽITÉ ZDROJE ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro střední odborné školy. Praha: SPN, 2006, ISBN X. WARTBURG.EDU. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: COYAU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: bre_du_grand_couvert,_L%27Automne_ou_Le_triomphe_de_Bacchus_et_d%27Ar iane,_Pierre_Mignard.jpg bre_du_grand_couvert,_L%27Automne_ou_Le_triomphe_de_Bacchus_et_d%27Ar iane,_Pierre_Mignard.jpg AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: iche_by_Nocret.jpg AUTOR NEUVEDEN. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DÉPARTEMENTS+RÉGIONS_(FRANCE).SVG. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %2Bcapitales(France).svg?uselang=cs %2Bcapitales(France).svg?uselang=cs MAPMASTER. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ostatní obrazový materiál pochází z archivu autorky