Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu ? Konference PS PČR 18. 11. 2015 Koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob MUDr. Alena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Posuzování stupně závislosti pro účely příspěvku na péči od 1
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Posouzení nepříznivé sociální situace
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Konference v posudkovém lékařství, Brno,
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Správa sociálního zabezpečení
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
ředitel odboru posudkové služby
Lékařská posudková služba ČSSZ
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
37. schůze VSP PS PČR Informace o aktuálním stavu řešení Lékařské posudkové služby resortu MPSV 3. února 2016 JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Právo sociálního zabezpečení
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Správa sociálního zabezpečení
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Sekce sociálně pojistných systémů
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Správa sociálního zabezpečení
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Osoba zdravotně znevýhodněná
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální šetření a legislativa
Právo sociálního zabezpečení
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
na posuzování zdravotního stavu a pracovní schopnosti
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Transkript prezentace:

Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu ? Konference PS PČR Koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob MUDr. Alena Zvoníková odbor posudkové služby MPSV

Koncepce posuzování Tvorba koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob představuje formování vize, představ, pojetí a názorů na činnost posudkové služby v sociálním zabezpečení Koncepce posuzování je nedílnou součástí koncepce jednotlivých systémů sociálního zabezpečení a zaměstnanosti Lékařská posudková činnost je „servisem“ systémů a jejich klientů

Tvůrci a spolutvůrci koncepce posuzování MPSV - odbor posudkové služby, odbor výkonu posudkové činnosti a další věcné útvary MPSV ČSSZ - odbor posudkové služby Úřad práce ČR Odborná lékařská veřejnost, společnost sociálních pracovníků Připomínková místa Organizace osob se zdravotním postižením

Zdroje tvorby koncepce Koncepce MPSV v oblasti sociální politiky a zaměstnanosti Multidisciplinární spolupráce Odborná platforma pro tvorbu koncepce: projekty, veřejné zakázky Podněty zainteresovaných subjektů Poznatky z implementace dosavadních systémů

Atributy koncepce posuzování Dostupnost posouzení Včasnost posouzení Odbornost, spolehlivost, opakovatelnost a přezkoumatelnost posouzení Individuálnost posouzení Zacílení na rozhodné skutečnosti Komfortnost pro posuzované osoby Využití maxima již existujících podkladů Hospodárnost řízení

Atributy koncepce posuzování Posudkový orgán ? Zdravotní model nebo sociálně zdravotní model ? Vypracovat odborný posudek či řešit nepříznivou sociálně zdravotní situaci ? Komu jsou posudkové systémy určeny ? Jaký charakter a formu mají mít posudkové systémy a posudková kritéria?

Koncepce posuzování Sociálně zdravotní model Prizmatem zdravotního stavu, zachovaných a ztracených schopností, informací o kvalifikačním a rehabilitačním potenciálu, o schopnosti samostatného života v přirozeném sociálním prostředí, o omezení aktivit nebo participací se hodnotí důsledky zdravotního postižení v oblasti: pracovní schopnosti schopnosti zvládat základní životní potřeby schopnosti pohyblivosti a orientace Zdravotní model - taxativně vymezená zdravotní postižení, kritéria pro nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku

Posudek nebo řešení situace Stávající dávkové systémy potřebují posudek výlučně pro rozhodovací činnost Samostatná řízení o nárok na jednotlivé dávky podmíněné DNZS Jednotlivé subjekty řeší v jednotlivých systémech dílčí úkoly, dílčím způsobem Vize – komplexní posouzení, sociálně zdravotní posouzení = řešení nepříznivé zdravotně sociální situace

Posuzování a posudková kritéria Charakter posudkového systému a posudkových kritérií souvisí s: potřebami dávkového systému a jeho klientů kdo posuzuje a kdo bude posuzovat jaká je nebo bude dělba posudkových kompetencí Kritéria musí být: sjednocující reflektující účel dávky (kompenzace) a jejího klienta objektivně zjistitelná/prokazatelná aplikovatelná odbornými kompetencemi posudkového orgánu

Koncepce posuzování Jak dále řešit posudkové systémy a posudková kritéria ? Srozumitelnost a přehlednost pro laiky Schématičnost pro profesionály Rizika transformace medicíny do právních předpisů: zjednodušení, zmenšení vypovídací schopnosti, omezený rozsah textu, specifika právní mluvy, možné rozpory lege artis a de iure při posuzování

Koncepce posuzování Silná právní regulace, zákony, vyhlášky – je to výhoda či úskalí ? Nebrání v řadě případů příliš „právně regulované posuzování“ individuálnosti posouzení ? Lze posuzování regulovat jinak ? Místo vyhlášek guedlines, metodiky, instrukce?

Koncepce ministerstva práce a sociálních věcí na období , s výhledem do roku 2020 Nemocenské pojištění: zvýšit informovanost ošetřujících lékařů o možnosti doporučování dočasně práce neschopných k zařazení na pracovní rehabilitaci Koncipování nových řešení, t.č. na úrovni interního materiálu MPSV –pečovatelské volno Projekt TAČR „Stanovení délky dočasné pracovní neschopnosti, analýza a zvýšení efektivity kontrol posuzování dočasné pracovní neschopnosti“

Koncepce MPSV Důchodové pojištění Provedení analýzy posuzování invalidity za období Odborná platforma: Srovnání invalidizace v ČR a v některých evropských zemích; řešitel VÚPSV Promítnutí pokroků lékařské vědy do posuzování zdravotního stavu, pracovní schopnosti a invalidity; řešitel FN KV Využití učiněných zjištění a doporučení pro korekci posuzování invalidity

Koncepce MPSV Sociální služby - PnP a SZ Stávající řešení nejsou zcela optimální, existují možnosti dílčích úprav Na způsobu a obsahu zásadní změny podmínek nároku na PnP a posuzování SZ neexistuje zatím shoda Metodický pokyn pro LPS k posuzování stupně závislosti Normativní instrukce k sociálnímu šetření – 2015 Vize - propojit lékařské posouzení a sociální šetření s plánem péče, větší zacílení na potřeby klienta

Koncepce MPSV Dávky pro osoby se zdravotním postižením Normativní instrukce pro LPS k posuzování zdravotního stavu osob pro účely zákona č. 329/2011 Sb

Koncepce MPSV Zaměstnanost Zvýšení využívání stávajících kompetencí LPS OSSZ k doporučování zařazení na pracovní rehabilitaci OZP, které přestaly být invalidní Rozšíření kompetencí LPS k doporučování zařazení OZP na pracovní rehabilitaci i v jiných situacích při posuzování invalidity – návrh věcného záměru Koordinovaná rehabilitace Ustanovení NM sekce 7 Ing. I. Merhautové předsedkyní pracovní skupiny pro koordinovanou rehabilitaci Informace o činnosti MPSV v oblasti koncepce koordinované rehabilitace, návrh dalšího postupu (projekty)- materiál pro PV

Závěr Základní předpoklady pro zásadní koncepční změny v oblasti posuzování jsou: zajištění personální stabilizace činnosti lékařské posudkové služby pro rok 2017 a roky následující potřeby jednotlivých systémů sociál. zabezpečení a zaměstnanosti konsenzus Děkuji za pozornost