Strategie Jihomoravského kraje v oblasti zemědělství Brno, 21. května 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 STÁŽE Inovativní prvek v náboru nových zaměstnanců STÁŽE Inovativní prvek v.
Advertisements

Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Značka Česká republika 21. květen 2012, PS PČR. Koncepce představuje:  Základní střednědobý strategický dokument v oblasti cestovního ruchu, jehož součástí.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Resort životního prostředí a zemědělství -Dotační politika -Činnosti resortu.
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
2. setkání pracovních skupin „Podnikání a cestovní ruch“
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Podpora napojení logistických center na železniční dopravu Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Autor.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
[Název výrobku] Marketingový plán [Jméno]. Přehled trhu Minulost, současnost a budoucnost trhu –Uveďte přehled změn podílu na trhu, vedoucích pozic, aktérů,
Informační a poradenské centrum ZČU
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Ostatní dotační programy Olomouckého kraje pro rok 2017 a další možnosti čerpání dotací z národních a evropských zdrojů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Tematicky zaměřený kulatý stůl
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Celostátní síť pro venkov Severozápad
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Inovace a regionální rozvoj
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Inovační potenciál České republiky
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Kvalitní řízení vede k úspěchu
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Univerzitní město Olomouc
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Pozemkové úpravy.
OP Meziregionální spolupráce
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/ Brno, 26. září 2017.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Krajský metodický kabinet ZEMĚDĚLSTVÍ A CHOVATELSTVÍ
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Připravenost na nové plánovací období
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

Strategie Jihomoravského kraje v oblasti zemědělství Brno, 21. května 2013

Zemědělství Jihomoravského kraje Více než 60 % území kraje tvoří zemědělská půda Okresy Vyškov a Znojmo – více než 90 % zemědělské půdy zorněno Nadprůměrné hektarové výnosy v mezikrajském srovnání – limitujícím faktorem je voda Vinohradnictví – téměř 90 % vinic ČR je v JMK Ovocnářství – více než pětina sadů v ČR je na území JMK Menší zastoupení pastvin a luk

Silné stránky zemědělství v Jihomoravském kraji Tradice ve specializovaných oborech Vysoce nadprůměrné přírodní předpoklady Slabé stránky zemědělství v Jihomoravském kraji Redukce hospodářských zvířat Redukce zpracovatelských kapacit Neexistující síť odbytových organizací Nedostatečná ochrana půdního fondu Neřešení rozlivů vod při záplavách Ohrožení Změna klimatu (sucha, povodně) Pokles zemědělské produkce vedoucí k degradaci krajiny Ztráta pracovních příležitostí Nízký odbyt produkce Neexistující národní obchodní síť Výprodej půdy Nevyvážená dotační politika

Dopady negativních povětrnostních podmínek na zemědělství a potravinářství Rok 2012 Suchá zima, únor s extrémními holomrazy (pod -20 °C) Pozdní jarní mráz v polovině května (18. května naměřeno - 6,5 °C) Souběh téměř nulových srážek a vysokých teplot To vedlo k nedostatku kvalitních objemných krmiv (seno, senáž) a výpadku produkce ve výši cca 7 mld Kč Kritický až velmi kritický stav v některých okresech Představenstvem RAK JMK byla navržena systémová opatření, která nebyla dosud ze strany státu akceptována

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Do přípravy zapojeni zástupci agrární komory JMK Schválena Zastupitelstvem JMK v roce 2012 Cílem opatření Zemědělství a péče o krajinu je: –stabilizovat krajinu s ohledem na její produkční funkci z hlediska jejích přírodních hodnot –zvýšit udržitelnost, konkurenceschopnost a image zemědělství a potravinářství jde o strategická odvětví z hlediska místní ekonomiky i péče o krajinu Vzhledem k působnosti krajů role kraje spočívá především v jednání, lobbingu apod. Kraj může být gestorem např. v –Zapojení podnikatelů do aktivit kraje v oblasti inovační politiky a marketingu –Podpoře inovativního podnikání v oblastech využitelných v zemědělství

Plánované a podporované aktivity v roce 2013 Spolupráce s profesními organizacemi na propagaci zemědělství –podpora regionálních potravin (soutěže regionální potravina JMK, Zlatá Chuť jižní Moravy) –Jihomoravské dožínky, Příprava projektu, jehož cílem bude propagace spotřeby regionálních produktů ve školských zařízeních, Podpora včelařství Podpora vinařství Země živitelka

rok Rozpočet JMK – zemědělství v mil. Kč ,515,2512,36310,1379,63 Z toho dotace Vinařskému fondu 12, ,5? Přehled podpory v oblasti zemědělství z rozpočtu JMK v letech 2005 – 2013

Další možné aktivity Jihomoravského kraje Zajištění pravidelné informační a poradenské podpory Cílené poskytování informací a konzultační odborné poradenství pro mladé začínající podnikatele v zemědělství –stále klesá zájem o podnikání v zemědělství u mladých lidí do 35 let –rozvíjet podnikavost studentů středních škol v oblasti zemědělství Osvěta a podpora při budování kooperačních sdružení (klastrů) – prvovýroba-zpracovatel-prodejce další vzdělávání dospělých – management mikropodniků v zemědělství Celokrajská soutěž v nejúspěšnějšího podnikatele v zemědělství Marketingová aktivita – podpora zvýšení poptávky po tradičních produktech jižní Moravy (zelinářství, ovocnářství, vinařství…) Opatření na podporu rozšíření exportních možností

Děkuji za pozornost