Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zdravotnická zařízení v ČR struktura a vlastnictví
Gymnázium Moravský Krumlov Sexta.  Zadluženost vládního sektoru ČR se v rámci zemí EU zlepšuje  Česko se s podílem deficitu rozpočtu dostalo  na HDP.
Centrová léčba roku několik poznámek
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Kvality zdravotní péče Dr. A. Malina, Ph.D. MBA Seminář pro kraje Škola veřejného zdravotnictví IPVZ.
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Aktuální krize zdravotnictví
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Poměrové ukazatele.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Rozhodnutí o kvalitě místa bydlení dle různých atributů Projekt do ISR Jaromír Hloch ARI.
 celkové výdaje v poměru k HDP – v roce 2014 ČR 7,7 % HDP.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Definice, základní pojmy
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému Markéta Bartůňková,
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Ekonomika a pojišťovnictví 6. přednáška Dostupnost zdravotní péče Účinnost a efektivita Kvalita zdravotní péče.
K 96. schůzi RHSD ČR pracovní skupina MATERIÁL AČMN.
9. Zdravotní situace v České republice se v některých aspektech zlepšuje. Vývoj, úroveň ani rozložení zdraví lidí však neodpovídá potřebám ani skutečným.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OCHRANA A PODPORA ZDRAVÍ I
Rutinní zdravotnická statistika
„Jediný, kdo může hlasovat, je pojištěnec svýma nohama.“
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
Soustava Rutinní zdravotnické statistiky
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Demografie vs. zdravotnictví
Transkript prezentace:

Zdravotnické ukazatele v ČR

Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických ukazatelů, které jsou výlučně charakteristické právě a pouze ve zdravotnictví Jsou to ukazatele, které se používají pro měření, hodnocení a posuzování ekonomiky i kvality zdravotní péče ve všech vyspělých státech světa Zdravotnické ukazatele v ČR

Tyto ukazatele se označují jako medicínsko-ekonomické ukazatele, a protože jsou převážně založeny na hodnotovém základě, je jejich srovnávací úroveň velmi objektivní Ze základních ukazatelů, které se používají pro posuzování nemocnic, ale i ambulantní sféry se nejvíce uplatňují 2 vzájemně korespondující ukazatele: 1) „Průměrná ošetřovanost“ (míra ošetřování) 2) „Hospitalizovanost“ (míra počtu hospitalizovaných

Zdravotnické ukazatele v ČR Ošetřovací dny = hospitalizovaní x průměrná obyvatelstvo obyvatelstvo ošetř.doba Z toho lze odvodit matematický vzorec, který se v následující podobě používá pro mezinárodní srovnávání efektivnosti nemocnic: Ošetřovanost = hospitalizovanost x průměrná ošetřovací doba

Zdravotnické ukazatele v ČR Oba ukazatele se vyznačují poměrně rychlým pohybem, a to především v medicínsky a ekonomicky vyspělých státech: V mnoha těchto státech dochází v poslední době sice k růstu hospitalizovanosti, ale pokles průměrné ošetřovací doby je přitom mnohem rychlejší. Celkově tedy ve vyspělých státech světa dochází k poklesu ošetřovanosti a v souladu s tím i k poklesu lůžkového vybavení nemocnic. To je skutečností i v ekonomice zdravotnictví ČR

Zdravotnické ukazatele v ČR Celková průměrná ošetřovanost je dána několika faktory: a) úroveň zdravotnictví daného státu, struktura a kvalita lékařské a zdravotnické péče b) rozdílné klimatické a přírodní podmínky c) struktura zdravotnických zařízení daného státu (dostupnost zdravotní péče, akutní péče versus dlouhodobá péče, ambulantní versus nemocniční apod.) d) přístup obyvatelstva k péči o zdraví e) vliv státu na péči o zdraví a zdravotnictví atd.

Zdravotnické ukazatele v ČR Délku průměrné hospitalizovanosti lze v ČR hodnotit spíše jako nadprůměrnou, srovnatelnou například s Rakouskem, vyšší než má Velká Británie, Itálie, Dánsko, Švédsko či USA a jiné medicínsky a ekonomicky vyspělé státy, jen o něco nižší než má Německo, Švýcarsko či Nizozemí. Stejně tak je u nás vysoká průměrná úroveň ošetřovanosti v ambulantní sféře

Zdravotnické ukazatele v ČR V průměru navštíví každý občan ČR cca 15x ambulantního lékaře Cca 20 % občanů ČR je v průměru jednou za rok hospitalizováno Každý občan ČR stráví v průměru v nemocnici cca 2 ošetřovací dny za rok Zkracování délky ošetřovanosti je dáno především rozvojem lékařské vědy, zaváděním počítačových vyšetřovacích metod, nových operačních technologií, zaváděním kvalitních léků a využíváním efektivních léčebných metod

Zdravotnické ukazatele v ČR Dalším důležitým medicínsko-ekonomickým ukazatelem je vybavenost, která je poměrovým ukazatelem s celou řadou variantního provedení. Tak můžeme sledovat ukazatele zobrazující například: 1) podíl zdravotníků na počet obyvatelstva 2) podíl lékařů na počet obyvatelstva 3) podíl sester na počet obyvatelstva 4) podíl zdravotnických pracovníků na 1 lékaře 5) podíl specializací na počet obyvatelstva 6) V nemocniční sféře počty lůžek dle oborů apod.

Zdravotnické ukazatele v ČR Vybavenost lékaři na obyvatel se pohybuje v současné době kolem 40 = poměrně vysoký počet lékařů na počet obyvatel Celkový počet lidí zaměstnaných ve zdravotnictví (cca 230 tisíc lidí) představuje více než 4,5% ze zaměstnané populace Pro nemocnice se používá několika standardních ukazatelů (viz dále)

Zdravotnické ukazatele v ČR Počet lůžek (dle nemocnic, oborů, oddělení) Počet hospitalizovaných (celkem, dle oborů, dle diagnóz atd.) Počet ošetřovacích dnů Počet lékařů Počet pracovníků Náklady na lůžkovou činnost Tržby za lůžkovou činnost Využití lůžek ve dnech Využití lůžek dle druhu ZZ ( v LDN, OLÚ, lázních atd.) Průměrně hospitalizací na 1 lůžko Vybavenost zdravotníky na obyvatel atd.

Zdravotnické ukazatele v ČR ÚZIS zpracovává veškeré získané údaje z nemocnic a dalších ZZ a publikuje je v pravidelných zdravotnických statistikách a ročenkách. Stejně tak činí i VZP, jakož i ostatní ZP Nemocnice vydávají výroční zprávy, akciové společnosti mají povinnost auditu Statistiky dávají velmi dobrý přehled o stavu a vývoji ekonomiky zdravotnictví ČR