Alternativní škola Institut pro podporu inovativního vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Advertisements

Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
Cesta ke kvalitě v praxi
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
MULTIKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠANCE PRO EVROPU. PROJEKT V OBLASTI PODPORY PRIORITNÍ OSY 1.2 – ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI PODÁNO 29.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Mendelova Adresa: ulice Einsteinova 2871, Karviná - Hranice Na škole pracuje: 30 učitelů 3 vychovatelé ŠD 2 asistentky pedagogů 16.
Zdravá škola.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
Průřezová témata.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Listopad 2006 (c) Radek Maca ÚVOD Průvodní prezentace ke studiu ICTK STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
autor: Vlasta Lindovská matematika – pamětné odčítání
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Jiří HAVEL - Jana KRATOCHVÍLOVÁ Katedra primární pedagogiky PdF MU
Výuka jako řízená socializace
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Postavení pedagogiky mezi vědami
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Vzdělávací programy pro primární školu
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_15.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Projekt Impuls / Seminář
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Projekt Impuls / Seminář
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Liberecký inspektorát ČŠI
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Alternativní škola Institut pro podporu inovativního vzdělávání

Škola a kreativita Ken Robinson 3:31-6:21

Odlišné, jiné, netradiční, nové... Alternativní škola - vycházející z reformní pedagogiky (princip přiměřenosti, aktivnosti) reformní hnutí (meziválečné období - V. Příhoda, J. Uher) Obrat k tradiční herbartovské škole, která používala převážně dril, mechanické pamětní učení, nerespektovala všechny stránky osobnosti žáka, ani nedoceňovala schopnost tvořivého přístupu učitele.herbartovské školosobnosti

Alternativní školy waldorská pedagogika montessoriovská pedagogika freinetovský vzdělávací systém daltonský vzdělávací systém jenský vzdělávací systém

inovativní vzdělávací projekty Začít spolu (Step by Step ČR) Čtením a psaním ke kritickému myšlení (RWCT) Škola podporující zdraví Tvořivá škola

inovativní projekty významně přispívající k proměně školy v metodicko-organizační oblasti dramatická výchova globální výchova D. Selbyho integrovaně tematické vyučování S. Kovalikové zážitková pedagogika projekty Dokážu to, Trvalá obnova školy

Společná východiska ●pedagogika zaměřená na dítě (dítě a dětství jako plnohodnotné období života) ●přijetí nového paradigmatu vzdělávání hodnoty, cíle - integrace žáků, inkluzivní vzdělávání, všestranný rozvoj osobnosti, strategie výuky - péče o kvalitníkomunikaci, sociálně-emoční klima, činnostní metody, zkušenostní a zážitkové, kvalitativní a formativní hodnocení žáků

Zadání úkolu: práce na výstupech prezentace - max.5 slidů charakteristické znaky alternativy, inovace příklady z ČR zajímavosti 10 min. prezentace - 5 min. diskuse Termín:30. dubna (čtvrtek)

Zdroje Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. (Průcha, J. 2004) Inovace školských systémů. (Rýdl, K., 2003)