Pouště a polopouště.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika – Přírodní krajiny Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Název školy: Základní škola T. G
Podnebné pásy – tropický pás
VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOVĚDA 5
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
E-Projekt „Hádej, kde rostu“
Savci biomů světa 8. ročník.
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Test Čtvrtek, 2.3..
Vlastnosti plynů.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Rozmanitost podmínek života na Zemi
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Jméno autora výukového materiálu
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Biomy.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VY_32_INOVACE_17_32_PODNEBNÉ PÁSY
Různé podmínky života na Zemi
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
NÁZEV: VY_52_INOVACE_15 II Tropický pás
Ekosystém louka Živočichové
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Abiotické podmínky života.
Pedosféra = půdní obal země.
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
11. PODNEBNÉ PÁSY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Vlastnosti plynů.
VY_32_INOVACE_15_Z_POLOPOUŠTĚ
Abiotický faktor voda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Podmínky života v přírodě
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Základní škola, Hradec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

pouště a polopouště

obsah pouště podnebí fauna a flóra nej… pouště polopouště oázy kontrolní otázky

pouště = nejsušší oblasti tropického a subtropického pásu

podnebí den - nejvyšší teploty na celé planetě noc - velmi chladné velký teplotní rozdíl urychluje zvětrávání hornin povrch pouští převážně pokryt kamením nebo pískem

fauna a flóra rostliny a živočichové musí být dobře přizpůsobeni prostředí pouště (vysoké teplotní rozdíly, nedostatek vody) přizpůsobení rostlin: velmi dlouhé kořeny (např. mesquitové keře 6 až 20 m) listy mají žlábek směřující k základně listu – sběrač vody (např. bromelie)

skladují vodu ve svých tkáních (např. kaktusy, sukulenty) jsou pokryty silnou voskovou vrstvou zabraňující vypařování (např. agáve) nebo hustými chlupy (např. některé kaktusy)

živočichové mají pro přežití v pouštích vybudované různé mechanismy: získávají vodu přímo z rostlin, kterými se živí (např. severoamerické antilopy), nebo z těl živočichů, kterými se živí (např. pouštní ještěrky) žijí v hlubokých podzemních norách, kde je příjemná teplota i vlhkost (např. tarbík) zahrabávají se do písku (např. některé ještěrky)

vycházejí pouze v noci (např. fenek) jsou schopni vstřebávat vodu pokožkou přímo z atmosféry vyměšují jen velmi málo tekutin, jejich moč ihned po vypuzení z těla krystalizuje (např. plazi) mají zásobníky tuku (např. velbloudi); tuk chemickou cestou přeměňují stačí tak uhradit svou malou spotřebu vody

štír moloch trnitý surikata

nej… pouště Sahara Gobi Atacama největší poušť na Zemi jedna z největších a nejstarších pouští světa Atacama nejsušší poušť na Zemi

polopouště většinou obklopují pouště („pouště s vydatnějšími srážkami“) pokrývá je chudá vegetace mohou přecházet ve step jejich spásáním dochází k rozšiřování pouští

oázy v místech výskytu podzemní vody podmínkou vyvěrání vody na povrch je napjatá hladina spodní vody (vrstva vody je pod tlakem mezi dvěma nepropustnými vrstvami hornin) v oázách žijí lidé, kteří tu pěstují hlavně palmu datlovou

kontrolní otázky Jaké podnebí je pro pouště typické? velmi suché, velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami Jak jsou přizpůsobeny rostliny pouštním podmínkám? velmi dlouhé kořeny, skladování vody v tkáních, silná vosková vrstva, husté chlupy Jmenuj zástupce pouštní fauny. velbloud, surikata, štíři, ještěrky, plazi, fenek Kde najdeme oázy a k čemu slouží? v místech výskytu podzemní vody, život, pěstování např. palmy datlové Která poušť je největší a která nejsušší? největší – Sahara , nejsušší - Atacama