Velká Morava 9. století n. l.. Velkomoravská říše – první stát na našem území. Trvala téměř 100 let. Moravané pronikají do okolních území, zároveň se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká Morava.
Advertisements

Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
1. Vznik Velké Moravy 1  první skutečný centralizovaný stát na našem území  začala se vytvářet v 8. století, kdy při řekách Morava a Dyje začala vznikat.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Staroslověnština. Vznik nejstaršího slovanského spisovného jazyka Staroslověnština nejstarší slovanský spisovný jazyk do písemnictví byla uvedena jako.
VY_32_INOVACE_D7.05 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Počátky našeho písemnictví
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Konstantin a Metoděj dopad jejich mise na jazyk a literaturu
Sámova říše a Velká Morava
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Tereza Bencová, Kristýna Cejnková
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
Velká Morava Petr Procházka
Česká republika Obyvatelstvo
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
První státní útvary na našem území
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_06
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Digitální učební materiál
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
. Velká Morava Dějepis 7.ročník.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
Velkomoravská říše Počátky Velké Moravy Knížectví nitranské – Pribina Knížectví moravské – Mojmír 830 – spojení – základ Velkomoravské říše Nejmocnější.
VY_ 32_ INOVACE _12_10_stěhování národů
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
VELKÁ MORAVA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
EVROPA 11. STOLETÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
100 LET REPUBLIKY Autor: Mgr. Miroslava Exnerová
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Velká Morava 9. století n. l.

Velkomoravská říše – první stát na našem území. Trvala téměř 100 let. Moravané pronikají do okolních území, zároveň se však musí bránit vlivu mocného západního souseda – Východofrancké říši Centrum říše: Mikulčice, Staré Město, Pohansko u Břeclavi, Nitra, Děvín.

Kníže Mojmír I. -první známý velkomoravský panovník -k Moravě připojil Nitransko -založil vládnoucí dynastii Mojmírovců

Kníže Rostislav

pokus o dobovou rekonstrukci Rostislavovy podoby

-neustále čelil útokům z Francké říše -pociťoval obavy, že spolu s křesťanstvím ze Západu proniká na Moravu i moc nepřátel -roku 863 se obrátil na byzantského císaře s žádostí o vyslání kněží, kteří by na Velké Moravě šířili křesťanství

Byzantský císař vybral dva vzdělané muže, Konstantina a Metoděje

-pocházeli ze Soluně, v jejímž okolí se hovořilo slovansky -byli tedy schopni šířit křesťanství v řeči, která byla srozumitelná obyvatelům Velké Moravy -z malých písmen řecké abecedy vytvořili písmo hlaholici

Ukázka hlaholice

Konstantin a Metoděj přicházejí na Velkou Moravu roku 863 -šíří křesťanství, vychovávají kněží, křtí, vyučují jazyk a písmo -do staroslověnštiny přeložili části bible, sepsali další náboženské spisy – např. Proglas -Konstantin odchází do Říma -Metoděj zůstává na Moravě a zde také umírá

Kníže Svatopluk -za jeho vlády dochází k největšímu územnímu rozmachu Velké Moravy (Morava, Čechy, Slovensko, část Polska, část Maďarska, část Rakouska) - dokázal se ubránit východofranckým útokům

Územní rozsah Velké Moravy za Svatoplukovy vlády

Kníže Mojmír II. -nedokázal ubránit říši před prudkými útoky maďarských kmenů z jihovýchodu v letech útočníci napadali Moravu, pustošili pole, vypalovali hradiště -říše se rozpadla na menší celky – nejvýznamnější bylo knížectví v Čechách

Poslední okamžiky Velké Moravy

Odkaz Velké Moravy -vyspělý evropský stát -významná křižovatka evropských obchodních cest -pevně organizovaný stát, v čele kníže -silné kulturní tradice, setkávaly se zde vlivy ze Západu i z Východu -staroslověnština byla prvním spisovným jazykem Slovanů a třetím světovým liturgickým jazykem

Archeologický úkol: Archeologie je velké dobrodružství i úmorná práce. Je horko, bolí tě záda, stojíš ve výkopu, vyhrabáváš hlínu a kamení. Shýbneš se pětkrát, desetkrát, padesátkrát. Najednou se barva půdy mění. Je černá. Vrstva popela, neklamné známky toho, že tu kdysi žili lidé. Objevíš třeba jen pár střepů, jezdeckou ostruhu nebo vyzděnou odpadní jímku, ale i tyhle drobnosti nám mohou hodně prozradit…

Před tebou leží tyto předměty... Byzantská mince

Přeslen (sloužil při výrobě látek

Gombíky (oděvní spínadlo, ozdoba)

Ozdoby, přívěsky

Co dokážeš z uvedených nálezů usoudit ty? Co prozrazují o životě v 9. století? 1) Mnoho zdobených jezdeckých ostruh 2)100 přeslenů z paroží 3)Nález byzantských mincí v hrobě 4)Zlaté gombíky, náhrdelníky a křížek s postavou Krista

Řešení 1) Jezdecké ostruhy vypovídají o válečnictví a také o složení společnosti 2) Přesleny svědčí o lovu vysoké zvěře i o způsobu výroby oděvů a o odívání 3)Byzantské mince dokazují čilé obchodní styky 4) Cennosti s postavou Krista poukazují na složení společnosti, na okrasné prvky v odívání a také na přijaté náboženství.

Zdroje: 1. Čapek V., Pátek J.: Dějepis pro SOŠ, Scientia Praha Bauer I: Středověk. Pracovní sešit z dějepisu, Nakladatelství Tobiáš