Fyzika - statika Druhy deformací. Jedná se o působení síly na těleso v klidu. Podle chování těles při deformacích rozlišujeme tělesa PRUŽNÁ (elastická),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Vzájemné působení těles - síla
Pevné látky a kapaliny.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KŘIVKA DEFORMACE.
18. Deformace pevného tělesa
Mechanické vlastnosti materiálů.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Téma 8, Nelineární chování materiálů, podmínky plasticity.
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Mechanické vlastnosti a charakteristiky materiálů
Obecné vlastností pružného materiálu a pružného tělesa
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
8. Přednáška – BBFY1+BIFY1 Struktura látek (úvod do molekulové fyziky)
Vzájemné působení těles
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Deformace pevného tělesa
Struktura a vlastnosti pevných látek
Fyzika - opakování.
Struktura a vlastnosti
DEFORMACE PEVNÝCH TĚLES
Stísněná plastická deformace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_173_Deformační účinky síly AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
4.Dynamika.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Síla, její znázornění a účinky.
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gravitace.
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Výpočet přetvoření staticky určitých prutových konstrukcí
Měření zatížení protéz dolních končetin tenzometrickou soupravou.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_DEFORMACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_11 Název materiáluDeformace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová.
Zkušební tyčinky Zkušební tyčinky před a po zkoušce.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Priklad 2.
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Fyzika - statika Druhy deformací

Jedná se o působení síly na těleso v klidu. Podle chování těles při deformacích rozlišujeme tělesa PRUŽNÁ (elastická), která se vrací do svého původního stavu, přestane- li síla působit (př.houba na mazání tabule) TVÁRNÁ (plastická), která zůstávají deformovaná, i když síla přestane působit (sešlápnutí pet lahve). Samozřejmě záleží na velikosti působící síly, může být tak veliká, že dojde k porušení tělesa = trvalé deformaci. Deformace

Síla deformující těleso se tělesem šíří a vyvolává v něm určitý typ obrany, odborně NAPĚTÍ. VYUŽITÍ: při konstrukcích mostů nebo pokládání kolejnic či potrubí. Tímto se již v 17.století zabýval Robert HOOKE, současník Newtona a formuloval zákon, podle něhož lze určit prodloužení tělesa : „Deformace je úměrná napětí materiálu.“ Podle Hookeova zákona byly stanoveny moduly pružnosti pro jednotlivé materiály, jimiž se řídí konstruktéři, najdeme je v M-F-CH tabulkách. Hooke vyjádřil svůj zákon i graficky ( mez pružnosti - bod B, mez pevnosti - bod C ). Mezi body A,B působí elasticita, od bodu B plasticita až do C, kdy dojde k přetrhnutí tělesa vodorovná osa : prodloužení, svislá osa : napětí

Přiřaď obrázek k druhu deformace: TAHTLAKOHYBSMYKKRUT