VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/21.3095 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnet a jeho užití - test
Advertisements

Magnetické pole elektrického proudu
Elektromagnetická indukce
Využití elektromagnetu
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
zpracovaný v rámci projektu EU
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Elektromagnetismus V./2./81.
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
Elektromagnet a jeho užití
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
André Marie Ampére Francouzský matematik a fyzik.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektromagnetická indukce 2
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektromotor Smetanová Michaela.
Elektromagnetická indukce
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Magnetické materiály v technické praxi
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektrické stroje netočivé
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Elektromagnet a jeho využití
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektromagnetická indukce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Vlastnosti střídavého proudu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektromagnetické jevy
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Výroba elektrické energie
Elektromagnetická indukce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,

Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor : Mgr. Marie Zimmermannová Vytvořeno: Ročník: 9.r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda – Fyzika – Elektřina a magnetismus - Elektromagnet Anotace: Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku, pro výklad i pro samostudium

Prvky elektrických obvodů Elektromagnet

Objev magnetických vlastností Roku 1819 si dánský fyzik Hans Christian Ørsted všiml, že se střelka kompasu v blízkosti vodiče protékaného proudem vychyluje od svého směru. Byly tak totiž objeveny magnetické účinky vodičů, protékaných proudem. Jelikož je magnetické pole způsobeno přenosem náboje (elektřinou), mluvíme o elektromagnetizmu, který způsobil ohromnou revoluci v technologii. Umožnil například vznik: – elektromotorů (vrtačky, sekačky, elektromobily, …) – šíření signálu vzduchem (rádia, mobily…,) – A celou řadu dalších aplikacích. Základem elektromotorů a celé řady dalších je takzvaný elektromagnet, o kterém si povíme více dále:

Elektromagnetická kuchařka Recept: elektromagnet Ingredience: 1.citron 2.prádelní šňůra s ocelovým lankem 3.klacek 4.měděný hřebík 5.ocelový hřebík 6.krokodýlky postup: 1.vytvoříme cívku: na klacek namotáme prádelní šňůru 2.každý konec připojíme na krokodýlek 3.Z citronu vyrobíme baterii tak, že do něj zapíchneme jeden měděný a druhý ocelový hřebík 4.pomocí krokodýlků připojíme cívku na baterii 5.Hurá, máme primitivní elektromagnet. Náš elektromagnet by pravděpodobně fungoval, ale chvíli, a byl by neuvěřitelně slabý.

Elektromagnet Účinky elektromagnetu lze zesílit tím, že do cívky vložíme jádro z magneticky měkké oceli. Náš magnet pak může vypadat třeba nějak takto: Jak lze zvětšit účinky elektromagnetu: – vložením jádra z magneticky měkké oceli – zvýšením počtu závitů – zvětšením elektrického proudu cívka jádro z magneticky měkké oceli

Elektromagnet vs. magnet „klasický“ magnet 1.tvořen z magnetického kovu 2.jeho pole se je stálé 3.je slabý 4.nelze vypnout (pouze zničit) 5.je drahý (potřebujeme spoustu materiálu) elektromagnet 1.je tvořen jakýmkoliv vodičem, kterým protéká proud 2.pro zesílení účinků se vyrábí ve formě cívky 3.lze jej zapnout i vypnout (rozpojením obvodu) 4.je levný: stačí pouze drát a zdroj elektrického proudu 5.může vytvářet neuvěřitelně silné pole 6.lze jej přepólovat (obrátit pole změnou směru proudu) 7.Velikost magnetického pole lze zvýšit/snížit zvýšením (snížením) proudu

Užití elektromagnetu – nakládání železného šrotu – elektrický zvonek – jistič – elektromagnetické relé – a celá řada dalších (například bezdrátové nabíjení smartphonů)

Použité obrázky Citron: frontiers/ frontiers/ elektromagnet z hřebíku: magnet.jpg magnet.jpg nakládání šrotu: