Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Elektromotor Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_10_19 Autor:Jindřich Bielčik Datum vytvoření:20.9..2012 Vyučovací předmět:Fyzika Ročník:9. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina a magnetismus Téma: Elektromotor Druh učebního materiálu:Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM:15 min. prezentace Anotace / Metodický list:Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o elektromotoru.

2

3 Elektromotor je elektrický stroj, který slouží k přeměně elektrické energie na mechanickou práci, případně ho lze použít i naopak. Většinou jde o točivý stroj, ale existují i netočivé elektromotory (např. lineární elektromotor). Je založen na pohybu (rotace) vodičů, kterými prochází elektrický proud, v magnetickém poli.

4 Většina elektromotorů je založena na využití silových účinků magnetického pole. Stator je pevná část. Na statoru bývají upevněny cívky vinutí s magnetickým obvodem, magnety a elektromagnety. Rotor je otočná část stroje s magnetickým obvodem, vinutím a hřídelí. Stroj je konstruován tak, aby na sebe vhodně vzájemně působila magnetická pole rotoru a statoru a působením vytvářela kroutící moment.

5 Nejjednodušší elektromotor je tvořený permanentním magnetem a rotujícím elektromagnetem. Souhlasné póly se odpuzují a rotor se otáčí. V okamžiku, kdy se rotor dostane do polohy, kdy je vodorovně a opačné póly jsou u sebe, dojde k přepnutí polarity magnetického pole rotoru a celý proces se opakuje.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromotor http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Silniki_by_Zureks.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Motor.pnghttp://cs.wikipedia.org/wi ki/Soubor:Electric_motor_cycle_1.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Electric_motor_cycle_3.png


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google