Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
ZÁKLADY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_LENKA_KLOUCKOVA_GRAFIKA_ZAKLADY_GRAFIKY_RASTR_03 Název školyStřední škola.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Zdeňka Kučerová, Online marketing manager, REAL-CITY Principy vyhledávání nemovitostí.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Počítače s netradičním řízením. Netradiční způsoby řízení opouštějí model navržený von Neumannem, to je model řízení pomocí instrukcí. Je buď opuštěn.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Proudové zpracování informace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informatika pro 5. ročník
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy: Základní škola Městec Králové
Software počítače – opakování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
METODIKA ZAVÁDĚNÍ UIS NA JINÝCH UNIVERZITÁCH
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Druhy sítí podle rozlehlosti
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název projektu: Moderní škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Hardware číslicové techniky
Programování a simulace CNC strojů I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Databáze MS ACCESS 2010.
Řadič Orbis pictus 21. století
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stroje a zařízení - spoje
Mikroprocesor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
jednočipových počítačů I
NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_01_M6_Hanak TÉMA: Dělitelnost
Přídavná zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Technické vybavení počítačů v kostce
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Název školy: Základní škola Městec Králové
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010
Operační paměť (1) Konstruována pomocí obvodů DRAM s pří-stupovou dobou cca ns Její jednotlivé buňky jsou uspořádány do matice (např x 1024.
Přídavné karty.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Základy chemických technologií
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Maticové počítače

Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe architektura typu SIMD (Single Instruction Multiple Data). Ta umožňuje, aby každý procesor zpracovával jiný prvek matice a přitom všechny procesory prováděly stejnou operaci za řízení řadičem. Někdy je však třeba, aby některé instrukce proběhly jen v některých procesorech. Proto u nich bývá možnost blokovat funkci vybraných procesorů po dobu 1 instrukce maskou. Procesory mohou mezi sebou komunikovat prostřednictvím meziprocesorové propojovací sítě, která je většinou statická. Řadič systému pracuje tak, že podle potřeby některé spoje využije a jiné nikoliv.

Ve velké většině je maticový počítač řízen univerzálním počítačem. Ten předává maticovému počítači či procesoru úlohy a data z velkokapacitní vnější paměti. Nejprve přesune z univerzálního řídícího počítače program do maticového počítače. V maticovém počítači je program analyzován a rozhodne se, kde má být ta která instrukce provedena. Skalární a řídící instrukce se provádějí přímo v řadiči, vektorové instrukce pak v jednotlivých procesorech, kde se provádějí synchronně.

Architektura takovéhoto systému SIMD s lokálními pamětmi je na obrázku na další straně – jedná se o architekturu systému SIMD s lokálními pamětmi. Každý procesor je vybaven svou lokální pamětí (více nemůže používat). Řadič, než spustí provádění instrukce, musí nejprve zajistit natažení potřebných operandů do lokální paměti buď přes řídící nebo datovou sběrnici. Řídící sběrnice zajišťuje distribuci instrukcí pro všechny procesory. Tyto instrukce jsou jak bylo již dříve řečeno stejné pro všechny procesory. Datová sběrnice propojuje všechny paměťové moduly s vnější pamětí a přesunuje do lokálních pamětí sloupce nebo řádky matice načtené z pevného disku.

Maticové systémy se výhodně aplikují v následujících oblastech :  maticové operace  lineární programování  celočíselné programování  Fourierova analýza  rozpoznávání tvarů  zpracování obrazů  sestavování map atd.

Příklad takovéhoto komerčního maticového procesoru dodávaného firmou Goodyear Aerospace je na obrázku na další starně. Maticová jednotka je složena z pole jednobitových procesorů (pole 128 x 128), která je propojena přes 2 přepínače s okolím. Jeden z nich slouží jako vstupní a druhý jako výstupní. Protože jde o matici 128 x 128 je šíře datového kanálu 128 bitů, takže i přepínače a registry mají stejnou šíři. Registry umožňují komunikaci buď s řídícím nebo hostitelským počítačem.

Architektura maticového počítač fy Goodyear Aerospace

Jako řídící počítač byl použit minipočítač, který též současně obsluhuje periferie. Každý procesor má vlastní malou lokální paměť o kapacitě 1 kb. Počítač byl vyvinut pro potřeby NASA pro paralelní zpracování obrazu s možností analýzy měnících se obrazů v reálném čase.