Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Advertisements

MĚSÍC.
Planetky, měsíce planet
ZEMĚ A VESMÍR.
7. DALŠÍ OBJEKTY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Výzkum kosmu současnost.
VESMÍR A HVĚZDY.
Země a zeměpis.
Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Planetky.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_199_Družice AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9.,
Kosmonautika.
Výzkum Vesmíru pozorování pouhým okem
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Vesmír (Space).
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VY_32_INOVACE_3D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VESMÍR A HVĚZDY.
Družice Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Pluto.
M ě s í c.
Planetky ve vesmíru.
VESMÍR.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XVII-C-11. VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XIII-A-04.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
2. Kolo.
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
PLUTO KOMETY VY_32_INOVACE_XVII-C-10.
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
Umělá kosmická tělesa.
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.

Podle funkce se rozdělují na: funkční kosmická tělesa (mezi ně patří umělé družice, kosmické sondy, kosmické lodě a kosmické stanice) nefunkční kosmická tělesa (především nepotřebné části či úlomky funkčních kosmických těles) obvykle souhrnně označované jako kosmické smetí

Kosmická sonda je umělé kosmické těleso bez lidské posádky. Úkolem těchto sond je výzkum těles sluneční soustavy, k nimž se přiblíží. Kosmická loď je umělé kosmické těleso, které slouží ve vesmíru jako dopravní prostředek pro dopravování živých organismů nebo nákladu.

Obvykle slouží jako laboratoř, pozorovatelna Země s lidskou posádkou nebo může být také použita jako základna pro další lety do Sluneční soustavy. Vesmírná stanice nebo také kosmická stanice je zařízení určené pro pobyt lidí ve vesmíru. Na rozdíl od kosmické lodi nejsou kosmické stanice uzpůsobeny pro přistání na Zemi. Vesmírná stanice je zařízena pro pobyty, od několika týdnů, měsíců až po roky. V poslední době byla také cílem několika kosmických turistů.

Prvním umělým kosmickým tělesem byla družice Sputnik 1. Odstartovala v roce 1957 kosmickou éru lidstva. Na oběžnou dráhu ji vyslal SSSR.

Byla vypuštěna sovětskou nosnou raketou v roce Prvním československým umělým kosmickým tělesem byla družice Magion 1.

byla vypuštěna v lednu 2006 směrem k Jupiteru kolem Jupitera prolétla o třináct měsíců nyní pokračuje k planetce Pluto a jejímu měsíci Charonu kam by měla dorazit v červenci 2015 kromě fotografování provede i tzv. optickou navigaci Po splnění tohoto úkolu má sonda pokračovat v letu do další vzdálené oblasti vesmíru, do tzv. Kuiperova pásu a dál do mezihvězdného prostoru.