Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení A. Jiráska a jeho díla Ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historická tvorba – 19. stol.
Advertisements

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení K. V. Raise a jeho díla Ročník.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Václav Kaplický Tematická oblast: Česky jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla A. P. Čechova.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení K. M. Čapka-Choda a jeho díla.
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Z. Wintera a V. B. Třebízského.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla L. N. Tolsteho.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení realismu v USA Ročník / obor.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
Národní obrození – 1. fáze
České národní obrození
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Český jazyk 9. ročník Historický realismus.
Počátky slovesného umění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení A. Jiráska a jeho díla Ročník / obor studia:2. ročník / Hotelnictví a turismus Vypracoval:Mgr. Jan Nedbal Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Ověřeno: 2. pololetí školního roku 2012/2013 III/2 VY_32_INOVACE_DUM 293 Klíčová slova:Alois Jirásek, historická próza Anotace: Výkladová prezentace představující autora Aloise Jiráska a jeho dílo.

A LOIS J IRÁSEK

A LOIS J IRÁSEK Vrchol české historické prózy 19. století Rodák z Hronova, který po maturitě na gymnáziu studoval historii na filozofické fakultě v Praze Po studiích učil téměř 15 let na gymnáziu v Litomyšli, teprve poté se usadil v Praze Zasazoval se za vznik samostatného Československého státu

A LOIS J IRÁSEK ( OBR. 1)

A LOIS J IRÁSEK Přátelil se s Mikolášem Alšem Sám zvažoval studium na Akademii výtvarných umění, protože měl velký výtvarný talent Měl mnoho přátel v kruhu lumírovců Obr. 2 - Rodný dům v Hronově

A LOIS J IRÁSEK Vrchol českých dějin spatřoval v husitství a obdivoval národní obrození Největší úpadek pak spatřoval v době pobělohorské Jeho dílo je velmi rozsáhlé – postihuje české dějiny od úplného počátku (mytologie), dále období Přemyslovců, husitství, dobu pobělohorskou a národní obrození

A LOIS J IRÁSEK – RYSY DÍLA Bohatý děj Přibližuje dobovou atmosféru – často není objektivní (to není ani žádoucí) Postavy ztělesňují názory a postoje lidu Nepříliš velká prokreslenost postav z psychologického pohledu (hl. ženské postavy) Někdy je děj příliš rozvleklý – A. J. vyžaduje trpělivého čtenáře

DÍLO A. JIRÁSKA – MÝTY A POVĚSTI Staré pověsti české (1894) Soubor pověstí z dávných dob, kdy se české dějiny začaly teprve utvářet Autor čerpal náměty ze starých kronik např.: Kosmova kronika Dalimilova kronika kronika Václava Hájka z Libočan Vyprávění je poutavé a velice napínavé Příklady pověstí: O praotci Čechovi O Bivojovi O Krokovi O Libuši O Horymírovi

D ÍLO A. J IRÁSKA – HUSITSKÉ OBDOBÍ Mezi proudy (1887 – 1890) Trilogie, která zachycuje vznik husitského hnutí Jirásek seznamuje čtenáře se společenskou i morální podstatou reformního církevního hnutí Postava krále Václava IV. – je zde vykreslen jako typ krále lidového a demokratického Dále zobrazuje jeho spory se šlechtou a duchovenstvem Také sleduje osud Jana Žižky a Jana Husa

D ÍLO A. J IRÁSKA – HUSITSKÉ OBDOBÍ Proti všem (1893) Druhá husitská trilogie, jež zobrazuje rozmach a vrchol husitského hnutí (1419 – 1420) Období, kdy se pod Žižkovským hnutím zvedá vlna odporu proti domácím i cizím představitelům feudální i duchovní moci Zajímavě vykreslená bitva na Vítkově Nezobrazuje pouze jeden úhel pohledu, ale pokouší se o různorodost

D ÍLO A. J IRÁSKA – OBDOBÍ BAROKA Temno (1913) Román z období pobělohorské protireformace, v níž hráli hlavní roli jezuité a cizí katolická šlechta Tato kniha dlouho formovala naše povědomí o době baroka Zejména díky této knize bylo 17. a 18. století chápáno negativně, a to ve smyslu útlaku lidu a fanatismu jezuitů Dílo nás zavádí do 20. let 18. st., kdy se jezuité horlivě snažili vymýtit poslední zbytky „kacířství“ Román končí svatořečením Jana Nepomuckého

D ÍLO A. J IRÁSKA – OBDOBÍ BAROKA Psohlavci (1884) Román využívající skutečné historické osobnosti Chodska – Jana Sladkého Koziny Kniha vykresluje chodský venkov a život na něm, dále je obrazem selské vzpoury na Chodsku Jirásek pracoval libovolně s historickými materiály a neobjektivně znázorňoval Chody

D ÍLO A. J IRÁSKA – N ÁRODNÍ OBROZENÍ F. L. Věk (1888 – 1906) Pentalogie, ve které jsou vylíčeny detaily z období národního obrození Děj se věnuje hlavně postavě Františka Ladislava Věka Rodák z Dobrušky studuje a poté žije v Praze Sledujeme počátky českého divadla, rušení klášterů či korunovaci krále Mnoho postav skutečně existovalo, např. Václav Thám, Stanislav Vydra, V. M. Kramerius nebo Šebestián Hněvkovský

F. L. V ĚK – UKÁZKA Z FILMU (O BR. 3)

D ÍLO A. J IRÁSKA - DRAMA Jan Hus (1911) Jan Žižka (1903)Dramata z období husitství Jan Roháč (1918) Obr. 4 Obr. 5

Z DROJE OBRÁZKŮ Obr _Alois_Jir%C3%A1sek.jpg Obr Obr Obr Obr politika.cz/images/articles/cirkev_jan_hus01.jpg&imgrefurl= w.pc- politika.cz/articles.php?article_id%3D1465&h=274&w=286&sz=41&t bnid=jn66aKE4YOr0xM:&tbnh=90&tbnw=94&zoom=1&usg=__HBow tHdz- SLFJGtfygEGji8lZUM=&docid=0NtxcjD4XsTOlM&hl=cs&sa=X&ei=rL E4Usy5GdSk4ATfj4CYCA&ved=0CD0Q9QEwAg&dur=2177

Z DROJE Havlíčková, I. a kolektiv: Odmaturuj z literatury 2. Brno, Didaktis Prokop, V.: Literatura 19. a počátku 20. století (od romantiků po buřiče). Sokolov, O. K.-Soft Sokolov Lehár, J.: Česká literatura do počátku k dnešku. Praha, Nakladatelství Lidové noviny Bauer, A.: Literatura na dlani – Přehled světové a české lit. Olomouc, Rubico Sochorová, M.: Literatura v kostce. Havlíčkův Brod, Fragment Hánová, E. a kol.: Odmaturuj z literatury. Brno, Didaktis 2002.