Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – 28. 2. 2011 Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZDĚLÁVÁNÍ INFORMATIKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH & POTŘEBY PRAXE Mgr. Petr Suchánek, Ph.D. Ing. Dominik Vymětal, DrSc.
Advertisements

5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Malé početní hrátky 1. Matematika pro učební stavební obory 1. Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Ing. Kateřina Lichtenberková
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Platformy projektu KAP LK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ohodnoťte si správně své jazykové dovednosti
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Plánování ve školní tělesné výchově
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Didaktické metody Androdidaktika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MATEMATIKA a VÚP RNDr. Eva Zelendová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní informace o poskytovateli
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
DĚJEPIS Ikonografie gotické architektury
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Příspěvek na konferenci
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Porovnání vlastností vodíku a kyslíku
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Brána fantazii otevřená aneb o vnímání literatury
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Metody Reuvena Feuersteina
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Využití Deutsche Welle v hodinách němčiny
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
VIKBA32 Informační vzdělávání Knihovník – učitel/tutor?
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Akční plán - plánované společné aktivity
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Transkript prezentace:

Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana Nálepová, Ph.D.

1.Úvod - seznámení s tématem, motivace, aktivace předchozích znalostí a vlastních zkušeností 2.Prezentace - představení nové látky, prezentace učiva 3.Sémantizace - rozpracování nové látky 4.Cvičení - samostatná práce, procvičení nového učiva 5.Vyžití - použití nové látky v konkrétní reálné situaci 6.Závěr Fáze vyučovací hodiny

1.Úvod - brainstorming na téma Vánoce v plénu 2.Prezentace - pracovní list k tématu Vánoce, samostatné zpracování nové látky 3.Sémantizace - rozpracování přidělené části ve skupině dle pracovního listu č.2 4.Cvičení - skupinová práce, příprava prezentace přidělené části, rozdělení rolí pro prezentaci 5.Vyžití - použití nové látky v konkrétní reálné situaci 6.Závěr – poslech moderní písně Fáze hospitované vyučovací hodiny

v klasické výuce (frontální vyučování) je učitel: –informátor –odborník ve svém předmětu –hodnotitel –animátor –…. Role učitele

v komunikativní, činnostní výuce cizího jazyka je učitel především: –facilitátor –trenér –moderátor –mediátor –navigátor –…. Role učitele

facilitátor (facilitator) - učitel dříve učil cizí jazyk, nyní napomáhá k učení cizímu jazyku, řekl Brumfit již v roce 1981 (Timm 1996, 272) trenér (coach) - žáci potřebují na jedné straně dostatek volnosti pro řešení situací, ale na druhé straně je nutná cílená podpora, pokud dojde k problémům, které nedovedou sami vyřešit (Mandl/Reinmann-Rothmeier 1996, 44) moderátor (moderator) – vyučující se stávají moderátory, kteří žákům při otevřeném učení pomáhají a spolupracují s nimi (Rüschoff 1996, online) mediátor (mediator) - vyučující pomáhají žákům, aby se naučili učit se, aby uměli vyhledávat potřebné informace, analyzovat je a vyhodnocovat a multimédia také vytvářet (van Lück 1996, 7) navigátor (navigator) - učitel ukazuje, kam mají žáci dojít, a radí, jak …. Role učitele v komunikativní, činnostní výuce cizího jazyka je učitel:

úlohy, jejichž řešení neznají žáci z běžného života, jsou formulovány tak, aby chápali, k čemu slouží (např. formou hry) žáci mají chápat, že jazyk je prostředek k jednání jazyková kompetence jde ruku v ruce s dalšími kompetencemi činnostně zaměřená cvičení vyžadují, aby žáci přemýšleli a využívali strategie učení vyučování má podporovat u žáků jejich sebevědomí a ochotu hledat nová řešení vyučování má rozvíjet celou osobnost žáka Principy činnostního učení (Bach/Timm 1996)

autentické interaktivní, angažované zaměřené na proces zaměřené na produkt emancipované s ohledem na sociální kompetence celostní … Činnostně komunikativní vyučování má být

Děkuji za pozornost Jana Nálepová