VY_32_Inovace_ Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník. OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník.
Advertisements

OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída. OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída.
Zpracovala Jitka Ciprová
Zpracovala Jitka Ciprová
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vlastnosti materiálů projekt
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_26_ Prvouka 3.ročník Svět kolem nás
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
NEŽIVÁ PŘÍRODA – LÁTKY A VLASTNOSTI
Svět kolem nás.
Šablona: V/II DUM 46 Období: leden 2012 Předmět: Prvouka Ročník: 3 Autor: Mgr. Adriana Benšová Metodický list/anotace Prezentace umožní žákům poznávat.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Věci kolem nás.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Podmínky života na Zemi 5.ročník
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
17.1 Rozmanitost přírody – ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: VĚCI KOLEM NÁS
Člověk a jeho svět 4. ročník
17.VY_32_INOVACE_P16_SUROVINY A VÝROBKY
Neživá příroda Prvouka – 3. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vzduch Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 s přechodem Název sady:
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.4 Obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
VY_32_Inovace_ Písemné odčítání v oboru do 100
VY_32_Inovace_4.3.7 Násobení a dělení 7 Matematika 3. ročník
Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 bez přechodu
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Žáci se seznamují s rozdělením přírodnin na živé, neživé a na výrobky.
VY_32_Inovace_4.3.6 Násobení a dělení 6 Matematika 3. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Podmínky života na Zemi
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
VY_32_Inovace_ Násobení a dělení 10 Matematika 3. ročník
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
VY_32_Inovace_4.3.1 Opakování učiva 2.ročníku (1)
VY_52_INOVACE_27_ Vlastnosti živočichů
VY_32_Inovace_4.3.8 Násobení a dělení 8 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_32_INOVACE_19_Voda pro život
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

VY_32_Inovace_4.2.10 Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.10 Svět kolem nás Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení s živou a neživou přírodou a lidskými výtvory. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

Živá a neživá příroda Lidské výtvory Svět kolem nás Živá a neživá příroda Lidské výtvory

Náš svět – to je. - vzduch, který dýcháme. - voda, kterou pijeme Náš svět – to je - vzduch, který dýcháme - voda, kterou pijeme - půda, ze které vyrůstají rostliny - teplo a světlo, které nám dává Slunce - lidé, zvířata, rostliny, zvířata, houby - předměty, které člověk vyrobil

Svět kolem nás můžeme pozorovat všemi smysly Svět kolem nás můžeme pozorovat všemi smysly. Zrakem, hmatem, sluchem, čichem i chutí.

SVĚT KOLEM NÁS PŘÍRODA LIDSKÉ VÝTVORY – VÝROBKY Neživá příroda Vše, co člověk vyrobil Auto, počítač, papír, tužka, kniha Neživé přírodniny Živé přírodniny Voda, vzduch, půda, teplo, světlo ze Země, nerosty a horniny Živočichové včetně člověka, rostliny, houby

Živé přírodniny? Neživé přírodniny? KOČKA VZDUCH UHLÍ MIMINKO HŘIB PŮDA ZLATO VODA TEPLO MAMINKA TULIPÁN ŽÍŽALA FIALKA SVĚTLO

POSKYTUJÍ NÁM ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Doplň Živočichové, rostliny a houby jsou součástí Živé přírody a nazýváme je ž……….. p……………….. Teplo, světlo, vzduch, voda, nerosty a horniny jsou součásti Neživé přírody a nazýváme je n………………p……………….. POSKYTUJÍ NÁM ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PRO ŽIVOT NA ZEMI.

neživé přírodniny. Řešení POSKYTUJÍ NÁM ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Živočichové, rostliny a houby jsou součástí Živé přírody a nazýváme je živé přírodniny. Teplo, světlo, vzduch, voda, nerosty a horniny jsou součásti Neživé přírody a nazýváme je neživé přírodniny. POSKYTUJÍ NÁM ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PRO ŽIVOT NA ZEMI.

Lidé k svému životu potřebují mnoho věci, které si musí vyrobit Lidé k svému životu potřebují mnoho věci, které si musí vyrobit. Říkáme jim lidské výtvory (výrobky).

Aby mohl vzniknout výrobek, potřebujeme určitou surovinu Aby mohl vzniknout výrobek, potřebujeme určitou surovinu. Tu získáme z živé a neživé přírody.

Doplňte názvy výrobků podle názvu materiálu, z kterého jsou vyrobeny Doplňte názvy výrobků podle názvu materiálu, z kterého jsou vyrobeny. Tajenka – látka uměle vytvořená člověkem. 1. Papír 2. dřevo 3. vlna 4. sklo 5. kůže

Tajenka – látka uměle vytvořená člověkem. ŘEŠENÍ - PLAST Č A S O P I Ž D L E R U K V C N B T Y 1. papír 2. dřevo 3. vlna 4. sklo 5. kůže

Některé suroviny nezískáváme z přírodnin, ale jsou uměle vytvořeny člověkem. Je to např. plast. Z něho se potom vyrábějí různé výrobky. PET lahve, zubní kartáčky, plastový nábytek, pravítko, hračky, atd.

Jaké výrobky najdeme v tomto obchodě? VÁNOČKA PEKAŘSTVÍ LOUPÁČEK CHLEBA SUŠENKY ROHLÍK BÁBOVKA HOUSKA TOUSTOVÝ CHLÉB VEKA KOLÁČE PRECLÍKY

Náměty na činnosti: Hledejte ve svém okolí lidské výtvory (výrobky) a přemýšlejte o způsobu jejich vzniku. Z jakých surovin byly vyrobeny a jaké přírodniny nám k tomu příroda poskytla. Nakreslete různé výrobky a rozdělte je do skupin podle surovin, ze kterých byly vyrobeny. Zahrajte si na obchod. Rozdělte výrobky do správných obchodů. Prodávejte a nakupujte. Pěknou zábavu!

Použité zdroje a materiály: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3. ročník. Brno: Nová škola, 2008, ISBN 80-7289-097-2. ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3, Pracovní sešit pro 3.ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2003, ISBN 80-7289-045-X. Obrázky z galerie Klipart http://www.casopis-dekor.cz/images/foto_casopis2.gif Vlastní archiv autora