Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK020 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Organizace Státní správy
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Organizace zabývající se ochranou přírody
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tato prezentace byla vytvořena
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI619 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Ministerstva a jejich úloha ve státní správě Ing. Eva Tylová náměstkyně ministra žp ředitelka ČIŽP.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Státní správa Petr Machala.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odbor životního prostředí
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odbor životního prostředí MHMP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ochrana přírody a krajiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Veřejný ochránce práv.
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK020 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - ekologie Tématický okruhCelosvětové řešení ekologických problémů TémaOrganizace a řízení péče o životní prostředí Ročník1. M Datum tvorby Anotace Prezentace usnadňuje žákům orientaci v systému organizací a institucí v oblasti ochrany životního prostředí. Motivuje je k tomu, aby se zajímali o možnosti využití právních nástrojů péče o živ. prostředí v jejich bydlišti a konkrétní situaci. Metodický pokyn Prezentace je určena jako pomůcka k výkladu učiva, otázky v závěru prezentace žáci obdrží předem jako domácí úkol. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Organizace a řízení péče o životní prostředí Právní nástroje Mezinárodní aspekty

Právní nástroje péče o životní prostředí Právní normy – zákony : zabezpečují ochranu prostředí a zdraví před škodlivinami, stanovují limity a určují postih za jejich překročení. Základní zákon = Ústava ČR, čl.7 Listina základních práv a svobod – každý má právo na příznivé životní prostředí a informace o stavu životního prostředí, nikdo je nesmí ohrožovat a poškozovat. Občanský zákoník – občan nesmí obtěžovat své sousedy hlukem, kouřem, plyny, prachem, tekutými a pevnými odpady apod. Pokuty za přestupky : znečištění veřejného prostoru, rušení nočního klidu, ukládání odpadů na černé skládky.

Ekologický audit – při realizace staveb a technologií které zasahují do životní prostředí. Je nutno provést vyhodnocení odbornou i laickou veřejností. Pokud mají občané obavy o ohrožení svého zdraví, mohou se podávat podněty, stížnosti, oznámení, petice, sdružovat se, pokojně se shromažďovat apod. Pozitivní motivace – právní předpisy umožňují daňové úlevy při uplatňování ekologicky šetrných postupů (motivace je účinnější než sankce).

Instituce a organizace Parlament – schvaluje zákony, které se týkají životní prostředí. Vláda = výkonný orgán, konkrétně Ministerstvo životního prostředí (ochrana vodních zdrojů, ovzduší, zemědělského půdního fondu, nerostných zdrojů, geologický dohled nad těžbou, odpadové hospodářství, myslivost, rybaření, lesní hospodaření). Ministerstvo je také ústředním orgánem státní moci pro koordinaci mezinárodní spolupráce v oblasti životního prostředí.

Česká inspekce životního prostředí = orgán státní správy, vykonává státní dozor. Oblastní inspektoráty – Olomouc, Brno, Plzeň atd. Řeší stížnosti občanů a organizací, dohlížejí na odstranění nedostatků, stanovují pokuty, opatření k nápravě, mohou nařídit zastavení výroby, která ohrožuje životní prostředí. Státní fond životního prostředí – financuje ochranu a zlepšování životní prostředí. Okresní a pověřené obecní úřady – odbor (referát) životního prostředí. Správy národních parků a chráněných krajinných oblastí. Český hydrometeorologický ústav Organizace Povodí (Vltavy, Labe, Moravy…)

Nevládní organizace Ekologická hnutí : Brontosaurus - české občanské sdružení, založené v roce Působí v oblasti ochrany přírody, práce s mládeží a zážitkové pedagogiky. Greenpeace - ekologická celosvětová organizace zabývající se ochranou životního prostředí. Více jak 2,5mil. členů po celém světě. Hnutí Duha - organizace pro ochranu životního prostředí. Funguje již 18 let. Snaží se o zachování krajinného rázu a snížení produkce odpadů. Děti Země - organizace pro ochranu přírody a životního prostředí. Soustředí se na práci v regionech.

Český svaz ochránců přírody - nevládní nezisková organizace zabývající se ochranou přírody a krajiny. Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Většina nevládních organizací je sdružena v Zelený kruh = nezávislé občanské sdružení, které je zaměřené na podporu a ochranu životního prostředí a udržitelného rozvoje společnosti.

Mezinárodní aspekty péče o životní prostředí ČR je signatářem mnoha dvou a vícestranných mezinárodních dohod o ochraně životního prostředí. Evropská unie (sbližování právních norem, poskytování nevratné finanční pomoci do oblasti životního prostředí) UNESCO = organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu Evropská hospodářská komise, Rada Evropy, OECD = organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, NATO, Světová zdravotnická organizace.

Otázky a úkoly : Zjisti, kdy se slaví a na co se zaměřují akce : Den Země Den bez aut Kdo je v současné době ministrem životního prostředí ČR ?

Řešení : Den Země – slaví se 22. dubna, je to ekologicky motivovaný svátek, upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí. Den bez aut je mezinárodní den, který se slaví každoročně 22. září. Akce má poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a podpořit omezování městského automobilismu.

ZDROJE: ku&oldid= =cs MUDRYCHOVÁ, Jitka, MUDRYCH, Karel: Maturitní otázky ekologie. Třebíč: Nakladatelství Radek Veselý, archiv autora