Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.12 Anotace: Prezentace seznamuje s popisem nahosemenných rostlin, zástupci evropských jehličnanů. Vzdělávací oblast: Semenné rostliny.
Advertisements

DOPLŇOVAČKA – pojmy nahosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
VĚDOMOSTNÍ TEST anatomie a morfologie nahosemenných rostlin Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nahosemenné rostliny Mgr. Jana Kalová
Oddělení: Lyginodendrophyta, Cycadophyta, Ginkophyta, Pinophyta
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
VYŠŠÍ ROSTLINY II. – zástupci nahosemenné rostliny-jehličnany Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NázevVyšší rostliny – rostliny nahosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotografiemi, lze použít i jako.
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
Jehličnany.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNATÉ STROMY
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Oddělení: Semenné rostliny
TŘÍDA: Kapraďosemenné
Jehličnany.
Jehličnany.
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Nahosemenné rostliny Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny nahosemenné Přírodopis VY_32_INOVACE_213, 11. sada, Př
řád: čeledě: Pinales Pinaceae Cupressaceae Taxaceae
TŘÍDA: JEHLIČNANY JEHLICE: silný epidermis s kutikulou , pryskyřičné kanálky ŠIŠKY: a) samčí (mikrostrobily ), obsahují tyčinky (mikrosporofyly ) b) samičí.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Přírodopis VI..
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA NAHOSEMENNÉ DŘEVINY
Jehličnany - poznávací znaky
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Jehličnany.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Nahosemenné rostliny rostliny semenné
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Mgr. Barbora Pustovojtová Mgr. Josef Henzl Třída: Jehličnany.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Nahosemenné rostliny Pětilístek: plody
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Nahosemenné Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY rozmnožují se semeny, která nejsou ukryta v plodu
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Vyšší rostliny (Cormobionta)
Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) – 2. část
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Nahosemenné rostliny I
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jednoduchý klíč k určování jehličnanů
Semenné rostliny. Rodozměna – gametofyt versus sporofyt.
JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Nahosemenné rostliny Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

NAHOSEMENNÉ rostliny

Kterým rostlinám říkáme výtrusné? Jak se rozmnožují? -mechorosty, přesličky, plavuně, kapradiny -rozmnožují se výtrusy Jak se rozmnožují rostliny semenné? -semeny Jaký je rozdíl mezi rostlinami nahosemennými a krytosemennými? Krytosemenné rostliny mají semena ukrytá v čem? v plodu.

Nahosemenné rostliny -místo květů mají šištice: obr. str samčí s tyčinkami a pyl. zrny (se vzdušnými vaky) → opylování větrem - samičí s vajíčky: - po dozrání dřevnatějí → šiška - nahá vajíčka → semena sedí na šupinách samičích šištic - semena s „křídly“ → rozšiřování větrem obr. str. 92

Nahosemenné rostliny cykasy jinany jehličnany 1.CYKASY -už od druhohor -podobné palmám -tropy str. 90, „Víš, že...“ - 1,2

2.JINANY -už od druhohor -jen 1 druh: jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) -opadavé listy str. 90, „Víš, že...“ - 3 -velká semena se podobají peckovici -dvoudomý strom

3. JEHLIČNANY -listy = jehlice -dřeviny -stálezelené = neopadají na zimu (většinou) -hroznovité větvení obr. str.82 -pryskyřičné kanálky ve dřevě (ochrana před hmyzem) -šiška: za sucha se otevírá (uvolňuje semena) za vlhka se uzavírá obr. str.92 -většinou v mírném pásu -rozvoj v druhohorách

Zástupci jehličnanů

Borovice -delší jehlice vyrůstají po 2 (někdy 3 nebo 5) -šišky spíš kulatější -kořeny hlubší -vzrostlá borovice vytvoří až 1 kg pylu/rok -z borového dřeva se dřív získávala kolomaz = černá mazlavá látka k natírání os kol vozů -pryskyřice borovice lesní má léčivé účinky → nosní kapky Pinosol

Borovice lesní - roste i na skalách -náročná na světlo → větvení koruny v horní části kmene -mladá borovice (ván. stromek) - větve v patrech -borka se odlupuje v tenkých červenohnědých destičkách -tuhé jehlice (po 2 ) postupně opadávají (po 4-5 letech) -jednodomá -na borovici najdeme: letošní fialové šištice, loňské zelené šištice a zralé hnědé šišky -dřevo: nábytek, palivo

Borovice kleč = kosodřevina -keřovitý vzrůst (max. 3m) -vysokohorský druh (Krkonoše, Šumava) -chráněna

Borovice černá -z jižní Evropy -delší jehlice po 2 -tmavá borka

Borovice vejmutovka (b. hedvábná) -ze S Ameriky -jemné dlouhé jehlice po 5 -podlouhlé šišky -okrasná

Borovice Jeffreyova -ze S Ameriky -nejdelší jehlice (až 25 cm) po 3 (voní po pomerančích) -šišky delší než 20 cm -okrasná

Pinie -J Evropa u moře -mohutné s deštníkovitou korunou -veliké šišky -semena jsou jedlá - piniové „oříšky“

Smrk ztepilý (až 60 m) -u nás nejrozšířenější - ve vyšších polohách -citlivý na znečištěné ovzduší -kuželovitá koruna -krátké pichlavé jehlice (na řezu 4hranné) s 1 bílým proužkem obrůstají celou větvičku -mělké kořeny (nemá hlavní kořen) -válcovité šišky (10 cm) visí dolů ↓ a nerozpadají se -borka rezavě hnědá a šupinatá -dřevo měkké: papír, nábytek, stavebnictví, palivo

Smrk ztepilý

Smrk pichlavý -známá je stříbrná forma -západ USA -odolný vůči znečištěnému ovzduší

Jedle bělokorá (až 60 m) -šedá borka -jehlice ploché, tmavě zelené s 2 bílými proužky na rubu, zakulacené → nepíchají -větvičky „učesané“ - jehlice ve 2 řadách -válcovité šišky na větvi „stojí“ ↑ a po dozrání se rozpadají -rovný kmen -citlivá na čistotu ovzduší -může se dožít až 800 let -dřevo: velmi kvalitní (krovy domů)

Modřín opadavý (až 50 m) -jehlice: měkké, krátké, světle zelené ve svazečku (40) vyrůstají na brachyblastech (= zkrácených větvičkách) na zimu opadají -malé šišky -dřevo: tvrdé, odolné, načervenalé (nábytek, stavby)

Tis červený -dvoudomý keř -jehlice měkké, tmavě zelené -semena uložena v červeném dužnatém obalu (míšek) -nemá pryskyřičné kanálky -celá rostlina (kromě červeného míšku) - jedovatá ! -chráněný -stáří až 600 (2 000?) let -dřevo: výroba kuší, dnes luků

Jalovec obecný -keř nebo nižší strom s úzkou korunou -jehlice: modrozelené, pichlavé v přeslenu po 3 -samičí šištice: dužnaté (zdužnatělé šupiny) modré (koření, alkohol)

Zerav = túje -místo jehlic se střechovitě překrývají šupiny -větvičky ploché, vodorovné -parky, zahrady, hřbitovy

Cypřiš -podobný zeravu -šupinovité listy

Sekvoje a sekvojovec -severní Amerika -mamutí stromy (až 120 m) -stáří přes let !

Cedr -na vlajce Libanonu

Vyber a označ naše původní stromy a keře: borovice černá jinan dvoulaločný jalovec obecný zerav západní borovice lesní jedle bělokorá borovice vejmutovka tis červený smrk ztepilý modřín opadavý cypřiš borovice kleč obr. str.93 Od kterého druhu jehličnanu nemůžeš v lese na zemi najít zralou šišku? - jedle

Proč na skalách rostou většinou borovice a ne smrky? obr. str. 73 Hlavní kořen borovice prorůstá skalními trhlinami do míst, kde se udržuje voda, strom je na skále dobře upevněn hluboko zasahujícím kořenem - smrk by se na skále neudržel.

Zdroje: Dobroruka L., Gutzerová N., Havel L., Kučera T.: Přírodopis II, Scientia, Praha, 1998, ISBN Čabradová V., Hasch F., Sejpka J., Vaněčková I.: Přírodopis 7, Fraus, Plzeň, 2005, ISBN Čížková V.: Učební úlohy z biologie, Olomouc, 2003, ISBN AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: libanon-800.gif