Sociální práce SOCIÁLNÍ PRÁCE ? Levicové totality Pravicové totality BUDOUCNOST???????

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Nástup nacismu v NĚMECKU
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Nacistické Německo I. Petr Machala.
Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Šárka Nová a Lenka Petráková
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Poválečné Československo do roku
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Trh práce a politika zaměstnanosti
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Protektorát Čechy a Morava
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 9. Trh práce v CPE  Cílem CPE – industrializace a ekonomický rozvoj  Trh práce – směs svobody a diktatury.
Personální plán pro podnikatelský plán
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Definice, základní pojmy
Téma: GRANTOVÝ FOND LIBERECKÉHO KRAJE KURZ FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Regionální politika EU v období
Pečovatelská služba.
Život lidí za 2. světové války
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Komunismus a fašismus.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Veřejné Finance.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Jana Chrásková, Ivana Lamková
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Transkript prezentace:

Sociální práce SOCIÁLNÍ PRÁCE ? Levicové totality Pravicové totality BUDOUCNOST???????

Hannah Arendtová „Nacistický a komunistický režim si vytvářejí „objektivní nepřátele“, jejichž „identita se mění podle převládajících okolností – takže jakmile je jedna skupina likvidována, může být vyhlášena válka jiné“

Po převzetí moci nacisty v roce 1933 Začalo pronásledování "nepřátel lidu", zejména "záškodníků", kteří představovali hrozbu proněmecký lid. Takovou hrozbu oficiálně představovaly i prostitutky, lidé po výkonu trestu, osazenstvo donucovacích pracoven a další kteří byly zařazeny do skupiny "asociálů".

Březen 1939

Protektorát Čechy a Morava

Akce T4: 1939 – 1941 nacistická „eutanazie“ Primárně pro obyvatele „Říše“, zasáhne však i nejméně 1000 lidí z českých zemí. a) lékařské diagnózy: o nemoci a postižení, která byla chápána jako nevyléčitelná a dědičně podmíněná. Spadala tam epilepsie, schizofrenie a různé druhy tělesných postižení a rovněž tam byla např. i kategorie tzv. slabomyslnosti b) ekonomické užití: délka hospitalizace, práceschopnost – jedna ze základních složek pracovní terapie.

Eugenika Sociálně-filosofický směr zaměřený na studium metod, které povedou k dosažení co nejlepšího genetického fondu člověka. TESTOVÁNÍ NECHIRURICKÉ STERILIZACE V koncentračních táborech

Kuratorium pro výchovu mládeže - masová mimoškolní organizace Funkce sociálního referenta péče o celkový sociální stav mládeže - mnozí dříve působili v organizacích sociální péče: Péče o mládež, Sociální pomoc, Charita a jiné -vzdělávání v sociální práci Kuratoria. „Sociální práce Kuratoria, není založena na soucitu a dobročinnosti sentimentálních srdcí, ale je založena na právu a povinnosti pospolitosti …“

DŮSLEDKY PRO PROFESI PRAXE VZDĚLÁVÁNÍ SPOLKOVÉ AKTIVITY

L. A. Senneca Dlouhý styk se zlem, stejně jako s dobrem vede k tomu, že v něm člověk najde zalíbení.

Únor 1948

Pionýr a jeho jiskry, Svaz socialistické mládeže - masová mimoškolní organizace

EUGENIKA? NE! NE? Porušování lidských práv na opovrhované menšině Nucená praxe ze strany sociálních pracovnic a zdravotnického personálu ze spolupracujících nemocnic proti fyzické integritě a reprodukčním právům romských žen (80/90)

DŮSLEDKY PRO PROFESI PRAXE VZDĚLÁVÁNÍ SPOLKOVÉ AKTIVITY

SROVNÁNÍ Vymezování a limitování praxe státní politikou Upírání lidských práv Omezení školství Omezení spolkových aktivit Změna praxe

Kdo je obhájcem?Kdo je nástrojem? Cesty pro sociální práci