Dálková cyklistická trasa jako produkt cestovního ruchu Ondřej Fábera, spolupachatel několika dálkových tras.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Advertisements

Analýza návštěvnosti moravských krajů, S DŮRAZEM na kraj ZLÍNSKÝ RNDr. Ivan Marek m-ARK Marketing a reklama s.r.o. → Statistiky máme rádi…
Turistický region Český ráj a jeho nabídka 18 Turistický region Český ráj a jeho nabídka Setkání podnikatelů cestovního ruchu Libereckého kraje.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Nadace Jihočeské cyklostezky Vltavská cyklistická cesta – produkt CR.
Rozvoj cykloturistiky v Jihomoravském kraji 2012.
Soutěž o informační centrum roku. Čtyři roky úspěšné spolupráce První soutěž ve spolupráci s vydavatelství VLTAVA- LABE-PRESS proběhla v roce 2009 Od.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Nástroje a prostředky CCR VM k podpoře cestovního ruchu Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s. Výroční konference cestovního.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Marketingové aktivity Libereckého kraje Eva Hornová.
Cestovní ruch dostupný všem. 1) Rekonstrukce/vybudování odpočívadel, center služeb pro turisty a hygienického zázemí pro pěší, cyklisty a handicapované.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Ú s t e c k ý k r a j Dopravní obslužnost 2008 aneb po celém Ústeckém kraji bez auta Ústí nad Labem, snímek 1 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Prezentace pro jednání představenstva Krajské hospodářské komory Střední Čechy, konaného dne v Brandýse nad Labem – St. Boleslavi.
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DESTINAČNÍ AGENTURA KRUŠNÉ HORY
Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway)
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Pravidla přístupnosti
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Cykloturistika v JMK, web Brno
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
LIBERECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-28 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Pracovní porada Pracovní list.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Pracovní porada Pracovní list.
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Digitální učební materiál
Tisem v Pražské integrované dopravě
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Mapový portál cestovního ruchu Libereckého kraje
Lexikon veřejné správy ČR
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Hodnocení informačního střediska
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_03_Vodstvo ČR
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Vítáme Vás v Luhačovicích
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Dálková cyklistická trasa jako produkt cestovního ruchu Ondřej Fábera, spolupachatel několika dálkových tras

Česká cesta „Vybudujeme dokonalou cyklostezku z prostředků Evropské unie. Těšte se...“ Práce přibývá pomalu, nadšení a elán ubývají rychle. Oblíbená stezka nemusí být drahá a dokonalá – alespoň zpočátku...

Co je důležité na začátku? Vhodný koridor a dobrý nápad Marketingově použitelný název trasy Nadšení a šikovný projektový tým Naslouchání budoucím uživatelům a skutečná znalost jejich přání a potřeb Regionální podpora a solidarita Nějaké peníze na činnost

Co je důležité po dokončení? Dobré značení a relativní bezpečnost Vše atraktivní okolo zpřístupnit i pro kolo Společný koridor pro více skupin turistů = rychlejší rozvoj služeb Mapy a dobré propagační materiály Internetová stránka s regionálními odkazy Návaznost na veřejnou dopravu s přepravou kol Postupné zdokonalování trasy a služeb

Co naopak není důležité? Vyčkávat s propagací a „uvedením na turistický trh“ řadu let až do vybudování dokonalé stezky

Jak to často končí? řada snědených chlebíčků a nesplněných slibů „otabulkované“ silnice bez loga a názvu ztráta motivace v polovině realizace nebo po posledním vyúčtování evropské dotace dobrý produkt bez marketingu dobrý marketing bez produktu úseky naprosto odlišného zaměření turistické cíle de facto nepřístupné nulová údržba (tu už totiž EU nezaplatí)

Nevěříte? Několik pozitivních i negativních příkladů...

Jizerská stezka cizíma očima Myšlenka dobrá, koridor dobrý = projekt má přirozený turistický potenciál Nevyrovnané dílčí projektové týmy – Český ráj vpředu před ostatními regiony Rozdílná regionální podpora – oba kraje, Turnovsko a Semily ano, ostatní? Silná mediální podpora (zatím)

Trasa – výhody a nevýhody „odnikud nikam“ – ukončení bez návazností výzva: Polsko – Kwisa, od soutoku přes Starou Boleslav a Brandýs do Prahy Kdo ví přesně, kde Jizera OPRAVDU pramení? Hledání skutečného pramene řeky – marketingová „třešnička na dortu“

Trasa – možné návaznosti Jizerka: Kwisa, Smědá, Nová Hřebenovka Horní Sytová: Jizerka Semily: Oleška, Cidlina Podspálov: Kamenice – Nisa Turnov: Libuňka, Podkozákovská trasa Mnichovo Hradiště: Mohelka, Zábrdka Mladá Boleslav: Klenice, Strenice, Vlkava

Trasa – možné návaznosti Benátky: Taxis, okruh zdětínská a chotětovská vlečka Brandýs nad Labem: Labská, Vinořský potok (bývalá boleslavská poutní cesta) Praha: Vltava, Berounka, Posázavská... Je třeba vytvořit okruhy pro delší pobyt.

Trasa – hlavní turistické cíle Jizerské hory (ano) Krkonoše (obtížně) Hrubý Rohozec (ne) Český ráj (obtížně) Sychrov (ne) Mnichovo Hradiště (ne) Zvířetice, Michalovice (ano)

Trasa – hlavní turistické cíle Mladá Boleslav (ne) Benátky nad Jizerou (ne) Stará Boleslav, Brandýs (ne) (Jenštejn (ne)) (Ctěnice (ano))...Praha

Trasa – hlavní turistické cíle Trasa prochází kolem řady atraktivních míst, ale pro cyklistu jsou většinou nedostupná. Chybí úschovny, stojany... Neopírejte kolo o zeď!!! Zákaz vjezdu cyklistů do zámeckého parku!!! Ale kam si má cyklista své kolo opřít? A kdo mu pohlídá brašny během prohlídky?

Trasa – dopravní návaznosti Bezpečné parkování na startu + veřejná doprava a úschovny cestou + půjčovny Železnice: Harrachov – Kořenov, Jabloneček – Horní Sytová, Semily – Mladá Boleslav, Stará Boleslav, Brandýs, Praha Ž: vysokopodlažní soupravy, přeprava kol možná, půjčovny žádné, několik úschoven Cyklobusy: Krkonoše, Český ráj

Trasa - služby Zejména na dolním toku (za Turnovem) je třeba řešit ubytování a stravování (obecný nedostatek a ještě méně zařízení bezpečně přístupných od řeky). Vhodným řešením pro urychlení rozvoje služeb by bylo vytvoření společného turistického produktu „Jizerská stezka“ i pro pěší a vodáky (a třeba i jezdce na koních).

Marketing (očima laika) Název, který se dá propagovat (Jizerská stezka kontra Velká pojizerská cykloturistická integrovaná stezka vedená po CT 241 a CT 223) Jednotný web pro celou stezku s obsáhlou informační databází ( kontra

Marketing (očima laika) Podrobné mapy a atlas celé trasy dostupné zdarma či za symbolickou cenu v infocentrech na území regionu Samolepky s logem JS na cyklistickém značení a informačních místech Naučné stezky a netradiční prvky (lanový most, přívoz, kostelní věž...) v méně atraktivních úsecích trasy

Shrnutí Jizerská stezka má potenciál být vyhledávaným turistickým produktem, ale konkurence je velká a sama od sebe se jím nestane, byť by byla technicky dokonalá. I po svém zprovoznění tedy bude muset bojovat o místo na Slunci a bude vyžadovat soustavnou péči.

Držím palce Jizerské stezce! Děkuji vám za pozornost a těším se na shledanou na Jizerské nebo jiné dálkové stezce. Ondřej Fábera telefon mail