NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství v Evropě-zemědělství ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Materiál je určen pro žáky 8.ročníku jako výukový. Zároveň slouží pro zapsání poznámek do školních sešitů.
zajistit dostatek potravin pro obyvatele zemědělci využívají k pěstování kulturních plodin a chovu zvířat přírodních zdrojů: vodu, půdu, podnebí a sluneční energii
pastevectví sezonní pasení zvířat středomořský typ zemědělství rostlinný typ zemědělství mlékárenský typ zemědělství zemědělství smíšeného typu rybolov
v severním Rusku ve Skandinávii v nejsevernější oblasti Evropy zde se chovají především sobi
ve vysokých horách – Alpy, Pyreneje, Karpaty chovají se pro maso a mléko z mléka se vyrábějí další mléčné výrobky, např. sýry pasení zvířat probíhá i v nížinách
v jižní Evropě – pobřeží Středozemního moře pěstují se zde hlavně olivy, citrusy, vinná réva a zelenina chová se zde hlavně skot
východní a jihovýchodní Evropa Francouzská nížina pěstování obilovin (pšenice, ječmen, kukuřice) chov hovězího dobytka (na maso) chov vepřů
pobřeží Severního a Baltského moře oblast britských ostrovů chov skotu a ovcí na mléko
střední Evropa severní Itálie Francie rostlinná i živočišná výroba velká produkce obilovin (pšenice) chov zvířat na maso
přímořské země – Rusko,Norsko,Dánsko,Island
Evropské zemědělství je velmi vyspělé, přesto se některé potraviny musí dovážet. Jedná se hlavně o rýži, kávu, čaj, koření a tropické ovoce.
Zeměpis, Evropa, pro základní školu a základní školu praktickou, František Kortus, František Teplý, nakladatelství Parta, 2007, ISBN