Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_AJ_4_FIG_14_CANADA.
Advertisements

Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT14 Vytvořeno:3.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Jehličková tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/15 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zvuková karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/10 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Petr Novák Název:VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:MB Konektory Anotace:Prezentace.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Slovní úlohy - Vennovy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Topologie lokálních sítí
Počítač zepředu a zezadu
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zvuková karta
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Přídavné karty.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY Autor Mgr. Miroslav Kotlas Tematický okruh Hardware Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Seznámení se základními porty nacházejícími se v dnešních počítačích. Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

P ORTY Hardware

O BSAH Popis Vlastnosti a rozdělení Sériové porty Paralelní porty Dnes nejpoužívanější porty Zdroje

P OPIS Zařízení sloužící k připojování různých (většinou externích) součástí Něco jako zásuvky Obvykle bývají umístěny na zadním panelu počítače Připojovaná zařízení Klávesnice Myš Tiskárna Monitor Scanner aj.

V LASTNOSTI A ROZDĚLENÍ Rychlost Rychlost, jakou jsou schopny porty přenášet data Šířka pásma Rozdělení podle šířky pásma na Sériové Data procházejí pouze několika málo datovými kanály Data lze přenášet na dlouhé vzdálenosti Takové porty si můžeme představit jako rychlé ale úzké silnice, max. tak jeden pruh v každém směru Paralelní Data procházejí mnoha kanály současně Je problém tímto způsobem přenášet data na velké vzdálenosti Přenos je tedy teoreticky velmi rychlý, ale problém je, že jde o velkou a širokou dálnici s mnoha pruhy

S ÉRIOVÉ PORTY Data posílána v sérii za sebou Nejznámější port RS-232 V dnešní době téměř nepoužívaný Nahrazen univerzálním sériovým rozhraním USB MIKE1024. RS-232 [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW:

P ARALELNÍ PORTY Umožňuje přenášet několik bitů (obvykle 8) současně Výhodou vyšší přenosová rychlost Nevýhodou paralelního přenosu oproti sériovému je nutnost používat podstatně větší počet vodičů LADAROZAN. Paralelní port [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW:

D NES NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ PORTY DVI Monitor Port Digitální konektor k propojení počítače s monitorem, dataprojektorem aj. Na novějších grafických kartách Sériový port VGA Port Analogový konektor k propojení počítače s monitorem, dataprojektorem aj. PS/2 Port K připojení myši a klávesnice Sériový port

D NES NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ PORTY Ethernet 10/100/gigabit port K připojení k internetu Konektor RJ-45 USB Port Nahradil většinu předchozím Sériový port Několik typů Dnes USB 2.0 a USB 3.0 Firewire Port K připojení videokamer, externích pevných disků Sériový port Méně rozšířen než USB

D NES NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ PORTY HDMI Port pro přenos videa ve vysokém rozlišení (HD) Na rozdíl od DVI přenáší i zvuk eSata Používá se pro připojení vnějších datových zařízení Nabízí stejnou rychlost a podporu technologií jako SATA Výhodou je vyšší přenosová rychlost, než nabízí běžnější USB

Z DROJE MIKE1024. RS-232 [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: sub_connector_male_closeup.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:9_pin_d- sub_connector_male_closeup.jpg LADAROZAN. Paralelní port [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: RUMCEIZS. Digital Visual Interaface [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: NORM. Konektor PS/2 [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: SHUKLIN, George. USB [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: CTACHME. FireWire [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: pin.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Firewire6- pin.jpg POL High-Definition Multimedia Interface [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: SMIAL. SATA [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: EVAN-AMOS. Video Graphics Array [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: