Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled právníka na IT zakázky ve veřejné dopravě
Advertisements

Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Podnikové informační systémy úvod
eGovernment – aplikace principů v ISKN
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Národní informační portál s podporou call centra (NIP) Fórum cestovního ruchu listopadu 2011 Pardubice.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Výběr informačního systému Karel Jaborník
Geo-informační systémy
Počítačová síť a typy sítí
Obor informační technologie
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Relační databáze.
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Přehled
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Internet.
Internet a cestovní ruch
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Školní informační systémy
Internetový portál Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Počítačové sítě Základní pojmy.
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Informatizace společnosti Mgr. Radko Martínek ministr.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Možnosti využití mobilní komunikace při krizových situacích
Geoinformatika úvod.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí REGEO ICT ŘŠENÍ PRO VENKOVSKÝ TURISMUS.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Projekty CCRJM v oblasti internetových aplikací Brno Ing. Lukáš Bačík.
© KAM po Česku.  200 ks oboustranných materiálů (A3)  50 ks oboustranných materiálu (A4)  200 ks vizitek IC  2 samolepky s QR kódem  200 ks lístkových.
Celostátní turistický informační systém Josef Zelenka Úvod Veřejná soutěž na CTIS v ČR Závěry.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
On-line marketing a jeho možnosti Co uvidíte?  Význam on-line marketingu  Celkový pohled na internet  Sociální sítě  Vychytávky na internetu.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Obnova HW a koncových stanic v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.

Informační systém v cestovním ruchu je souhrn všech antropogenně řízených dat, informací, znalostí a informačních toků, které působí nebo mohou působit na (potenciálního) návštěvníka. Informační systém jsou vzájemně propojené a spolupracující části, jejichž cílem je shromažďování, zpracování, ukládání a poskytování informací. (Laudon& Laudon)

Schéma informačních toků v cestovním ruchu

Základní elementy informační podpory

Mobilní telefony zařízení PDA notebooky osobní počítače ruční přijímače GPS … Sítě standardu GSM (SMS, broadcast, LBS) Infračervená komunikace Bluetooth Internet GPS Bezdrátové sítě (WiFi) RDS, Teletext … Přenosové médium, komun. kanál Uživatelský terminál Primární poskytovatelé informací Ubytování Stravování Doprava Cestovní kanceláře Informační centra … Primární informační tok Sekundární informační tok

Schéma základních částí informačně- rezervačního systému pro CR

Metodika budování IS  základní podmínka: obsah, funkce, rozhraní (způsob komunikace) odpovídající cílové skupině a dostupným technologiím  zásady: koncepce a cíle, plánování, řízení a kontrola, vazba na zákazníka a aplikaci, kontinuální vývoj, integrace nových technologií (Internet), dostatečné testování, lidské zdroje (CTIS, RTIS)  přesná metodika je různá pro různé typy IS - viz CTIS, standardy WWW  priorita - zajištění přesnosti a aktuálnosti obsahu

Základní aspekty implementace IS v CR výrazný vliv IS na cestovní ruch - jsou jeho integrální částí, zásadně mění způsob přípravy, nabídky, distribuce a realizace služeb vedle změn v dopravě jsou IS nejdynamičtějším prvkem v CR velmi rychle jsou implementovány špičkové technologie (online přístup k datům, sdílení dat, fulltextové vyhledávání, využívání rozsáhlých databází, elektronický obchod, multimédia, technologie pro intranet a Internet, GIS aj.)

Základní aspekty implementace IS v CR pro CR je typické velké množství kvalitou, místem, pojetím a druhem diferentních poskytovaných služeb - IS jsou výrazně diferencovány podle účelu, oblasti použití, uživatelů IS se vzájemně propojují a doplňují, tento trend je nejvýraznější na Internetu dynamické změny aktuální nabídky služeb a obsahu informací (obsazenost, počasí, sněhové podmínky, otvírací doby aj.) kladou vysoké nároky na IS (online přístup, interval a způsob aktualizace, způsob vyhledávání atd.)

Základní aspekty implementace IS v CR obrovský objem „potenciálních“ dat pro IS –regiony - do jaké hloubky poskytovat v IS místní informace (viz datové standardy) –údaje o aktuální dostupnosti pokojů v hotelech, sedadel v letadlech –obraz reálného světa - fotografie, video, audio, VR (míra rozlišení, délka) pro volbu způsobu budování, provozu a aktualizace IS v cestovním ruchu je zásadní třídění informací zejména podle typického intervalu změny a podle druhu informace

základní problémy implementace IS v cestovním ruchu dostupnost informací udržování aktuálnosti informací a jejich objektivnost ověřování informací výměna a zpracování (vyhodnocení) informací z více zdrojů právní problémy objem informací pro počítačové zpracování

Shrnutí IS v cestovním ruchu jsou silně provázány se zákazníky a s poskytováním služeb důležitou součástí IS jsou design a multimediální prostředky působení na zákazníka IS se staly dominantní v oblasti distribuce turistických služeb, roste jejich vliv na rozhodování zákazníka Internet propojuje poskytování jednotlivých služeb Dynamický rozvoj elektronického obchodu - online informačně - rezervační systémy zabezpečené kryptografickými protokoly, dostupnost doma, resp. kdekoli. Rozvoj multimediálních IS a technologií virtuální reality, včetně pravé virtuální reality.