Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na zahrádce s chemií.
Advertisements

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Znečištění půdy a potravin
Minerály a stopové prvky
HOBITI.
Alimentární onemocnění
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
MINERÁLNÍ PRVKY.
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Soli karboxylových kyselin
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Toxické látky ve výživě
Cizorodé látky v potravním řetězci
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Areny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Areny.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Biopotraviny.
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Rizikové látky v potravinách – toxické látky

Slide 2…atd Rizikové látky můžeme rozdělit na tyto slupiny: 1. Toxické látky živočišného původu 2. Toxické a antinutriční látky rostlinného původů 4. Toxické látky plísní a baktérií 3. Toxické látky ze zemědělské produkce 4. Toxické látky ze silniční dopravy 5. Toxické látky vznikající při spalování 6. Toxické látky vznikající tepelnou úpravou potravin

Slide 2…atd Mezi toxické látky živočišného původu řadíme:  Toxiny mořských živočichů – ústřice a slávky produkují jedovatý mytilotoxin. Mořské řasy vytvářejí velmi jedovatý saxitoxin. Pro ryby, ptáky a člověka je saxitoxin smrtelný - smrt nastává v důsledku paralýzy dýchání. Vzhledem k nebezpečnosti tohoto toxinu se jeho obsah u mořských živočichů se pravidelně sleduje.  Biogenní aminy – nebezpečný je zejména histamin, který vzniká dekarboxylací histidinu. K dekarboxylaci je zapotřebí enzymů dekarboxyláz, které produkují některé mikroorganismy.

Slide 2…atd Mezi toxické látky rostlinného původu řadíme:  Glykoalkaloidy – solanin (nachází se v zelených a naklíčených částech brambor), tomatin (nachází v zelených nezralých rajčatech).  Kyanogenní glykosidy - nachází se v peckách peckovin (meruňky, broskve) a v hořkých mandlích (amygdalin). Jsou nebezpečné zejména po tepelném záhřevu - uvolňuje se z nich vysoce toxický kyanid, který blokuje buněčné dýchání.

Slide 2…atd Mezi antinutriční látky rostlinného původu řadíme:  Kyselinu šťavelovou, která vytváří s vápníkem šťavelan vápenatý a tak výrazně snižuje využitelnost vápníku v těle a snižuje tak nutriční hodnotu potravin, ve kterých je obsažena (špenát, rebarbora)  Kyselinu fytovou, která tvoří s některými prvky cheláty a tak opět výrazně snižuje využitelnost těchto prvků v organismu. Jedná se zejména o prvky: železo, vápník, hořčík a zinek.

Slide 2…atd Mezi toxiny plísní a baktérií řadíme:  Mykotoxiny (produkty plísní) jsou členěny na tři základní skupiny - mykotoxiny rodu Aspergilus, Penicillium a Fusarium. Plísně rodu Aspergillus – produkují aflatoxiny a ochratoxiny. Plísně rodu Penicillinum – produkuje toxin patulin, který je neurotoxický. Plísně rodu Fusarium, které kontaminují obilniny, produkují toxin zearalenon.  Bakteriální toxiny jsou toxické produkty baktérií. Nejvýznamnější bakterií tohoto typu je Clostridium botulinum, který vytváří botulotoxiny. Ty způsobují ve zástavu přenosu nervových vzruchů a následně obrnu dýchacích svalů a dušení. Mezi další bakteriotoxiny patří neurotoxiny, které vytvářejí Staphylokoky. 

Slide 2…atd Mezi toxické látky ze zemědělské produkce řadíme:  Rezidua pesticidů – látky, které se v zemědělství používají k hubení škůdců různého druhu (herbicidy, fungicidy, insekticidy, avicidy)  Rezidua dusičnanů – do potravin se dostávají procesem hnojení (průmyslová hnojiva, kompost nebo stájová hnojiva)  Rezidua veterinárních léčiv – zbytky léčiv, která byla použita k léčbě zvířat (antibiotika, anestetika, hormony).  Rezidu PCB (pylychlorované bifenyly) – dříve byly PCB součástí nátěrových hmot, které se používaly k nátěrům ve stájích a silech. Dnes jsou nátěrové hmoty obsahující PCB zakázané.

Slide 2…atd Mezi toxické látky ze silniční dopravy řadíme:  Těžké kovy - do potravního řetězce se dostává olovo, kadmium, rtuť, arzén, cín. Otrava olovem způsobuje selhání centrálního nervového systému a poruchy tvorby krve. Otrava arsenem se projevuje selháním ledvin, poškozením krevních kapilár. Otrava rtutí způsobuje narušení enzymatického systému a enzymatické poruchy a otrava kadmiem se opět projevuje selháním ledvin, dále jater a poruchami na pohlavních orgánech.  PAU – Polycyklické aromatické uhlovodíky – do této skupiny řadíme např. naftalen, antracen, fenantren. Tyto látky vznikají spalováním odpadů, topením tuhými palivy, kouřením, spalováním pohonných hmot atd..