DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUSTRÁLIE a OCEÁNIE.  Zeměpisná a kulturní oblast  Austrálie tvoří samostatný kontinent  Rozloha: km²  Počet obyvatel: 34,0 miliónů 
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
VY_32_INOVACE_Fi_III_12 Název Svrchovanost státu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
VY_52_INOVACE_24_02_státy jižní Evropy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Irsko
Austrálie. Historie: 1606 – objevena Holanďany (Portugalci asi dříve) konec 18.st. – počátek britské kolonizace – trestanecké kolonie 19.st. – „zlatá.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Nový Zéland.
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Přírodní zdroje na Zemi
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávací materiál: Indie Operační systém: Windows XP Professional
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ASIE – THAJSKO, VIETNAM, SINGAPUR, INDONÉSIE
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
IRSKO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Velká Británie.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
VY_32_INOVACE_12_Z5 7. KANADA ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiáluNový Zéland a Oceánie AutorMgr. Alena Tesařová Tematický okruh Zeměpis - Regionální geografie Nového Zélandu a Oceánie RočníkDruhý ročník vyššího gymnázia a sekunda víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje geografickou charakteristiku Nového Zélandu a Oceánie. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o státech, schopnost chápat látku v souvislostech. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál,obrázky, dynamické slidy, otázky a odpovědi. K výuce je potřeba dataprojektor, notebook, atlas. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Nový Zéland & Oceánie

NOVÝ ZÉLAND anglicky New Zealand maorsky Aotearoa (1) Stát v jihozápadní části Tichého oceánu. Tvoří ho dva velké ostrovy, Severní a Jižní a další menší ostrůvky. Nejbližší sousední stát je asi 2000 km vzdálená Austrálie.

Myslíte si, že je Nový Zéland součástí australského kontinentu? Není, protože se nenachází na jeho kontinentálním šelfu. Víte, že tvoří část potopeného kontinentu Zélandie, ta společně s Austrálií tvoří širší region Australasie, která je součástí Oceánie?

Vlajka -je to Britská modrá služební vlajka (Blue Ensign), na které jsou ve vlající části umístěny čtyři různě velké červené hvězdy uspořádané do souhvězdí Jižního kříže Znak (2) (3)

Vyberte správnou hodnotu: Rozloha: a) km² b) km² c) km² Počet obyvatel:údaj z roku 2011 a) b) c) Hustota: 14 ob. / km²

Hlavní město: a) Auckland b) Christchurch c) Wellington Jazyky: angličtina, maorština Měna: novozélandský dolar

Státní zřízení Konstituční monarchie Britská královna Alžběta II. zastoupená generálním guvernérem Víte, že Nový Zéland je členem Commonwealthu? (Commonwealth of Nations) = Britské společenství národů (4)

Přírodní poměry Povrch (5) (6)

Severní ostrov Maorský název Te Ika-a-Maui (Velká ryba Mauiho) - pahorkatina - střední část ostrova -> činné sopky, gejzíry, horké (7) minerální prameny, jezera

Víte, jak se nazývá nejvyšší novozélandská sopka? Ruapehu, m n. m. - stratovulkán - zároveň je nejvyšším vrcholem Severního ostrova (8) Víte, co je Tuapo? jezero, 606km 2 (9)

Jižní ostrov Od Severního ostrova je oddělený Cookovým průlivem. Maorský název Te Wai Pounamu (Vody zeleného kamene), podle zdejšího naleziště nefritu Jižní Alpy s nejvyšší horou NZ Víte, jak se hora nazývá? Mount Cook m n. m. (10) Víte, že Jižní Alpy se táhnou v délce více než 450 km?

-hory jsou pokryty sněhem a ledovcem (Tasmanův ledovec 138km2) -JZ část – fjordy -na V od Alp-> Canterburská nížina Víte, že tato nížina tvoří největší rovinu NZ? Vodstvo -hustá říční síť -řeky krátké, prudké -> Waikato, Clutha aj.

Podnebí mírné přímořské S část Severního ostrova – subtropické, oceánské jih Nového Zélandu, vyšší nadmořské výšky - chladněji

Vegetace -endemické druhy -čtvrtina území zalesněna, Jižní ostrov hlavně pabukové lesy -nulový výskyt hadů, minimální množství jedovatých živočichů -Kiwi, hatérie novozélandská, slípky tahake, papoušci kakapo Víte, že kiwi, velký nelétavý pták je symbolem Nového Zélandu? (11)

Odhadněte, kolik národních parků se nachází na území Nového Zélandu? 14 Národních parků Víte, že nejstarším NP na Novém Zélandu je Tongariro? Byl založen v r. 1887, nachází se uprostřed Severního ostrova a vyskytuje se zde řada sopek. V parku jsou také posvátná maorská místa. Od r – zapsán na Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. (12)

Hospodářství Zemědělství: -především zemědělská země Živočišná výroba: -na každého obyvatele připadá asi 20 hospodářských zvířat -ovce -> zdroj proslulého jehněčího a vlny (vývoz do celého světa) -chov skotu -> mléko, sýry máslo -jelení zvěř Víte, že jelení paroží je vyhledávanou surovinou v asijské farmacii? (13)

Rostl. výroba: -pšenice, kukuřice, ječmen, hrách, jablka, vinice Víte, že nejvýznamnější je pěstování kiwi? jeden z nejvýznamnějších producentů na světě -eukalypty (14) (15) Rybolov: pražmy, barakudy, při pobřeží korýši

Průmysl -díky původním stále zeleným lesům -> papírenský průmysl -potravinářský -> masný a mlékárenský průmysl -strojírenský (zemědělské a potravinářské stroje) -chemický (výroba hnojiv)

nerostné suroviny – chudé zásoby (černé uhlí, zemní plyn, ropa, železná ruda…) Víte, že NZ využívá tepelnou energii horkých vřídel? -> na Severním ostrově – geotermální elektrárna Wairakei Význam cestovního ruchu Nového Zélandu. (16)

Doprava -vnitrostátní -> silniční -mezinárodní -> námořní a letecká doprava Největší letiště a přístavy: Auckland, Wellington (17)

Obyvatelstvo -nerovnoměrné osídlení (většina na Severním ostrově) -85% obyv. ve městech -75% Novozélanďané evropského původu Víte, jak se nazývají původní obyvatelé? Maorové -dnes tvoří asi 15% obyv. (18)

Dle informace muzea v Christchurch jsou původními obyvateli tzv. Moriori, kteří byli Maory vyhlazeni. Náboženství: - 57% obyv. vyznává křesťanská náboženství (protestanti, katolíci)

Města Wellington: -hlavní město, významný přístav -nejjižněji položené hlavní město světa -parlamentní budovy, jedna z nich se nazývá,,Včelí úl“ (19) (20)

Auckland: - největší město, nachází se na Severním ostrově - rozkládá se na mnoha vyhaslých sopek -nejvyšší budova: Sky Tower (328 metrů) (21) (22)

Zajímavosti: Kopec s názvem Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukak apikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu zapsán v Guinessově knize rekordů Jméno znamená přibližně: „Místo, kde Tamatea, muž s velkými koleny, který se z hor klouzal, na hory se šplhal a hory polykal – známý jako zeměžrout – hrál na svoji flétnu pro svou milovanou“. (23)

Nový Zéland poskytuje místo pro natáčení mnoha filmů. Víte, která filmová trilogie podle románu J.R.R. Tolkiena se zde natáčela? Pán prstenů (24) Původní název severního ostrova: Aotearoa (země dlouhého bílého oblaku)

All Blacks – slavná novozélandská ragbyová reprezentace (25) Sir Edmund Hillary – jako první vystoupil na Mount Everest (1953) (26)

Dějiny -asi 9. stol.- ? první Maorové > první Evropan, Abel Tasman > James Cook ( získal NZ pro britskou korunu) -po r > pokračování kolonizace => smlouva z Waitangi (1840), chránila tradiční práva na půdu , > maorské války -r NZ nezávislým státem (politické i hospodářské vazby k Velké Británii) -r nezávislým v rámci Commonwealthu -dnes vazby s Austrálií a státy jižního Tichomoří

Oceánie - Zeměpisný a kulturní celek rozkládající se v Tichém oceáně - Přes tichomořských ostrovů - Rozloha: km² -Počet obyvatel: (27)

Najděte: Nejvyšší vrchol: Puncak Jaya, Nová Guinea, Indonésie, 4884 m n. m. Nejdelší řeku: Murray, Austrálie, délka 3370 km Největší jezero: Eyre, Austrálie, 9500 km² (28)

Melanésie Fidži, Indonésie (Západní Papua, popř. i souostroví Moluky a Malé Sundy), Nová Kaledonie, Papua-Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Vanuatu, popř. Východní Timor (29)

Mikronésie Federativní státy Mikronésie, Guam, Kiribati, Marshallovy ostrovy, Nauru, Palau, Severní Mariany (30)

Polynésie Americká Samoa, Cookovy ostrovy, Francouzská Polynésie, Havajské ostrovy, Niue, Nový Zéland, Pitcairnovy ostrovy, Samoa,Tokelau, Tonga, Tuvalu, Velikonoční ostrov, Wallis a Futuna (31)

Děkuji za pozornost

Použité zdroje 1. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 2. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 3. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 4. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 5. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 6. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 7. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: %C3%A9land%29 8. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 9. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

10. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: D_Z%C3%A9land% Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

19. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: ateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu 24. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

28. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

Knižní zdroje BAAR, Vladimír. Hospodářský zeměpis: regionální aspekty světového hospodářství : učebnice pro obchodní akademie a jiné střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2002, 111 s. ISBN X.. KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN [RED. CLP, [Red.Carlo Lauer, Milan BURSA a Jana PEŠTOVÁ. Encyklopedie Světa pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Mnichov. Marco Polo, 2005, 207. ISBN