Základní registry Připojení agendových informačních systémů k Základním registrům“ ►§5 (3) Orgán veřejné moci získává údaje vedené v základním registru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Ministerstvo vnitra říjen – listopad Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Registrace agend orgánů veřejné moci
Projekt Informační systém základních registrů
Konference MV Květen zásadně snížit byrokratickou zátěž všem promítnout jednou pořízený údaj všem OVM promítnout změnu existujícího údaje všem.
Jednotný identitní prostor a Katalog autentizačních a autorizačních služeb a jejich role v Základních registrech Ostrava Tomáš Řemelka Novell.
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat?“
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
Základní registry ve veřejné správě – dopady na územní samosprávu
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Současný stav a další vývoj RÚIAN
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Ministerstvo vnitra Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel NE!!“  Proto.
Matrika Bc. Jan Podloučka.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Základní registry ve veřejné správě
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Základní registry.
RÚIAN základní informace
E PUSA (elektronický portál územních samospráv)
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Kontroly dat RÚIAN Kateřina Burešová. 2 Obsah prezentace Praha  Vznik nesouladů  Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Kontrola stavebních objektů.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Problémy a dotazy editorů ISÚI, modelové příklady Martina Kohoutová.
Reklamace Provázanost ISÚI a ISKN Hana Gubániová.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Informace pro externí administrátory
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Transkript prezentace:

Základní registry Připojení agendových informačních systémů k Základním registrům“ ►§5 (3) Orgán veřejné moci získává údaje vedené v základním registru nebo je do něj zapisuje výhradně prostřednictvím AIS agendového informačního systému; jeho přístup k údajům je zajišťován službou informačního systému základních registrů. Termín spuštění ZR a nutno připojit cca 6500 AISů ! Přínos ZR pro úředníka Pracuje s referenčními daty…neváhá nad validitou.. Nemusí vést vlastní databáze a udržovat jejich aktuálnost.. Nemusí přenášet povinnosti na občana… Efektivně využívá data z jednoho místa ZR i z agendových informačních systémů Sdílí efektivně jednou pořízená data… Zrychlí se mu procesy a nemusí dělat zbytečnou činnost… Přínos ZR pro občana Konec povinnosti předkládat data…. Zrychlí se proces vyřízení žádosti…. Sníží se byrokratická zátěž…. Nemusí obíhat úřady a shánět data… Ví co o něm stát vede za data a kdo se na ně kouká…

Základní registry – stručné informace Zákon č.111/2009 Sb. Nařízení vlády č.161 ze upravuje závazně termínyNařízení vlády č.161 ze upravuje závazně termíny Řešení, které uchovává pouze referenční údaje Neobsahuje historii dat (to se předpokládá, že bude řešeno v agendových systémech)

Proč je potřebujeme? často užívané údaje v informačních systémech veřejné správy (ISVS):  jsou získávány a vedeny duplicitně  nejsou konzistentní  mají rozdílnou kvalitu z hlediska přesnosti, aktuálnosti a úplnosti používané evidence jsou roztříštěné existují problémy s časovou synchronizací aktualizace užívaných údajů ISVS nejsou dostatečně integrovány, nespolupracují, a tím nelze zajistit efektivní sdílení dat občané jsou často nuceni opakovaně dokládat úřadům různé skutečnosti, které by si úřad mohl ověřit sám

Co musíme všichni udělat upravit vlastní AIS pro komunikaci se ZR zaregistrovat AIS v IS o ISVS ohlásit agendy přihlásit se k působnosti v agendě naplnit JIP – jednotný identititní prostor zajistit výkon nových agend (RUIAN) ZR neznamenají nárůst práce, ale naopak i když v začátku bude určitě práce víc a dosud jsme ji takto nedělali.

Základní registry – stručné informace

JIP–Jednotný identitní prostor Na jednom místě jsou vytvářeni a spravování uživatelé (identity) vůči centrálním informačním systémům Na jednom místě budou nastavovány jejich práva a role, jak jsou uživatelé již dnes zvyklí Jednou zadaná kontaktní data (jméno, adresa, y, telefony,…) slouží všem ostatním informačním systémům (centrálním i lokálním) Zjednodušení přihlašování k centrálním systémům Zapojení co nejvíce subjektů (malé samosprávy, zřizované organizace,…) Pilotní projekt KÚPK–Centrální nákup, ISUI

JIP–Výhody a cílové řešení Sjednocení alespoň „vnějších“ IM (identity management) Úspora nákladů na centrální úrovni Omezení počtu přístupů a byrokracie jejich přidělování Připravenost na napojení na základní registry Oprávnění a konkrétní data zadává ten, kdo je k nim nejblíže Snadná aktivace/deaktivace přístupů zaměstnanci –Ideálně (nástup -> personalistika-> EOS -> ePUSA-> centrálníIS –Vše na jednom místě, na žádný IS „nezapomene“ –Přidělování práv/rolí podle činnosti Čím kvalitnější budou data, tím více se budou používat!

Informační systém územní identifikace ISUI umožňuje oprávněným uživatelům vést a měnit záznamy o územních prvcích, včetně sledování jejich historie. Obecní a stavební úřady mohou měnit pouze údaje v rámci své územní působnosti.

Důležité odkazy Informační kanál pro RÚIAN/ISÚI: Přihlášení do ISÚI: Přidělení rolí:

Konkrétní uživatelé ISUI, pověření pracovníci uvedených úřadů, mají v systému přidělené tzv. role, které definují rozsah editačních práv uživatele. Role dělí uživatele do těchto skupin:  Zapisovatel. Uživatel, který zadává změny.  Schvalovatel. Uživatel, který musí navržené změny schválit, než jsou přijaty za platné.  Distributor. Uživatel, který smí měnit přiřazení rozpracovaných návrhů změn a reklamací ostatním uživatelům.

Soustava základních registrů ČR Zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů (ZZR) Vyhláška 359/2011 Sb., o základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí – účinnost od 1. ledna 2012 Nařízení vlády 161/2011 Sb., o stanovení harmonogramu a technického způsobu provedení opatření podle § 64 až 68 zákona o základních registrech – účinnost od 25. května 2011

OBEC JE EDITOREM TĚCHTO ÚDAJŮ Stavební objekt ZZR definuje stavební objekt tak, že se jedná o dokončenou budovu zapisovanou do katastru nemovitostí nebo jinou dokončenou stavbu, která se do katastru nemovitostí nezapisuje, pokud slouží k ubytování lidí nebo k podnikání nebo jiné ekonomické činnosti, například podzemní stavba. U stavebních objektů ZZR rozlišuje dva postupy: a) editaci v případech, kdy před užíváním stavebního objektu vede SÚ se stavebníkem řízení ke stavebnímu povolení nebo při ohlášení stavby, b) editaci u těch stavebních objektů, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu.

V prvním případě zapisuje tyto údaje stavební úřad. V případě b) je editorem těchto údajů obec. Obec musí obdržet údaje potřebné pro zápis od vlastníka těchto stavebních objektů. Obec před zápisem údajů zjistí údaje určující polohu definičního bodu stavebního objektu a adresního místa. Adresní místo Adresním místem je takové místo v terénu, kterému lze ve vztahu ke stavebnímu objektu jednoznačně přiřadit adresu. Vzhledem k tomu, že adresní místo vzniká i přidělením čísla orientačního, může mít stavební objekt jedno nebo více adresních míst. Editorem údajů o adresním místě je: a) stavební úřad, pokud je zapisováno spolu s novou stavbou, která podléhá stavebnímu povolení nebo ohlášení.

b) obec v ostatních případech, tj. pokud je zapisováno spolu s novou stavbou, která nepodléhá stavebnímu povolení ani ohlášení, nebo v případě změny. Ulice nebo jiné veřejné prostranství ZZR řadí ulice a jiná veřejná prostranství mezi tzv. územně evidenční jednotky, které od územních prvků odlišuje to, že v systému nejsou lokalizovány svými hranicemi. Editorem je vždy obec.

Oznámení působnosti OVM v agendě je prováděno prostřednictvím Agendového informačního systému Registru práv a povinností (AIS RPP) Působnostní. Přístup do uživatelského rozhraní AIS RPP Působnostní se provádí prostřednictvím aplikace dostupné v internetovém prohlížeči Internet Explorer v.9 a vyšší na adrese

Celostátní spuštění od uděláme-li vše včas a správně, pak nás čeká příjemné a užitečné světlo…

Děkujeme za pozornost