Plán péče o veřejnou zeleň Městská část Praha-Kolovraty KOMENTÁŘ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronizace ZŘ a e-aukce, dva elektronické systémy v organizaci Ing. Jan HAVLÍK Městský úřad Žďár nad Sázavou Ostrava listopad 2009.
Advertisements

Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
_________________________________________
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Financování stavební zakázky
Úvod do podnikových financí
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO Základní informace
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
PREZENTACE ŘSD ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Nauka o podniku Bod zvratu.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
SOUČASNÝ STAV A STRATEGIE PROJEKTU OPENCARD OPENCARD v Praze, dne:
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Rozpočetnictví a kalkulace
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Akademický senát AMU 4. listopadu Akademický senát AMU.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2015 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy, výdaji a financováním ve výši.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Analýza hospodářského výsledku
Aktualizace organizační struktury ÚMČ
Projekt Centra společných služeb(CSS) realizovaný Svazem měst a obcí ČR Projekt Centra společných služeb č. CZ /0.0/0.0/15_019/ Operační.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Výrobní faktory organizace
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Rozpočetnictví a kalkulace
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Financování silnic II. a III. třídy
Finanční výroční zpráva 2016 a rozpočet 2017
Tisková konference k výsledkům forenzního auditu projektu OPENCARD
Transkript prezentace:

Plán péče o veřejnou zeleň Městská část Praha-Kolovraty KOMENTÁŘ

Základní pojmy plánu péče Údržba travnatých ploch probíhá po celé období vegetace od dubna do listopadu kalendářního roku. Četnost sečí je vždy uváděna jako minimální a může se měnit v závislosti na klimatických podmínkách. Při výrazném dlouhodobém suchu mohou být četnosti sníženy nebo seče zcela zastaveny. Trávníky se sekají (zkracují) o 1/3 až maximálně o 1/2 své výšky (s výjimkou vycházkových okruhů). Minimální výška stébel by neměla být kratší než 4 cm a zároveň po dokončení seče by neměla být výška delší než 10 cm. Součástí sečení travnatých ploch je odstraňování vzniklého bioodpadu s výjimkou lokalit, kde je pokosená travní hmota ponechávána jako mulč. Zdroj: Data ze zadání údržby zeleně r.2015, Plán péče o zeleň, Rozpočet 2016, Nezávislé měření

Výkony r Průměrný počet pracovníků/hodin Počet realizovaných sečí cesty+plochy m/2 Počet realizovaných sečí cesty+kraje+svahy m/2 Bonusové seče středy cest m/2 CELKEM m/2 – hodin Výkon Hmotnost vykoupené hmoty 4/320 hod. na jednu seč 3x m/2 1x m/2 4x m/ m/2 – za 1280 hodin 597m/2 za hodinu kg = 1kg cca 18m/2

Plánované výkony OSM r Průměrný počet sekajících pracovníků/hodin Počet plánovaných sečí okruhy m/2 (středy+kraje+ostatní) Počet plánovaných sečí plochy m/2 Počet plánovaných sečí ostatní plochy m/2 CELKEM m/2 - hodin za 8 měsíců Kalkulovaný výkon Hmotnost vykoupené hmoty 2/*210 hod. v měsíci 8x m/2 11x m/2 6x m/2 ** m/2 – za 1680 hodin 895m/2 za hodinu kg *Propočet vychází z údajů obsažených v návrhu plánu údržby zeleně na str. 14. Zajišťují plánovaní 3 pracovníci za 15 pracovních dnů (reálně ovšem 2 sekající) při průměrném odhadnutém výkonu 7 hodin z pracovní doby 8,5 hod. Výměry u vycházkových cest jsou uvedeny podle faktického stavu. Ostatní plochy jsou shodné s údaji v zadání ÚMČ. **nepřičítám plochy lesoparků pro nejasnost formy údržby

Porovnání hodinového výkonu 2015 Pracovníci (sekající) dodavatele pracovali průměrně v počtu 4 a zajistili ve čtyřech desetidenních periodách posečení trávy podle zadání výběrového řízení z plochy m/2 za 1280 hodin při průměrném výkonu 8 hodin 1 pracovník/den. Hodinový výkon s profesionální mechanizací byl 597m/2 za hodinu. Do kalkulace sečení není započítán 1 pracovník pro odvoz trávy 2016 Pracovníci OSM v počtu 2 (sekající) mají podle plánu zajistit po dobu 8 měsíců v patnáctidenních periodách posečení a odvoz trávy z plochy m/2 za 1680 hodin při průměrném výkonu 7 hodin 1 pracovník/den. Předpokládaný výkon s neznámou kvalitou mechanizace je 895m/2 za hodinu!!! Do kalkulace sečení není započítán 1 pracovník pro odvoz trávy

Rozložení pracovního dne

Časová náročnost seče - plán V tomto předpokladu není zahrnut výkon pracovníka, který musí zajistit odvoz travní hmoty. Předpoklad pracuje s úvahou 15 dnů sečení v měsíci. Kalkulovaný výkon ale ukazuje na nereálnost tohoto propočtu!!!

Časová náročnost - předpoklad V tomto předpokladu není zahrnut výkon pracovníka, který musí zajistit odvoz travní hmoty. Výpočet ovlivní kvalita používané mechanizace. Dá se očekávat, že výkon bude spíše nižší a časová náročnost vyšší.

Náklady na sekání trávy OSM PoložkaCena Mzdové náklady sečí činí 60% prostředků z rozpočtu na pracovníky OSM ,-- Provozní náklady (podhodnoceno)70.000,-- Výkup bio (podhodnoceno)50.000,-- Nákup mechanizace (podhodnoceno) ,-- Celkem náklady 1.rok ,-- Celkem náklady za 3 roky ,-- Jde o časovou náročnost a náklady na sekání trávy. Hodinové výkony pracovníků OSM mohou být totožné s výkony dodavatelskými pouze za předpokladu shodného strojního vybavení. Při plánované četnosti sečí budou 3 pracovníci vázáni na tuto činnost v průměru 22 pracovních dnů v měsíci. Nejsou započteny dovolené, nemocnost a pod. U rozpočtových nákladů na provoz a nákup není jasné zda jde o částky s DPH. Pokud ano, snižuje se faktická cena pořizovaných potřeb o 21%.

Náklady na sekání trávy dodavatelsky PoložkaCena Nabídka vč. DPH ,-- Snížená cena o hodnotu výkupu bia ,-- Celkem náklady prvý rok ,-- Celkem náklady za 3 roky ,-- Propočet potvrzuje dříve prezentovaný názor, že dodavatelský způsob údržby travnatých ploch je pro ÚMČ výhodnější. Náklady v předchozích letech do údržby zeleně se pohybovaly od 1.2 do 1.6 mil. Kč. Současný návrh zmiňuje potřebu další investice do zeleně ve výši cca 200 tis. Kč ročně. Sloučení činností interních zaměstnanců + dodavatel (odhad 1.6 mil. Kč / rok) umožní výrazné navýšení intenzity a kvality údržby nejen zeleně, ale i ostatních potřeb MČ. Především z těchto důvodů: !!! Výrazně navýšíme objem komunálních činností !!! zaměření kmenových zaměstnanců na doposud opomíjené činnosti nejsme nuceni nakupovat techniku na sečení trávy nenavyšujeme rozpočtové kapitoly o provozní a servisní náklady upřednostníme podnikatelské aktivity v obci

Závěrem V předloženém návrhu zaznívá opakovaná představa o využití zaměstnanců OSM po většinu pracovní doby při jiných činnostech. Je uvedeno 190 pracovních dnů. Rozklad jasně doložil, že představy obsažené v pracovním návrhu zaměstnají 2 sekající pracovníky a 1 řidiče po celou pracovní dobu od dubna do konce listopadu. Je zřejmé, že ÚMČ bude nucen přijmout další osoby a nakoupit další techniku, nebo slevit (značně) na kvalitě údržby. Záměrně opomíjím do propočtu začlenit brigádní síly z úřadu práce. Tito lidé nejsou schopni plnit představené požadavky. Jsem si vědom, že především v tomto bodě budou zastánci navrženého způsobu argumentovat výrazným zrychlením prací a umožněním přesunout kmenové zaměstnance na jiné činnosti. V posouzení přínosu těchto osob však převažují negativa a jsou vhodní spíše k úklidovým činnostem. Rozklad naznačuje, že úvahy o kombinaci OSM/dodavatel jsou perspektivní a tato kombinace je využívána ve srovnatelných městských částech.

Řešení Návrh na změnu členění finančních prostředků v návrhu rozpočtu pro r týkající se jednotlivých kapitol: OdPa 3725 Využívání a zneškodňování kom. odpadů OdPa 3745 Veřejná eleň OdPa 6171 Činnost místní správy Prostředky z položek OdPa tis. Kč OdPa tis. Kč Odpa tis. Kč OdPa tis. Kč Celkem 680 tis. Kč Výše uvedenou částku 680 tis. Kč sloučit v kapitole OdPa 3745 Veřejná zeleň a rozdělit do: pol nákup služeb - údržba částkou 630 tis. Kč do položky č. ???? „nespecifikovaná rezerva“ částkou 50 tis. Kč. Propočet v zaslaném konceptu vychází z neověřeného předpokladu a zcela nereálných plánovaných výkonů, oproti odhadu, postaveném na praktické zkušenosti. Následující rok si můžeme ověřit pracovní schopnosti přijatých zaměstnanců. Nově zakoupenou techniku ( Multicar + drtič), zaměřit na odstranění nedostatků u keřového a stromového patra (opravdu velký objem prací). Připravit kvalitní rozklad všech činností v komunální oblasti, provést pasportizaci zeleně a výměry udržovaných ploch. Na tomto podkladě připravit pracovní náplně a technologické postupy údržby. Vypsat výběrové řízení na sečení trávy v r a propojit činnost OSM s dodavatelem.