SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symbióza některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin
Advertisements

Přírodní společenstva
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
ROZMANITOST EKOSYSTÉMU LES
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Les.
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Společenstvo les – test
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
POZNÁVAČKA Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
Les-Lesní patra.
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
VY_32_INOVACE_02_DEN ZEMĚ_ Umím pozorovat les a jeho život AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Anotace Finanční gramotnost –Kvíz Hospodaření s penězi na svačinu AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Hospodaření s kapesným na svačinu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.8 Ekosystém les Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
PŘÍRODOPIS HOUBY - TEST Anotace: Prezentace je doplňkovým výukovým materiálem k učivu o houbách. Slouží k procvičení poznávání základních zástupců hub,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou měny EURO AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů k finanční.
SPOLEČENSTVO RYBNÍKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jaroslav Bartl ČísloVY_32_Inovace_3301 NázevEkosystém les Téma hodinyOhleduplné chování k přírodě.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Les - rostliny, houby-prezentace
TEST - SPOLEČENSTVO LES
Přírodní vědy DUM 2 SPOLEČENSTVA ORGANISMŮ A POPULACE
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Anotace Sčítání bankovek - kvíz Autor Holomková Lenka Jazyk Čeština
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
PŮDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Přírodní společenstva v České republice
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Společenstva lesů - stromy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Živočichové v lese.
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Přírodní společenstva v České republice: LES
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autor: Mgr. Eva Procházková
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Transkript prezentace:

SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Anotace:Prezentace na téma Společenstvo les seznamuje žáky s funkcí a důležitostí lesů, rostlinami a zvířaty a několika potravními řetězci. Aktivně zapojuje žáky vyšších ročníků při poznávání základních lesních rostlin a živočichů. Prezentaci je pro účely vyučovací hodiny doplnit materiálem Společenstvo lesa PL. Autor: Lenka Knotková Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Pochopení lesa jako nenahraditelné součásti přírody a potřeba ho chránit. Seznámení s lesními rostlinami a živočichy a jejich vzájemnými vztahy. Speciální vzdělávací potřeby:PC + interaktivní tabule Klíčová slova: Společenstvo – les- rostliny- zvířata – potravní řetězec Druh učebního materiáluInteraktivní prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina:Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání (ZŠ praktická) – druhý stupeň Typická věková skupina: let Celková velikost: 10,2 MB

Zvířata a rostliny ve společenstvu jsou propojeny složitými vztahy. Zvířata a rostliny ve společenstvu jsou propojeny složitými vztahy. Tyto vztahy udržují společenstvo v rovnováze. Tyto vztahy udržují společenstvo v rovnováze. Pokud dojde k narušení rovnováhy – společenstvo může zcela zaniknout. Pokud dojde k narušení rovnováhy – společenstvo může zcela zaniknout.

Les je přirozené společenstvo organismů. Les je přirozené společenstvo organismů. Člověk ho nezaložil, ale pečuje o něj (kácí nemocné stromy, v zimě krmí zvířata apod.). Člověk ho nezaložil, ale pečuje o něj (kácí nemocné stromy, v zimě krmí zvířata apod.). Svým špatným chováním (např. nadměrné kácení, znečišťování lesních potoků, používání chemických hnojiv a postřiků apod.) může člověk snadno narušit rovnováhu vzájemných vztahů lesních rostlin a živočichů a les tak úplně zničit. Svým špatným chováním (např. nadměrné kácení, znečišťování lesních potoků, používání chemických hnojiv a postřiků apod.) může člověk snadno narušit rovnováhu vzájemných vztahů lesních rostlin a živočichů a les tak úplně zničit.

Funkce lesa: 1. vyrábí kyslík – lesy jsou tzv. plíce Země 1. vyrábí kyslík – lesy jsou tzv. plíce Země 2. poskytuje dřevo, lesní plody a houby 2. poskytuje dřevo, lesní plody a houby 3. domov pro zvířata a rostliny 3. domov pro zvířata a rostliny 4. zadržuje vodu - kořeny lesních stromů a mechy zadržují vodu – brání povodním 4. zadržuje vodu - kořeny lesních stromů a mechy zadržují vodu – brání povodním 5. ovlivňuje počasí – chrání před větrem 5. ovlivňuje počasí – chrání před větrem 6. zabraňuje odplavování půdy – zadržuje vodu 6. zabraňuje odplavování půdy – zadržuje vodu 7. tvoří krajinu 7. tvoří krajinu 8. místo pro relaxaci 8. místo pro relaxaci

Společenstvo lesa se dělí na patra:

Rostliny v lese Mechy a lišejníky Mechy a lišejníky Kapradí a přesličky Kapradí a přesličky Kopřiva Kopřiva Houby – hřib pravý, klouzek, křemenáč osikový, bedla jedlá,muchomůrka červená, muchomůrka zelená, Houby – hřib pravý, klouzek, křemenáč osikový, bedla jedlá,muchomůrka červená, muchomůrka zelená, Lesní ovoce – borůvčí, jahodník lesní, malinovník lesní, ostružník lesní, brusinky Lesní ovoce – borůvčí, jahodník lesní, malinovník lesní, ostružník lesní, brusinky Bez černý Bez černý Jehličnaté stromy – smrk, borovice, jedle, modřín Jehličnaté stromy – smrk, borovice, jedle, modřín Listnaté stromy – dub, buk, bříza, habr, jeřáb Listnaté stromy – dub, buk, bříza, habr, jeřáb

Poznáš tyto lesní rostliny? MECH

Borůvka

Kapradí

Smrk ztepilý

Borovice lesní

Modřín opadavý

Dub letní

Bříza bělokorá

Lesní zvířata Hmyz – mravenec lesní, roháč, tesařík, lýkožrout Hmyz – mravenec lesní, roháč, tesařík, lýkožrout Plazi – zmije, slepýš, ještěrky Plazi – zmije, slepýš, ještěrky Obojživelníci – rosnička zelená, ropucha Obojživelníci – rosnička zelená, ropucha Ptáci – sojka lesní, straka, holub lesní, datel černý, strakapoud, kukačka, bažant Ptáci – sojka lesní, straka, holub lesní, datel černý, strakapoud, kukačka, bažant Savci – zajíc lesní, srna lesní, liška obecná, prase divoké, veverka, jezevec Savci – zajíc lesní, srna lesní, liška obecná, prase divoké, veverka, jezevec

Poznáš tato lesní zvířata? Mravenec lesní

Zmije obecná

Datel černý

Sojka obecná

Veverka obecná

Rys ostrovid

Kuna lesní

Zajíc polní

Liška obecná

Srna obecná

Jezevec lesní

Prase divoké

Vzájemné vztahy rostlin a zvířat v lese Vzájemné vztahy rostlin a zvířat v lese vytváří POTRAVNÍ ŘETĚZCE. Vzájemné vztahy rostlin a zvířat v lese vytváří POTRAVNÍ ŘETĚZCE. V lese je mnoho potravních řetězců. V lese je mnoho potravních řetězců. Základní vztah: Základní vztah: PREDÁTOR (=lovec) a OBĚŤ (=ulovený)

Příklady potravních řetězců:

Další potravní řetězec:

Zdroj: s.jpg 436s.jpg 436s.jpg 436s.jpg Vulpes_vulpes_1_(Martin_Mecnarowski).jpg Vulpes_vulpes_1_(Martin_Mecnarowski).jpg Vulpes_vulpes_1_(Martin_Mecnarowski).jpg Vulpes_vulpes_1_(Martin_Mecnarowski).jpg