je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Advertisements

Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Abiotické podmínky života
Ozonová díra.
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
OZON.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
Ozon – ochránce a zabiják
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Ozonová vrstva.
Sluneční energie.
OPTIKA.
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
UV záření Marek Hauzr Gymnázium Rumburk 8.A. Vlnové délky UV záření 380nm – 1nm.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová.
Přehled elektromagnetického záření
Světlo.
Ultrafialové záření.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Světlo.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Vznik a vývoj atmosféry Země
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Atmosféra.
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
Světlo, optické zobrazení - opakování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Abiotický faktor světlo
Problémy Ozónové vrstvy.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným zdrojem je Slunce Objevil ho německý fyzik Johann Wilhelm Ritter v roce 1801, pojmenoval ho,,dezoxidační“ světlo. Nynější název vznikl v 19. století. nachází se za hranicí fialového světla, proto se nazývá ultrafialové zkratka UV: ultra= za (latinsky) violet= fialová (anglicky)

1801: objeveno záření, J.W. Ritter 1877: vztah mezi UV zářením a bakteriemi 1892: zkonstruována první rtuťová lampa (skleněná trubice naplněna rtutí) 1905: sklo nahrazeno křemenným sklem – propustnost UV záření 1910: Marseille, Francie - první aplikace kontinuální UV dezinfekce 1916: první využití UV záření k dezinfekci vody v USA 1955: první tlakové UV jednotky na úpravnách vody (Švýcarsko, Rakousko)

nejtvrdší UV záření vlnová délka: nm karcinogenní pro živé organizmy snadno proniká vrstvami buněk a tkání začíná být ionizující dříve se nacházelo jen ve stratosféře, ale kvůli ztenčování ozónové vrstvy, se začínáme, čím dál více obávat následků

vlnová délka : 320 nm nm z většiny absorbováno ozónem ve stratosféře je zhoubné pro živé organizmy Jeho energie je schopná rozkládat nebo narušovat bílkoviny nebo jiné životně důležité organické sloučeniny s vážnými následky pro metabolismus Proniká vodou,ovlivňuje vzrůst zelených rostlin a účinnost fotosyntézy

Považuje se za méně škodlivé vlnová délka: od 315 do 400 nm nebylo prokázáno, že je pro živé organizmy zhoubné Účinky:předčasné stárnutí kůže, rozvoj nádorových onemocnění kůže, časná pigmentace kůže

Tělesa zahřátá na vysokou teplotu - Slunce nebo elektrický oblouk Speciální výbojky naplněné párami rtutí – horské slunce Obyčejné (draselné) - toto záření pohlcuje sklo, proto se výbojky vyrábějí ze skla křemenného

Vlnová délka: nm  propustnonost: 1,5% 320nm  8% 340nm  64% 360nm  83% 380nm  88% Obyčejné sklo pohlcuje skoro úplně celé UV záření, které má vlnovou délku menší než 320nm Křemenné sklo propouští celou krátkovlnnou oblast, proto se z něj vyrábí výbojky Dobrým propouštědlem je voda, hlavně mořská voda-to je důvod proč i v mořských hloubkách rostou rostliny,Díky UV paprskům vzniká v těle ryb vitamín D

opalování produkce vitamínu D svítidla na kontrolu např. kreditních karet, cenných papírů foto chemoterapie „neviditelný inkoust“ biochemie léčení např. lupénky dezinfekce prostředí výbojkové obloukové lampy sterilizace - ničí bakterie a jiné mikroorganismy čištění vody

Pro oko je UV záření neviditelné, ale na zrakový orgán působí škodlivě  chráníme brýlemi se speciálními skly. V nejjednodušším případě stačí obyčejné sklo, které UV záření pohlcuje. Ozáření pokožky vyvolává vznik ochranného pigmentu, což se projevuje při opalování zhnědnutím. Na ozáření tělo reaguje produkcí vitamínu D. Velké dávky ultrafialového záření však lidskému organismu škodí. Je prokázán vliv ultrafialového záření na vznik rakoviny kůže. Některé sloučeniny fluoru (tzv. freony), které se dostávají do ovzduší při některých výrobních procesech nebo při používání sprejů, se s ozónem v atmosféře slučují. Tím se atmosféra ve velkých výškách trvale zbavuje ozónu a její schopnost pohlcovat UV záření se snižuje. V atmosféře vznikají ozónové díry, jimiž v některých místech proniká UV záření ve větší míře až k povrchu Země a ohrožuje zdraví lidí. Proto je třeba zamezit unikání freonů do ovzduší.

vlivem nezodpovědnosti a nedbalosti člověka dochází k nadměrnému úniku freonů do ovzduší  Freony uvolňují v ozonové vrstvě chlor, který zamezuje vzniku ozónu  Důsledkem je úbytek ozonové vrstvy a zvýšené pronikání UV záření na povrch Země, díky čemuž vznikají nemoci, jako je třeba zánět spojivek, rakovina kůže a poškození očí  Pokud člověk i nadále bude poškozovat ozonovou vrstvu,může dojit k úplnému globálnímu oteplování a tak k zániku celé země