ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/34.0891 ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_494_Přípravky osobní hygieny NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Zaměření na syntetické vonné látky Kristýna Boháčová, 2.D LA
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2
Význam hub a mechů v ekosystému
Alkoholy a Fenoly.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VY_52_INOVACE_ZB03_1564TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_52_INOVACE_ZB03_0364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
VY_52_INOVACE_ZB03_1664TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZB03_1364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Koření.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_500_DEPILACE,EPILACE NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, St ř ední pr ů myslová škola.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_484_Růst a výměna vlasů NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_493_OŠETŘENÍ A REGENERACE VLASŮ NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_499_POŠKOZENÍ VLASŮ NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_489_Peroxid vodíku. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_490_Amoniak. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_498_KOSMETICKÉ EMULZE NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, St ř ední pr ů myslová škola.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_487_Testové otázky NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVY_32_INOVACE_483_Struktura vlasového stvolu NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
VYS_32_INOVACE_496_Dezinfekce NÁZEV ŠKOLY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Negativní vliv mycích prostředků I.
Regenerační přípravky II.
Květ-další znaky AUTOR: Eliška Jurčicová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
všechny animace a obrázky - archiv autora
Mytí, smáčivost, emulgace II.
všechny animace a obrázky - archiv autora
VYS_32_INOVACE_485_Chemické a fyzikální vlastnosti vlasů NÁZEV ŠKOLY
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VYS_32_INOVACE_486_Testové otázky NÁZEV ŠKOLY
všechny animace a obrázky - archiv autora
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
všechny animace a obrázky - archiv autora
Čistící úklidové prostředky II
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Transkript prezentace:

ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_494_Přípravky osobní hygieny NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 AUTORBc. Petra Turková TEMATICKÝ CELEKKadeřnické materiály ROČNÍK3. ročník DATUM TVORBY ANOTACE Materiál je určen žákům třetího ročníku oboru Kadeřník. Interaktivní forma umožní rychlé zopakování a připomenutí základních pojmů po předešlém výkladu učiva. Jednotlivé snímky objasní význam používání přípravků osobní hygieny, jejich složení a účinky. Časová dotace 20 – 25 min. METODICKÝ POKYN Prezentace obsahuje 13. snímků, které shrnují základní informace o přípravcích osobní hygieny. Po rychlém zopakování a připomenutí dané problematiky mají žáci v závěru možnost ověřit si své znalosti zodpovězením otázek, které jsou zaměřené na důležité informace o této skupině přípravků.

Přípravky osobní hygieny

Význam použitíEthylalkohol Vonné látky živočišné Fáze vůně Deodoranty a antiperspiranty Vonné látky syntetické Vonné látky rostlinné Druhy přípravků

Význam použití Čistící schopnost Omezují vliv mikroorganismů Dezinfekční účinky Zlepšení subjektivních pocitů

Druhy přípravků a jejich složení Kolínské vody - 1 – 3 % směsi vonných látek, 60 – 70 % lihu Toaletní vody - 6 – 8 % směsi vonných látek 85 % lihu Parfémy - 10 – 15 % směsi vonných látek 80 – 95 % lihu

Ethylalkohol Vlastnosti: dobré rozpouštědlo dezinfekční účinek adstringenční účinek Výroba: Destilací zkvašených cukernatých látek ( sladké ovoce nebo melasa) čirá, opojná látka ve větších dávkách jedovatá dobře rozpustný ve vodě příjemná vůně

Vonné látky rostlinné Získávají se ve formě těkavých olejů, silic Rostliny ( máta, levandule) Květy ( fialka, růže) Listy ( rozmarýna, pačula) Kořeny ( andělika) Dřevo ( cedr, santal) Citrusy ( pomeranč, mandarinka) Nejstarší se získávají ze stromů – Myrha, Kadidlo, Benzoe

Vonné látky živočišné Získávají se ze zvířecích orgánů a žláz ( bobr, cibetka, kabar, vorvaň) Význam: slouží jako fixátory zpomalují odpařování silic prodlužují vůni Druhy živočišných pryskyřic: mošus ambra cibet

Syntetické vonné látky Význam: zesílení přírodních vůní lépe rozpustné v lihu zlevnění kompozice Druhy: skořicový aldehyd vanilin kumarin chinolin

Fáze vůně 1.Špička vůně – nejtěkavější část kompozice, působí jen několik vteřin 2.Střed vůně – nejcharakterističtější část kompozice. 3. Konec vůně – jemný čichový vjem po několika hodinách. Kompozice – směs vonných látek, základní charakteristická vůně rozšířená o další látky, které vůni harmonicky doplňují Fáze vůně:

Deodoranty a antiperspiranty  Brání vzniku nepříjemného zápachu při pocení Deodoranty - účinek  neovlivňují vylučování potu  zabraňují množení mikroorganismů Složení  antiseptické přísady  jemný parfém Antiperspiranty – účinek  omezují vylučování potu  zabraňují rozkladu potu  dezinfekční a antiseptické přísady  hlinité nebo zinečnaté soli  parfém Složení

Shrnující otázky: 1.Vyjmenujte základní druhy přípravků osobní hygieny. 2. Jaké základní složky obsahují přípravky osobní hygieny? 3. Jak se vyrábí ethylalkohol? 4. Co je to kompozice a co ji tvoří? 5. Jmenujte některé druhy silic a pryskyřic. 6. Vyjmenujte fáze vůně. 7. Složení deodorantů a antiperspirantů, rozdíl mezi nimi.

Správné odpovědi: 1.Kolínské vody, toaletní vody, parfémy. 2. Ethylalkohol a směs vonných látek. 3. Destilací zkvašených cukernatých látek např. sladkého ovoce nebo melasy. 4. Vonná směs, kterou tvoří rostlinné, živočišné nebo syntetické silice a pryskyřice. 5.Myrha, kadidlo, cibet, ambra, mošus, vanilin, kumarin, chinolin. 6. Špička, střed a konec vůně. 7. Deodoranty - dezinfekční a antiseptické přísady, parfém. Přípravky, které zabraňují množení mikroorganismů, neovlivňují vylučování potu. Antiperspiranty – dezinfekční, antiseptické přísady, parfém, hlinité a zinečnaté soli. Stejné účinky, navíc omezují vylučování potu.

Použitá literatura: Peterka, Kocourek, Podzimek. Materiály pro 1. – 3. ročník učebního oboru Kadeřník. 3. vydání, Praha, Informatorium, ISBN 80 – – 38 – 6. Zahradník M.: Materiály II pro 3. ročník oboru Kosmetička. 1. vydání, Praha, Informatorium, ISBN 80 – – 1.