Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav analýzy potravin a výživy Může falšování potravin a potravních doplňků ohrozit zdraví konzumentů?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí (prezentace člena) Mgr.S.Sýkorová,CSc. VÚRV Praha, Oddělení šlechtitelských metod.
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Změny v potravinách.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Biopotraviny ve školním stravování
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE VŠCHT Praha VŠCHT Praha Jedovatá stopa – 4. díl.
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Znečištění půdy a potravin
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Potraviny pro zvláštní výživu
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Toxické látky ve výživě
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Koření.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Estrogenní látky. Látky s estrogenním účinkem Endogenní (pohlavní hormony) Exogenní FytoestrogenyMykoestrogenyXenoestrogeny.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Kadmium Potraviny – rizikové hodnocení Aktualizace 2009.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
mák setý: charakteristika a pěstování
Škrob a výrobky ze škrobu
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Biopotraviny.
Pojmy - potraviny, funkční potraviny, potraviny pro zvl
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Maso a masné výrobky Dodatky.
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav analýzy potravin a výživy Může falšování potravin a potravních doplňků ohrozit zdraví konzumentů?

Autenticita (pravost, původ) a falšování Předmětem falšování jsou zejména cenově nákladné potraviny: Náhrada levnější přísadou / surovinou Nesprávně uvedený geografický původ Použití nedeklarovaného způsobu výroby / zpracování Ekonomické aspekty, destrukce trhu Ekonomické aspekty, destrukce trhu Ztráta důvěry konzumentů Ztráta důvěry konzumentů Nebezpečí pro zdraví konzumentů Nebezpečí pro zdraví konzumentů ÚSTAV ANALÝZY POTRAVIN A VÝŽIVY

SledovatelnostSledovatelnost Místo původu (např. regionální specialita) Místo původu (např. regionální specialita) Způsob produkce (např. organické x konvenční) Způsob produkce (např. organické x konvenční) Způsob zpracování a skladování (např. čerstvé x rozmražené ) Způsob zpracování a skladování (např. čerstvé x rozmražené )

Vysoké hladiny mykotoxinů, alergeny, Vysoké hladiny mykotoxinů, alergeny, Zakázaná barviva, melamin, rezidua pesticidů … Zakázaná barviva, melamin, rezidua pesticidů … Mikrobiální kontaminace (Salmonella, Listeria, E. coli) Mikrobiální kontaminace (Salmonella, Listeria, E. coli) Nemoci (BSE, ptačí chřipka…) Nemoci (BSE, ptačí chřipka…) Zakázaná farmaka, hormony Zakázaná farmaka, hormony Látky s nežádoucími biologickými efekty Rizika související s falšováním

7 nejvýznamnějších komodit, které reprezentují 50% případů olivový olej mléko / sýry med šafrán pomerančový džus káva jablečný džus 7 nejvýznamnějších komodit, které reprezentují 50% případů olivový olej mléko / sýry med šafrán pomerančový džus káva jablečný džus Falšované komodity

AUTENTICITA ? FALŠOVÁNÍ ?

KarcinogenitaNeurotoxicitaImunotoxicitaAllergenicita Interferenty hormonálních pochodů (endokrinní disruptory) TOXICITA akutni x chronická příznaky intoxikace během, brzy po expozici, 0 – 7 dní Negativní účinky po dlouhodobé expozici, často i podlimitními dávkami Falšování bez zdravotních důsledků Velmi časté Podvod na spotřebiteli

 Popularita doplňků stravy a jejich konzumace stále stoupá  např. většina dospělé populace v USA užívá pravidelně, často každodenně, jeden či více různých doplňků Základní otázkou tedy je: Jsou potravinové doplňky, které konzumujeme, opravdu zdravé??? D OPLŇKY STRAVY

Potravinové doplňky / doplňky stravy vyrobené na bázi rostlinných extraktů slouží k doplňování běžné stravy - jsou zdrojem nutričně významných látek, které ve stravě buď chybí nebo jsou konzumovány v nedostatečném množství - 100% přírodní Potravinové doplňky mohou ovšem vedle látek s pozitivním účinkem přirozeně obsahovat také látky kontaminující, jejichž účinky na lidské zdraví jsou nežádoucí. Jedněmi z takových látek jsou mykotoxiny. !

Ochratoxin A Regulované mykotoxiny Nařízení Evropské Komise (ES) č. 1881/2006 Nařízení Evropské Komise (ES) č. 1881/2006 ve znění Nařízení (ES) č. 1126/2007, (ES) č. 105/2010 a (ES) č. 156/2010 Fusariové mykotoxiny Aflatoxiny Patulin 11 mktx

Další mykotoxiny zvažované pro regulaci EFSA výzva v r Další trichotheceny Námelové alkaloidy Enniatiny Alternáriové mykotoxiny ROZŠÍŘENÍ POČTU MYKOTOXINŮ, PRO KTERÉ JSOU LEGISLATIVNĚ STANOVENY MAXIMÁLNÍ LIMITY V POTRAVINÁCH

P ŘEHLED STANOVOVANÝCH MYKOTOXINŮ 3-acetyldeoxynivalenol 15-acetyldeoxynivalenol Beauvericine Deoxynivalenol DON-3-glucoside Diacetoxyscirpenol Enniatine A, A1, B, B1 Fumonisin B1, B2, B3 Fusarenon-X HT-2 toxin Neosolaniol Nivalenol T-2 toxin Verrucarol Zearalenone α-zearalenol β-zearalenol 3-acetyldeoxynivalenol 15-acetyldeoxynivalenol Beauvericine Deoxynivalenol DON-3-glucoside Diacetoxyscirpenol Enniatine A, A1, B, B1 Fumonisin B1, B2, B3 Fusarenon-X HT-2 toxin Neosolaniol Nivalenol T-2 toxin Verrucarol Zearalenone α-zearalenol β-zearalenol Fusarium spp. Ergocornine Ergocorninine Ergocristine Ergocristinine Ergocryptine Ergocryptinine Ergometrine Ergosine Ergosinine Ergotamine Ergotaminine Agroclavine Ergocornine Ergocorninine Ergocristine Ergocristinine Ergocryptine Ergocryptinine Ergometrine Ergosine Ergosinine Ergotamine Ergotaminine Agroclavine Claviceps spp. Aflatoxin B1, B2, G1, G2 Gliotoxin Sterigmatocystin Aflatoxin B1, B2, G1, G2 Gliotoxin Sterigmatocystin Aspergillus spp. Alternariol Alternariol-methylether Tentoxin Tenuazonic acid Alternariol Alternariol-methylether Tentoxin Tenuazonic acid Alternaria spp. Stachybotrylactam Stachybotrys spp. Cyclopiazonic acid, Citrinin, Meleagrin, Mycophenolic acid, Ochratoxin A, Patulin, Paxilline, Penicillic acid, Penitrem A, Roquefortine C, Verruculogen Penicillium spp. Phomopsin A Phomopsis spp. 57

VÝSLEDKY – P ŘIJATELNÁ DENNÍ DÁVKA (TDI) MykotoxinTDI/TWI*/PMTDI** T-2 & HT-2 toxin0.1 µg/kg t. hm. Deoxynivalenol1 µg/kg t. hm. Zearalenon0.25µg/kg t. hm. Fumonisiny Ochratoxin A Patulin 2 µg/kg t. hm µg/kg t. hm. * 0.4 µg/kg t. hm. ** Mykotoxin TDI / TWI*/ PMTDI** pro 70 kg člověka T-2 & HT-2 toxin7 µg Deoxynivalenol70 µg Zearalenon17.5 µg Fumonisiny Ochratoxin A Patulin 140 µg 8.4 µg * 28 µg **

9 vzorků doplňků stravy obsahujících fytoestrogeny 32 vzorků doplňků stravy obsahujících ostropestřec mariánský (Sylibum marianum) 28 vzorků doplňků stravy obsahujících antioxidanty 9 vzorků doplňků stravy obsahujících fytoestrogeny 32 vzorků doplňků stravy obsahujících ostropestřec mariánský (Sylibum marianum) 28 vzorků doplňků stravy obsahujících antioxidanty A NALYZOVANÉ VZORKY Jetel luční Třezalka tečkovaná Soja Len setý Ploštičník hroznovitý Ostropestřec mariánský Semínka ostropestřce mariánského Ploštičník hroznovitý Zelený ječmen /pšenice KopřivaGojiJukaAcerolaMagnolieGuarana Pomerančová kůra Kurkuma Bakopa drobnolistáJujubaZelený čaj, lístkyKadidlovník pilovitý

D OPLŇKY S OBSAHEM FYTOESTROGENŮ

V ÝSLEDKY – DOPLŇKY PRO ŽENY V OBDOBÍ MENOPAUZY Kód vzorkuTyp vzorkuInformace na obalevýrobce 1Lisované tabletySojové isoflavony extrakt (40%) 70 mgČeská republika 2Lisované tabletyIsoflavony červeného jetele 30 mgČeská republika 3Lisované tabletyExtrakt z červeného jetele 300 mgČeská republika 4Lisované tabletyExtrakt z jetele - 90 mg; extrakt ze soji - 75 mgČeská republika 5Lisované tabletyKombinace 5 bylinných extraktůUSA 6Lisované tabletyKombinace 2 bylinných extraktů - len a jetelČeská republika 7Kapsle s práškovým extraktem25 mg isoflavonůČeská republika 8Lisované tablety400 mg extraktu ze sojových klíčků, z toho 40 mg isoflavonůSlovensko 9Lisované tabletySojový extrakt (50 mg, 40% isoflavonů-genistein, daidzein)Česká republika

Zastoupení FE v doplňcích stravy Z profilu fytoestrogenů lze charakterizovat surovinu pro výrobu doplňků stravy Daidzein, genistein, glycitein a jejich glukosidy sója luštinatá Navíc formononetin a biochanin A a jejich glukosidy jetel luční (kombinace) Produkt Fytoestrogenů v 1 tabletě (mg) Extrakt Stanovený obsah Uvedený obsah DS 120,428 Sójové isoflavony extrakt (40%) 70 mg, 20 mg Cimicifuga racemosa DS 228,230 Extrakt z červeného jetele DS 31,0neuvedeno Extrakt z červeného jetele 300 mg DS 433,3neuvedeno Suchý extrakt z natě jetele lučního 90 mg, suchý extrakt z plodů sóji 75 mg, suchý extrakt ze semen lnu setého 40 mg DS 50,2neuvedeno Jetel luční 5 mg DS 637,440 Kombinace extraktu ze lnu setého a jetele lučního DS 721,625 Extrakt ze sójových bobů 37,5 mg, extrakt z červeného jetele 25 mg DS 817,140 Extrakt ze sójových klíčků 400 mg DS 910, mg extraktu ze sóji (40 % isoflavonů)

Obsah mykotoxinů v µg/kg doplňku Mykotoxiny – doplňky s obsahem fytoestrogenů

1.23% 0.19% 0.66% 0.88% 0.01% Regulované mykotoxiny v maximální denní dávce (µg), čerpání TDI (%)

D OPLŇKY S OSTROPESTŘCEM MARIÁNSKÝM

V ÝSLEDKY – DOPLŇKY S OTROPESTŘCEM MARIÁNSKÝM Kód vzorkuTyp vzorkuInformace na obaleVýrobce 10Kapsle s práškovým extraktem195 mg silymarinu/kapsliČeská republika 11Kapsle s práškovým extraktem20 mg extraktu/kapsliČeská republika 12ČajNálevový sáček/2 g semínekČeská republika 13Kapsle s práškovým extraktem80 mg silymarinového komplexu v extraktu ze semen/tabletuČeská republika 14Kapsle s práškovým extraktem125 mg ostropestřce v tabletě, 80% silymarinového standard. extraktuČeská republika 15Granulát g silymarinu/100 g výrobkuČeská republika 16Kapsle s práškovým extraktem1,400 mg ostropestřce/kapsleAustralie 17Kapsle s pastovitým extraktem250 extraktu ze semen /kapsleCosta Rica 18Dropsy14.28% ostropestřceSlovensko 19Bylinky v olejovém nálevu100% ostropestřecČeská republika 20Kapsle s pastovitým extraktem250 mg extraktu ze semen/kapsleJižní Afrika 21Lisované tablety250±5% silymarinu/tabletuČeská republika 22Kapsle s práškovým extraktem250 mg extraktu ze semen/kapsliČeská republika 23Kapsle s pastovitým extraktem140 mg silymarinu/kapsliSlovensko 24Kapsle s práškovým extraktem100 mg standardizovaného ostropestřecového extraktu/kapsliČeská republika 25Kapsle s práškovým extraktem390 mg powdered seed extract, 1.5% content of silymarine/capsuleFrance 26Kapsle s práškovým extraktem70 mg silymarinu/kapsliČeská republika 27Semínka100% ostropestřecSlovensko 28Lisované tablety70 mg silymarinu/tabletuČeská republika 29Lisované tablety50 mg ostropestřecového extraktu/tabletuČeská republika 30Lisované tablety125 mg ostropestřce v tabletě, 80% silymarinového standard. extraktuČeská republika 31Wellness čaj-šarže 1100% ostropestřecSlovensko 32Wellness čaj-šarže 2100% ostropestřecSlovensko 33Wellness čaj-šarže 3100% ostropestřecSlovensko 34Wellness čaj-šarže 4100% ostropestřecSlovensko 35Kapsle s práškovým extraktem šarže mg extraktu ze semen/kapsliČeská republika 36Kapsle s práškovým extraktem šarže mg extraktu ze semen/kapsliČeská republika 37Semínka100% ostropestřecČeská republika 38Kapsle s olejovým extraktem250 mg extraktu ze semen/kapsliJižní Afrika 39Kapsle s práškovým extraktem šarže mg extraktu ze semen/kapsliČeská republika 40Kapsle s práškovým extraktem šarže mg of extraktu ze semen/kapsliČeská republika 41Kapsle s práškovým extraktemostropestřec USA

Obsah mykotoxinů v µg/kg doplňku Doplňky s ostropestřcem mariánským

39% TDI 52% TDI 45% 57% 75% 38% 33% 44% Regulované mykotoxiny v maximální denní dávce (µg), čerpání TDI (%) T2 & HT2 TDI 7 µg/den pro 70 kg člověka

Pouze na předpis Aktivní složky: Inhibitory fosfodiesterázy 5 (PDE-5) Kontraindikace: souběžné užívání nitrátů srdeční nedostatečnost hypotenze kardiovaskulární onemocnění závažné jaterní poškození Léky používané na léčbu erektilní disfunkce

Viagra ® Levitra ® Cialis ® Léky používané na léčbu erektilní disfunkce

Povolené doplňky stravy  Volně prodejné  Aktivní složky: Různé kombinace bylin (např. ženšen) Doplněny o vitaminy (A, C, E) a minerály (Zn, Se)  Podvodné praktiky:  Podvodné praktiky: nedeklarovaný obsah sildenafilu, tadalafilu či vardenafilu ohrožení zdraví i života lidí, užívajících nitroglycerin při srdečním onemocnění

Případová studie: Doplněk stravy Elixirman Složení (tableta 300 mg): Ženšen pravý (Panax Ginseng) 60mg Kustovnice čínská (Lycium barbarum) 45 mg Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) 40 mg Japonský jam (Dioscorea villosa) 35 mg Alpinie lékařská (Alpinia officinalis) 35 mg Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) 25 mg želatina 1 balení (8 tablet) 1160,- Kč! Zadání: Potvrdit absenci látek sildenafil, tadalafil, vardenafil

Rychlý necílový screening technikou DART-MS … o půl roku později: TADALAFIL (Cialis)

Šafrán setý ( Crocus sativus L.)  Nejdražší koření na světě (až 500 Kč/g).  Používá se především k barvení pokrmů, nicméně šafrán je také nositelem charakteristické chuti a aroma.  Produkován především v několika oblastech ve Španělsku, Itálii, Řecku, Turecku, Maroku, Íránu a Indii.  Vysoká cena je důvod častého falšování: Používání i jiných částí květů než blizen. Ředění šafránu jinými zástupci čeledi kosatcovité. Používání jiných rostlin obsahujících krocetin (Gardenia jasminoides). Ředění přídavkem jiných materiálů (např. dřevo) obarvených především azobarvivy. Nepravdivé informování o zemi původu (nejhodnotnější je šafrán produkovaný ve Španělsku v oblasti La Mancha, méně hodnotný šafrán z Íránu nebo Indie).

Šafrán setý ( Crocus sativus L.) Hlavní látky zodpovědné za barvu, chuť a aroma šafránu jsou deriváty karotenoidu zeaxantinu.

Chemometrická analýza  Vzorky 2, 4, 9 a 13 multivariační analýzou identifikovány jako odlehlé na základě dat získanými všemi analytickými technikami  U vzorku 2 byla detekována azobarviva (azorubin, tartrazin a košenilová červeň A) - falšování  Vzorky 2, 4 a 9 obsahovaly látky charakteristické pro šafrán (pikrokrocin, safranal…), ale v intenzitách 5–100× nižších než u ostatních vzorků - ředění  Vzorek 13 látky charakteristické pro šafrán vůbec neobsahoval Španělsko Indie Itálie

Hledání v databázích na internetu: Hydroxysafflor yellow A Žluté barvivo světlice barvířské (Carthamus tinctorius), také nazývané „nepravý šafrán“. Chemometrická analýza: Identifikace vzorku 13

F ALŠOVÁNÍ POTRAVIN - Z ÁVĚR  Falšování potravin je staré jako lidstvo samo - přesněji jako směnný obchod  Falšování potravin je způsob realizace snahy získat co nejvíce pro sebe a to i na úkor druhého  Falšování potravin BYLO – JE – VŽDY BUDE  Dokonalejší technologie a lepší znalost složení potravin - sofistikovanější způsoby falšování  Nutnost rychlých a účinných metod detekce falšování