Metodika tvorby strategií přípravy na stárnutí - vize, možnosti, bariéry Petr Wija Institut důstojného stárnutí Diakonie ČCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Implementace pozitivní politiky stárnutí na regionální a místní úrovni Petr Wija, Ph.D. Institut důstojného stárnutí Diakonie ČCE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Implementace pozitivní politiky stárnutí na regionální a místní úrovni Petr Wija, Ph.D. Institut důstojného stárnutí Diakonie ČCE.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
SmoČR a senioři v obcích
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Metodika tvorby strategií přípravy na stárnutí - vize, možnosti, bariéry Petr Wija Institut důstojného stárnutí Diakonie ČCE

foto: freeimages.com

Výzvy Regionalizace a municipalizace „politiky stárnutí“ (samosprávná i přenesená působnost) Doplnění důležité dimenze stárnutí - místa (place), regionu - územní diverzita a nerovnosti zkušenosti stárnutí a kvality života Implementace a přenos „národních priorit“ na samosprávnou úroveň – lokální kvalita života Kritická je místní úroveň Partnerství obcí a vlády (státu)

kraje a obce kraje a obce kraje a obce konzultace - občané, NNO, soukromý sektor, výzkumníci a praktici

Výzvy Diverzita obcí i praxe, „nepraxe“ Implementační a komunikační struktura Capacity-building – lidé a (po)vědomí, znalosti, zdroje…. Vazba na jiné strategie….kontextualizace, mainstreaming Identifikace a zapojení aktérů (participace) Využití sítí - obce v regionu (samosprávy), Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR atd.

Výzvy a paradigmata Od welfare state k welfare society „Vlastnictví“ strategie - spolupráce, partnerství - neziskový a soukromý sektor… Evidence-informed policy (x opinion-based) - spolupráce s univerzitami a experty, tematické analýzy, „situační“ analýzy Indikátory – kvalita samosprávy (proces) x kvalita života a „stárnutí“ (stav, dopad, efektivita)

Mainstreaming Seniorská x celá populace (life-course, mezigenerační aspekt) 5% x 90 % seniorů Strategický rozvoj, inkluzivní design politiky, ekonomika, urbanistický pohled - rozvoj, investice, služby, silver economy Seniorské bydlení x bytová politika pro stárnoucí populaci (nejde jen náklady, ale hlavně o design), speciální doprava x dopravní politika, zdravotnictví (primární, akutní) x zdravotní služby pro seniory atd.

seniorské politiky a služby mainstreaming stárnutí / longevity well being a kvalita života potenciál pro ekonomiku a rozvoj

Základní trendy a výzvy Rostoucí diverzita a nerovnosti Zlepšování zdraví i potřeba dlouhodobé péče Rostoucí počet seniorů ohrožených chudobou, zadlužením (exekuce) Regionální rozdíly v distribuci služeb a v kvalitě života Rozvoj pobytových služeb na úkor podpory života v komunitě (ageing in place) Negativní image stárnutí Stereotypizace aktivit, nekoordinovanost aktivit a služeb

Stigma, labelling - pozitivní stárnutí versus zranitelnost, křehkost, chudoba (atd.) Jak reflektovat a respektovat diverzitu? Jak vytvořit příležitosti pro uplatnění potenciálu „longevity“ a zdraví? Jak vytvořit integrovaný systém podpory v křehkosti Základní trendy a výzvy

Střední délka života v krajích, muži ( ) Zdroj: ČSÚ (2013)

Pozitivní ? Pozitivní myšlení o stárnutí prodlužuje život o sedm a půl let, což je více, než prodloužení života v důsledku nízkého krevního tlaku nebo obsahu cholesterolu, nebo udržování zdravé tělesné hmotnosti, abstinence od kouření a pravidelné cvičení. Dr. R. Levy, Yale University Zdroj: Alexandre Sidorenko

foto: freeimages.com

Asset-based versus strengths-based approach

Zdraví a pohoda Doprava Informace a poradenství Seniorům přátelská samospráva Bydlení a komunita Respekt a sociální inkluze Ekonomická aktivita a občanské zapojení Sociální participace Vnější prostory a bydlení

Co je dobrá praxe? Dobrá praxe (osvědčený postup) je „metoda nebo technika, která opakovaně přináší lepší výsledky, než kterých bylo dosaženo jinými prostředky, a která se používá jako měřítko (benchmark). Způsob, jak dobrou praxi vyvinout a objevit. …některými považována za módní slovo (buzzword), používané k popisu standardní praxe….“ (Wikipedie) Kritéria, oblasti, „nepraxe“

Co je dobrá praxe? …vytváří prostor a motivaci pro vzájemné učení se jeden od druhého, sdílení know- how a zkušeností. (Zdroj: Národní síť Zdravých měst)

Dotazník – metodika pozitivního stárnutí na regionální a místní úrovni

průměr = výborná 10- velmi špatná

1 - zásadně 10- vůbec průměr = 3,2

Bydlení 5368% Sociální služby 4862% Zdravotní péče 3646% Volný čas 3444% Zaměstnanost 3241% Ostatní 1519% Vzdělávání 1114%

1 – výborná10 - velmi špatná průměr = 6,1

Na konkrétní aktivity by měly být vyčleněny finanční prostředky a agenda by měla být personálně zabezpečena. zatím se mi jeví, že se obce a kraje touto otázkou nezabývají řeší jen sociální služby pro "nemohoucí" seniory. Obce a kraje často na sociálním odboru řeší jen přenesenou státní správu, málo vnímají možnost a také důležitost samosprávné role v sociální oblasti

Návrat stavu před "Drabkovou sociální reformou". Nyní obce ani kraje nemají přehled o seniorech a jejich potřebách a nemohou na jejich potřeby pružně reagovat Větší otevřenost, více zájmu o osamocené seniory … nyní je minimální možnost čerpat fin. prostředky z fondů EU Svěřit samosprávě sociální práci na území, koordinaci péče na zdravotně-sociálním pomezí…..

…..cílová skupina senioři téměř vypadla jako cílová skupina relevantních operačních programů (OP Z a IROP). …. Může se tak stát (reálná hrozba), že se zastaví příprava jakýchkoliv projektů zaměřených na seniory (zejména seniorské bydlení). Národní úroveň by toto riziko měla odstranit např. vypsáním národních dotačních výzev, které ale nebudou omezené podporou "de minimis".

Obce: kvůli převodu dávkových systémů z obcí na stát (Úřad práce) nemají obce dostatek infomací o nízkopříjmové skupině seniorů, obce nedostatečně reflektují rostoucí počet exekucí mezi seniory je třeba zvýšit finanční a dluhové poradenství, je nedostatek terénních pečovatelských a asistenčních služeb, zejména v malých odlehlých obcích, obce nejsou vůbec připraveny na nárůst počtu seniorů s demencí, akutně chybí služby a zařízení pro tuto klientelu, roztříštěnost obecní samosprávy blokuje efektivní zřizování služeb. Kraje: kraje preferují výstavbu velkokapacitních pobytových zařízení, namísto aby rozšiřovaly síť komunitních služeb.

…"odtabuizování„ stárnutí a stáří. Na školách by se děti měly učit, že stárnutí je součást života. Děti by se měly setkávat se starými lidmi. --- určení RUD na krajích také na sociální oblast, převod kompetencí za soc. oblast z krajů na obce vč. fin. prostř. --- kompetence jsou dostatečné, nedostatečné jsou finanční prostředky

dostupnost zdravotních a sociálních služeb v přirozené komunitě, jejich propojení a návaznost,…. -- nemotivovanost ke spolupráci --- malometrážní bezbariérové byty; dostupnost terénních služeb

…metodika by měla vycházet z potřeb obecních úřadů, kteří nejlépe vědí, co jim chybí. --- Metodika by měla motivovat obce k tomu, aby spojily síly v rámci komunity s jinými aktéry a hledaly společně řešení. Metodika ve špatně nastavených podmínkách nemůže zásadně pomoci nikomu …

Obecně formulovaná metodika je potřebná především pro organizátory programů pozitivního stárnutí. V praxi však lépe prospěje konkrétní nabídka nejrůznějších akcí. Velký úspěch mají např. tzv. parky pro seniory (s promyšleným cvičebním nářadím). Finančně jsou pro obce dostupné, pro seniory přínosné. metodika by neměla být příliš rigidní, ale měla by dát krajům i obcím zaměřit se na řešení těch jejich nejpalčivějších otázek.

Metodika by měla mluvit srozumitelným jazykem. Správně pojmenovávat problémy seniorů a návrhy na jejich řešení. Spolupracovat s kvalitními odborníky, kteří nejsou odtrženi od praxe. Především by měla být opravdu konkrétní, nikoliv obecnou.

DĚKUJI ZA POZORNOST

KONTAKT Institut důstojného stárnutí Diakonie ČCE Belgická 22, Praha 2 web: