Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Podpis smlouvy. Na katastr podán návrh na vklad Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Společenství vlastníků od
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
PRÁVNÍ ASPEKTY NÁJMU BYTů
Robin George Collingwood Právní aspekty podnikání
Ustavení a vznik.
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Komanditní společnost
PRÁVO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
Zsv.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Struktura obchodní smlouvy
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Řádná členská schůze Bytového družstva Mírová - Kolovraty Kulturní sál U Boudů
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Družstevní bydlení Přednáška č květen 2006.
Shromáždění delegátů 2015 Projednání úvěrů na opravy bytových domů Pavel Hranáč Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
1 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Petr Smrček – náměstek ministryně Změny v oblasti bydlení po přijetí nové civilní úpravy.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Shromáždění delegátů 2017 Projednání úvěrů na opravy bytových domů
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Veřejná obchodní společnost
Seminář předsedů samospráv
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Právní postavení společníků
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Zdaňování ostatních příjmů
Další vnitrostátní předpisy
Postup při zřizování obchodní společnosti
Nájem bytu © JUDr. Markéta Selucká.
Autor: Ing. Alice Horáčková
Veřejná obchodní společnost
Transkript prezentace:

Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“

ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Oddíl 1: Obecná ustanovení Čl. 1 Právní postavení a) zákon o korporacích b) občanský zákoník (o právnických osobách, podnikateli, nájemní vztahy, společné jmění podílové spoluvlastníctví …. c) informační deska d) min. 3 členové Čl. 2 Obchodní firma a sídlo …, bytové družstvo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání možná varianta při vymezení předmětu činnosti např. správa bytů a domů ve vlastnictví jiných osob Čl. 4 Omezení v hospodaření a) zisk pouze k uspokojování bytových potřeb členů b) zástava domu se souhlasem 2/3 členů, ověřený podpis c) převod na cizí – se souhlasem všech členů nájemníků, ověřený podpis d) převod na nájemníky (členy) – souhlas dle stanov e) vypořádání členských vkladů Čl. 5 Družstevní podíl-obecná ustanovení a) práva a povinnosti člena družstva b) možnost spoluvlastnictví družstevního podílu c) převod – přechod – splynutí - rozdělení

ČÁST DRUHÁ: VKLADY ČLENŮ Čl. 6 Základní kapitál a vklady členů souhrn všech členských vkladů Čl. 7 Základní členský vklad možná varianta-vstupní vklad Čl. 8 Další členský vklad a) může být podmínkou vzniku členství b) nebo smlouvou (§ 572) Čl. 9 Převzetí vkladové povinnosti k dalšímu členskému vkladu Čl. 10 Nepeněžitý další členský vklad Čl. 11 Vypořádání dalšího členského vkladu Čl. 12 Více dalších členských vkladů téhož člena Čl. 13 Uvolněný byt a další členský vklad za cenu obvyklou Čl. 14 Zvýšení nebo snížení základního členského vkladu pouze pokud souhlasí všichni členové (bydlící) – písemně, ověřený podpis

ČÁST TŘETÍ: ČLENSTVÍ V BYTOVÉM DRUŽSTVU Oddíl 1: Vznik členství a seznam členů Čl. 15 Podmínky pro členství, vznik členství varianta členství právnické osoby Čl. 16 Postup při přijetí za člena na základě členské přihlášky Čl. 17 Seznam členů pozor na rodná čísla, datum narození apod. Čl. 18 Základní práva a povinnosti člena Čl. 19 Práva a povinnosti ve vztahu k nájmu družstevního bytu-obecně

Oddíl 3: Převod, přechod, rozdělení a splynutí družstevního podílu Čl. 20 Převod družstevního podílu nelze omezit, pokud jsou splněny podmínky členství (FOxPO) Čl. 21 Přechod družstevního podílu Čl. 22 Rozdělení družstevního podílu Čl. 23 Splynutí družstevních podílů Ručí se za dluhy

Oddíl 4: Zánik členství v bytovém družstvu Čl. 24 Způsoby zániku členství Čl. 25 Dohoda o zániku členství Čl. 26 Vystoupení člena z bytového družstva Čl. 27 Vystoupení člena z bytového družstva z důvodu nesouhlasu se změnou stanov

ČÁST ČTVRTÁ: NÁJEM DRUŽSTEVNÍHO BYTU ČI NEBYTOVÉHO PROSTORU Oddíl 1: Právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, náležitosti nájemní smlouvy Čl. 37 Základní ustanovení Čl. 38 Vznik práva člena na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru) při koupi domu Čl. 39 Vznik práva člena na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru) při výstavbě Čl. 40 Právo na uzavření nájemní smlouvy a převod či přechod družstevního podílu Oddíl 2: Náležitosti smlouvy o nájmu družstevního bytu, nájemné a úhrady cen služeb spojených s bydlením Čl. 41 Náležitosti smlouvy o nájmu družstevního bytu Čl. 42 Nájemné a úhrada cen služeb

Oddíl 3: Práva a povinnosti bytového družstva a člena bytového družstva spojená s nájmem družstevního bytu Čl. 43 Základní práva a povinnosti bytového družstva jako pronajímatele družstevního bytu Čl. 44 Základní práva a povinnosti člena bytového družstva jako nájemce družstevního bytu Čl. 45 Opravy, údržba, úpravy v bytě Čl. 46 Odevzdání družstevního bytu při zániku nájmu Čl. 47 Společné členství manželů a nájem družstevního bytu Čl. 48 Společná ustanovení k nájmu družstevního bytu Čl. 49 Nájem družstevního bytu a správa v domě s jednotkami ve vlastnictví

ČÁST PÁTÁ: ORGÁNY BYTOVÉHO DRUŽSTVA Oddíl 1: Obecná ustanovení o orgánech Čl. 50 Základní ustanovení malé družstvo – předseda – monokrat kontrolní komisi určí stanovy Čl. 51 Společná ustanovení Oddíl 2: Členská schůze Čl. 52 Postavení a působnost členské schůze Čl. 53 Svolání členské schůze internet Čl. 54 Usnášeníschopnost členské schůze Čl. 55 Náhradní členská schůze Čl. 56 Rozhodování per rollam Čl. 57 Dílčí členské schůze

Oddíl 3: Volené orgány a jiné orgány bytového družstva Čl. 58 Představenstvo péče řádného hospodáře Čl. 59 Kontrolní komise Čl. 60 Samospráva bytového družstva

ČÁST ŠESTÁ: HOSPODAŘENÍ BYTOVÉHO DRUŽSTVA Čl. 61 Základní ustanovení Čl. 62 Zisk bytového družstva Čl. 63 Uhrazovací povinnost členů Čl. 64 Uložení uhrazovací povinnosti varianta

ČÁST SEDMÁ: ZRUŠENÍ A ZÁNIK BYTOVÉHO DRUŽSTVA Čl. 65 Zrušení bytového družstva Čl. 66 Zánik bytového družstva ČÁST OSMÁ: ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ Článek 67 až 70