Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 9 Datum ověření ve výuce:11. 2. 2011 Ročník:7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Jetel luční Trifolium pratense.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Škůdci cibulové zeleniny
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Hlávkový salát.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Žito seté (Secale cereale)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rajče obecné.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Kukuřice setá (Zea mays)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Živá a neživá příroda IV
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 4 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 5 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 7 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Generativní množení hrnkovek
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Transkript prezentace:

Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 9 Datum ověření ve výuce: Ročník:7. Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce Vzdělávací obor:Pěstitelství Tematický okruh:Zelenina Téma:Pěstování cibule

 Výkladová prezentace seznamuje žáky s pěstováním cibule, jejími vlastnostmi, sklizní, uskladněním a chorobami a škůdci

Cibulová zelenina

 cibule  česnek  pažitka  pór pravý

 cibule je velice oblíbenou zeleninou  obsahuje látky, které regulují pravidelné trávení, zvyšují chuť k jídlu, podporují činnost ledvin a krevního oběhu  obsahuje karoten, řadu vitamínů a minerální látky (vápník, sodík, draslík, železo)

 obsahuje látky snižující hladinu cukru v krvi  je nepostradatelnou složkou omáček, různých vývarů, pečených mas a zeleninových směsí  z lékařského hlediska je její hlavní užití při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku s zánětech ústní dutiny a hltanu

 středně těžké hlinitopísčité půdy  vyséváme co nejdříve na jaře do řádků cm vzdálených, do hloubky 2-3 cm  jednotíme podle potřeby na cm  v průběhu vegetace okopáváme  závlaha je vhodná pouze do poloviny července  sklízíme, když je nať poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku  dosoušíme na záhonech nebo na roštech

 sazečku vysazujeme brzy z jara  konec krčku má mírně vyčnívat nad povrch záhonu ve sponu 20 x cm  cibule pěstované ze sazečky mají oproti přímo setým cibulím horší skladovatelnost, ale podstatně ranější sklizeň

 ozimé odrůdy jsou zajímavé zejména pro dosažení rané sklizně, protože dozrávají ještě dříve než cibule pěstované ze sazečky  osivo vyséváme od poloviny srpna do začátku září  po výsevu je nutné zabezpečit dostatek vláhy pro vzcházení rostlin tak, aby rostliny začaly rychle růst a do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně 5 mm

Proužkovitost cibule  na listech jsou patrny podélné žluté proužky  listy ztrácejí pevnost, varhánkovatějí a jsou svěšeny dolů  rostliny jsou krkaté  tato choroba napadá šalotku a cibuli ze sazečky  krkaté rostliny neskladujeme, ale likvidujeme

Plíseň cibulová  na listech a květních stvolech jsou patrny bledší žlutavé skvrny  za vlhka se pokrývají bělavým, později šedavým povlakem plísně  listy a květní stvoly se lámou a odumírají  ochrana: preventivními postřiky prostředky Dithane, Perozin, Neroxon, Kuprikol podle návodu na příbalovém letáku

Háďátka zhoubná  obalové šupiny a suknice jsou zduřelé, houbovité, po délce popraskané, kořeny odpadlé, podpučí popraskané, vnitřní části rostlin často vyhřezávají  háďátko napadá všechny druhy cibulovin.  ochrana: 5 let nepěstovat cibuloviny na zamořeném pozemku

Květilka cibulová  v podzemních zahnívajících částech se nacházejí bělavé larvy, vpředu zúžené, vzadu jakoby useknuté  rostliny chřadnou a odumírají  moucha klade v květnu bílá podlouhlá vajíčka velikosti 1mm ve skupinách i jednotlivě ke krčku rostliny  ochrana: postřik Metationem v době kladení vajíček

 cibule vyžaduje při skladování vlhkost vzduchu 60 až 70 %  k dlouhodobějšímu skladování se hodí cibule vypěstovaná z přímých výsevů, nikoli ze sazečky  odrůdy cibule s bílou slupkou nejdou dlouhodoběji skladovat

 dobře vyzrálou a především suchou cibuli můžeme dát do dřevěné krabice  cibuli s delší stopkou lze také zaplést do dekorativního copu a pak odřezávat

 Tisíc dobrých rad mladým ovocnářům, květinářům, zelinářům, pěstitelům a pokusníkům, R. Šrot a kol., nakladatelství Mladá fronta    %BEn%C3%AD %BEn%C3%AD   portskym portskym      Fotografie str. 3,4,5,8 – vlastní zdroje