Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Autorská práva Made by: Michal Karban, Michajil Burdikov, Dalibor Boháč, Marek Štěpán, Jakub Rosinský.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ESTETIKA V PROJEVU. VYMEZENÍ POJMŮ ESTETIKA ETIKA ETIKETA.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Maturita 2017.
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Příjmy ze samostatné činnosti
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Srovnávací a historická gramatika 19.století
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Téma 11: Finanční plánování
M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk
Didaktické zásady Literatura:
Úvod do tvorby srozumitelného textu
Stylistika Příruční mluvnice češtiny. Kolektiv autorů ÚČJ FF MU v Brně, 1996, s
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Úvod do filozofie.
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
VY_32_INOVACE_41_Člověk a kultura
Psychologie zdraví.
karel oliva Akademie věd ČR
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitoly z dějin umění I.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Ekonomika veřejného sektoru
Filozofické disciplíny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ POJMY Historie - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti,
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
13. Růst lidské populace, demografie
Maturita 2018.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
psychologie a společenské výchovy
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Práce historika Zdroje historického poznání
Digitální gramotnost Informatické myšlení
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_06 Česká moderna
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ARTOTÉKA - rosteme s uměním
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Struktura pedagogiky.
Transkript prezentace:

Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK

-zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické myšlení o literatuře však sahá až do antiky VĚDA O LITERATUŘE

-o podstatě literatury, o obecných zákonitostech vzniku literárního díla, o jeho struktuře, literárních druzích, žánrech, útvarech, o uměleckých prostředcích -zkoumá texty krásné literatury X literárněvědná metodologie – zkoumá odborné literárněvědné texty LITERÁRNÍ TEORIE

-poetika = o verši, metrice, kompozici díla, tropech a figurách -versologie = teorie verše -genologie = o literárních druzích, žánrech a útvarech -komparatistika = srovnávací literární věda -slavistika = studium slovanských jazyků a literatur -naratologie = nauka o vyprávění -literární interpretace - zabývá se různými možnostmi výkladu a chápání literárních textů SOUČÁSTI LITERÁRNÍ TEORIE

-o vývoji a proměnách literatury, literárních směrech a hnutích, o významu děl, o tvorbě jednotlivých autorů -využívá biografických a bibliografických dat -sleduje literární kontexty -začleňuje do nadnárodního kontextu LITERÁRNÍ HISTORIE

-analýza + hodnocení a informace -výklady a rozbory děl s cílem pomoci čtenáři orientovat se v uměleckém díle i poradit autorovi – upozornit na přednosti či nedostatky díla -3 hlavní zásady: co autor zamýšlel, jak se mu to podařilo, smysl díla – aktuálně společenský vliv -dvojí pojetí: 1.jako specifická podoba umělecké tvůrčí činnosti 2.jako odborná činnost předpokládající vědeckou erudici a využívající vědeckých metod -existuje od starověku, avšak moderní evropská literární kritika se objevuje na přelomu 18. a 19. století -kritikou se často zabývají i významní spisovatelé LITERÁRNÍ KRITIKA

RECENZE = články o knihách KRITICKÁ STUDIE, KRITICKÁ ESEJ = na pomezí umělecké a odborné literatury, důraz na osobní pojetí, ve formulaci využití uměleckých prostředků ANOTACE = základní charakteristika knihy, nejstručnější informace ÚTVARY LITERÁRNÍ KRITIKY

-na hranici mezi literární vědou a lingvistikou TEXTOLOGIE = problematika určení autorství, datace vzniku díla, původního znění textu TEORIE PŘEKLADU = translatologie, převedení díla z jazyku originálu do jiného jazyka MEZNÍ DISCIPLÍNY

-využití postupů jiných věd pro celistvé poznání díla LINGVISTIKA HISTORIE SOCIOLOGIE PSYCHOLOGIE ESTETIKA TEORIE A DĚJINY VÝTVARNÝCH UMĚNÍ, HUDBY, DIVADLA A FILMU POMOCNÉ DISCIPLÍNY