Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_03.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výživa člověka.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
BÍLKOVINY Proteiny.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Chemické složení živých organismů
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_03 Výživa

Trocha teorie úvodem Výživa je soubor procesů, kterými živočichové přijímají důležité látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí. Jako výživa se označuje nauka o příjmu živin, jejich účelu, přeměnách a využití. Konzumenti, tedy živočichové, získávají organické látky trávením potravy, zatímco rostliny získávají živiny fotosyntézou. Vzpomeneš si ještě na rovnici fotosyntézy? 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O 2 Oxid uhličitý voda Glukóza= cukr Kyslík

Zdravá výživa Zdravá výživa je ta, která udržuje organismus v rovnováze. Aby se zabránilo chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby potraviny obsahovaly vyvážené množství živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody. PotravinyVýživové látky Chléb, obilniny, brambory, rýže, těstoviny a luštěniny sacharidy, bílkoviny vlákniny, vitamín B a minerály Zelenina a ovoce vitamín C, kyselina listová, kalium, vlákniny, biogenní prvky Mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, sója Bílkoviny, železo, vápník, vitamín B, mastné kyseliny Tuky a oleje vitamín A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny Nápoje (bez alkoholu)voda

Bílkoviny Jsou základem všech známých organismů a plní v nich různé funkce: - stavební - transportní a skladovací - zajišťující pohyb - řídící a regulační - ochranné a obranné Sacharidy V organismech plní sacharidy několik důležitých funkcí: - zdroj energie - zásobní látky - Stavební látky Tuky Slouží jako zásobní látky. V lidském těle se tuky podílí na stavbě mnoha struktur, ale hromadí se zejména v tukové podkožní tkáni.

Vitamíny Jakou funkci mají vitamíny v našem těle? Znáš nějaké vitamíny? Ve kterých potravinách bys je hledal? U člověka mají vitamíny funkci urychlovačů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a sacharidů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Vitamíny dělíme na ty, které se rozpustné ve vodě, těmi se nelze předávkovat, protože nadbytek tělo vyloučí močí, a na vitamíny rozpustné v tucích, u kterých si musíme dávat pozor na nadbytek, protože ten se ukládá v tukové tkáni a působí na lidský organismus toxicky. B, C, P, F, A, D, E, K. Rozpustné ve vodě Rozpustné v tucích

B-komplex Pro člověka má význam B1, B2, B6, B12, H a PP faktor. Význam vitaminů B je vztah k látkové výměně ve svalech a nervové tkáni a ke tvorbě krve. Zdrojem jsou klíčky, kvasnice, játra, srdce, ledviny a libové vepřové maso. Vitamín C Zdrojem je ovoce a zelenina. Zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran. Projevy nedostatku jsou: snížení odolnosti proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje). A Tento vitamín je obsažen v barevné zelenině a plodech jako provitamín A a v rybách, tucích, játrech, mléčných výrobcích, másle a vejcích jako vitamín A. Je nezbytný při tvorbě barviv v sítnici oka. Zdrojem jsou ryby a také vlastní tvorba vitamínu v kůži po aktivaci UV zářením. Stará se o hospodaření s vápníkem a fosforem. V dětství se nedostatek projevuje poruchou mineralizace kostí a v dospělosti se projevuje (zlomeninami a zubními kazy. E Zdrojem jsou rostlinné oleje a živočišné tuky. Je prospěšný pro správnou funkci jater. Zabraňuje hromadění některých rozpadových produktů metabolismu. K Vyskytuje se v zelenině, obilovinách, vejcích, mase a v mléce. Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve. Projevy nedostatku jsou prodloužení doby nutné k zástavě krvácení a těžké krvácení i při malém poranění. D

Zkus na internetu najít příznaky a průběh kurdějí. Kdo jimi v minulosti často trpěl? Kurděje jsou nemoc člověka způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C. Dnes už je tato nemoc vzácná. Dříve jí trpěli hlavně chudí lidé, obzvláště v zimních měsících. Také námořníci, kteří byli při dlouhých plavbách odkázáni na jednostrannou dietu bez zeleniny a ovoce, touto nemocí velmi trpěli. Nemoc se projevuje především krvácením, sníženou odolností proti nemocem a poruchami tvorby krve. Zajímavé je, že drtivá většina savců si dokáže vitamin C sama vytvářet. Člověk představuje v tomto směru velice vzácnou výjimku (spolu s morčetem).

Minerály Minerály, hlavně stopové prvky potřebuje ke správnému vývoji sice v malém množství ale každý organismus. Pro člověka jsou nejdůležitější: železo, fluor, jod, kobalt, měď, hořčík, mangan a zinek. Jsou nutné pro fungování některých enzymů a jejich nedostatek může způsobit různá onemocnění Nedostatek jódu způsobuje zvětšení štítné žlázy, tzv. strumu neboli vole. U malých dětí to může vést ke kretenismu, tedy nedostatečnému vývoji duševních schopností. Pokus se zjistit, jak se u lidí projevuje nedostatek jódu a železa. A nedostatek železa způsobuje poruchy tvorby krve, protože součástí každé červené krvinky je molekula železa.

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, váže na sebe vodu a některé nežádoucí látky z potravy, jako například cholesterol, toxiny apod. Nejbohatší na vlákninu jsou luštěniny, pšeničné otruby, sušené švestky, Nashi a merlík čilský. Vláknina Víš co je to Nashi? Jedl jsi ho už někdy? Překlad japonského slova Nashi neznamená nic jiného než hrušeň. Botanici používají k jeho označení latinský výraz Pyrus Pyrifolia (Hruška hruškolistá), ve světě je znám pod různými jmény: Naši, Japonská hruška, Jablkohruška, Asijská hruška, Čínská hruška, atd. Domovinou tohoto nenápadného ovoce jsou dvě velké asijské země: Japonsko a Čína. Dodnes jsou tyto země velmocemi v pěstování Nashi, k jejich boku se však přidaly i státy jako Nový Zéland, Austrálie, Čile a USA. A také i u nás už lze zakoupit stromky Nashi a vypěstovat si na zahradě toto vynikající ovoce. Obr. 1.

Voda Chceme-li si povídat o zdravé výživě, nesmíme zapomenout na vodu, vždyť lidské tělo obsahuje až 70% vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je pro člověka smrtelná. Na dehydrataci lidé umírají během 7 dnů. Proč je pro náš organismus voda tak strašně důležitá? (vzpomeň si na dělení vitamínů) Je to rozpouštědlo, ve kterém probíhají veškeré chemické děje v organismu. Optimálně bychom měli vypít denně mezi 2-3 litry tekutin. Pohybujeme-li se v horku, máme horečku, těžce pracujeme a nebo sportujeme, musí být příjem tekutin přiměřeně větší, protože vypotíme větší množství tekutin než za běžného stavu Potřebné množství tekutin ovlivňuje také jídelníček - pokud je jeho základem zelenina, ovoce a mléčné výrobky, může být příjem tekutin v podobě nápojů o něco málo nižší.

Obr. 1.: Nashi hruška. In: NASHI.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: / Obrázky galerie Klipart. Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitol Zdravá výživa. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva.