1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE; nákupní ceny elektřiny Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15,
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Transkript prezentace:

1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010

2 Obsah Úvod Faktory ovlivňující ceny elektřiny Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky Závěr

3 Požadavky odběratelů na legislativu Zajištění bezpečnosti dodávek energií a rovnocenné obchodní vztahy včetně povinnosti náhrady škod. Zajištění bezpečnosti dodávek energií a rovnocenné obchodní vztahy včetně povinnosti náhrady škod. Sdílení podnikatelského rizika, tj. rovnovážná pozice ve vztahu ke změnám množství a parametrů odběru energií. Sdílení podnikatelského rizika, tj. rovnovážná pozice ve vztahu ke změnám množství a parametrů odběru energií. Odstraňování všech překážek a bariér rozvoje konkurence na straně nabídky. Odstraňování všech překážek a bariér rozvoje konkurence na straně nabídky. Minimalizace negativních dopadů ekologických přirážek a regulací. Minimalizace negativních dopadů ekologických přirážek a regulací. Zajištění spoluúčasti spotřebitelů energií na tvorbě legislativy. Zajištění spoluúčasti spotřebitelů energií na tvorbě legislativy. Úvod (1)

4 Úvod (2) Prvotní zájem průmyslových odběratelů: férová pravidla, konkurenceschopné ceny férová pravidla, konkurenceschopné ceny prostředek k jejich dosažení = národní legislativa prostředek k jejich dosažení = národní legislativa Realita? Realita? 4

55 Úvod (3) Porovnání s EU – historie (Eurostat)

66 Úvod (4) Porovnání s EU (Eurostat)

7 Faktory ovlivňující ceny elektřiny (1)  Makroekonomické vlivy  Povolené výnosy  Výpočty dle stanovené metodiky  A co ještě?

8 Faktory ovlivňující ceny elektřiny (2)   Boj s klimatickými změnami   Povolenky CO 2  Ekologické daně  Příspěvek na OZE   Politická rozhodnutí

99 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (1) Již od roku 2003 upozorňujeme na riziko lokálního zvyšování ceny administrativními zásahy, a tím narušení soutěžních podmínek. V roce 2004 – Protest SVSE proti zpoplatnění lokální spotřeby samovýrobců (v Německu osvobozeni) - od 2005 zavedeno … Od 2005 opakovaně: Požadavek SVSE na přiřazení všech nákladů spojených s OZE (SyS, použití sítí,…) jejich původcům, Před časem se objevilo v článku doc. Lízala (člen NERV) „Temné slunce“. Řada dalších států EU má pro energeticko intenzivní průmysl systém úlev (Německo, Itálie, Francie, Španělsko).

10 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (2) 2008: Vláda nedbá varování ERÚ k rozvoji OZE. 2009: PSP nestihla schválit vládní návrh k OZE! Klíčový moment! 2010: Změna zákona opět v PSP, výrazná aktivita SVSE: Před hlasováním oslovena cca 1/3 poslanců, poté všichni senátoři a nakonec i kancelář prezidenta ČR Zákon schválen, zachráněno cca 400 mld. Kč, ale ČR i tak vyhodila oknem polovinu státního rozpočtu…

11 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (3) Výrazná role HK ČR, ve spolupráci s SVSE požadavek na záchranu situace pro 2011 Účast SVSE ve vládním koordinačním výboru SVSE připravilo: - dotazník ke vlivu německého modelu - dotazník k dopadu zvýšení cen z titulu OZE na průmysl Kritérium hodnocení - podíl: Nárůst nákladů z titulu platby za OZE Zisk před zdaněním za rok 2010 (2009)

12 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (4) Vliv příspěvku na OZE ve výši 370 Kč/MWh na hospodářský výsledek průmyslových společností v roce 2011 (V závorce uveden papírenský obor): Podíl podniků, kterým zvýšení příspěvku prohloubí ztrátu – 18% (25%) Podíl podniků, kterým zvýšení příspěvku prohloubí ztrátu – 18% (25%) Podíl podniků, kterým zvýšení příspěvku vyvolá ztrátu – 3% (25%) Podíl podniků, kterým zvýšení příspěvku vyvolá ztrátu – 3% (25%) Podíl podniků, kterým bude odebráno 20% až 100% zisku – 15% (50%) Podíl podniků, kterým bude odebráno 20% až 100% zisku – 15% (50%) Poznámka: Z uvedených čísel vyplývá, že papírenství v ČR z důvodu podpory OZE může úplně skončit... 12

13 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (5) Na základě rozhodnutí vlády ze dne zdraží elektřina jen o cca 5,5%. Na základě rozhodnutí vlády ze dne zdraží elektřina jen o cca 5,5%. Sice pravda, ale: Cena elektřiny vlivem OZE stoupne pro průmysl o cca 10%. Sice pravda, ale: Cena elektřiny vlivem OZE stoupne pro průmysl o cca 10%. Zdůvodnění: Do tvrzení vlády je započten i pokles ceny silové elektřiny. Výpočet SVSE je od tohoto vlivu očištěn. Zdůvodnění: Do tvrzení vlády je započten i pokles ceny silové elektřiny. Výpočet SVSE je od tohoto vlivu očištěn. Důsledek: Prohloubení konkurenční nevýhody. Důsledek: Prohloubení konkurenční nevýhody. 13

14 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (6) Vláda ČR: srážková daň FVE daň na emisní povolenky zábor ZPF část příspěvku ze státního rozpočtu. Úspěch: vláda má snahu problém řešit, nebude realizováno rozložení na ostatní energie, část peněz se vybere od provozovatelů FVE. Neúspěch: vypadlo financování z DPH, financování z emisních povolenek přinese problémy.

15 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (7) FVE: vyhrožují stížnostmi a soudy na ochranu investic. Druhá strana téže mince: Stejně tak, jako se ochrany dožadují provozovatelé OZE, mohou ji požadovat odběratelé, protože zvýšení příspěvku je masivním administrativním zásahem do jejich hospodaření. Za rozumný kompromis považujeme zachování 15-leté návratnosti. Podstata: Protože FVE je založena na dotacích, jedná se o transfer prostředků od těch, kteří vytvářejí hodnoty ke skupině, která žádné hodnoty nevytváří, ale spotřebovává hodnoty vytvořené jinými. Ochrana tvůrců hodnot by měla mít přednost!

16 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (8) Odhad celkových n á kladů „ boje s klimatickými změnami “ jednotkov á tis. Kč jednotkov á tis. Kč HDP (2008) St á tn í rozpočet (2010) Spotřeba ČR (MWh) Podpora OZE 164, N á růst Sys EU ETS (windfall profit, od 2006/2007 v ceně silov é elektřiny) Spot ř ebn í dan ě Podpora biosložky motorových paliv Daňov é pr á zdniny OZE Celkem N á klady % HDP 1,07% 1,70% N á klady % rozpočtu 3,35% 5,29% Nutnost stanovení nepřekročitelného stropu nákladů politiky klimatických změn!

17 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (9) Vliv ekologických opatření na cenu elektřiny pro průmyslové odběratele je patrný z následujících grafů

18 Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (10) Snížení úrovně regulovaných cen (elektřina i plyn), resp. jejich zmrazení Zmrazení přišlo z jiné strany a z jiného pohledu, Zmrazení přišlo z jiné strany a z jiného pohledu, Náklady na OZE nenechaly nikoho chladným. Náklady na OZE nenechaly nikoho chladným. Velmi důležité je však nezatížit průmysl dalšími daněmi typu darovací daně na povolenky. To v řadě případů má horší dopad než původní návrh příspěvku na OZE ve výši cca 580 Kč/MWh. Velmi důležité je však nezatížit průmysl dalšími daněmi typu darovací daně na povolenky. To v řadě případů má horší dopad než původní návrh příspěvku na OZE ve výši cca 580 Kč/MWh.

19 Závěr Závěr (1) Pro další období zavést tzv. německý model: Významné úlevy pro energeticko intenzivní průmysl Osvobozeni samovýrobci Skupina 1: Roční spotřeba více než 10 GWh Náklady na elektřinu jsou vyšší než 15% GVA (Gross Value Added = hrubá přidaná hodnota) Plná cena se platí za 10% roční spotřeby, za zbylých 90% se platí 0,5 €/MWh Skupina 2: Roční spotřeba více než 100 GWh Náklady na elektřinu jsou vyšší než 20% GVA Tato skupina platí za celou spotřebu 0,5 €/MWh

20 Závěr (2) SVSE považuje za jeden z klíčových cílů státní energetické koncepce a energetické legislativy vytvoření funkčního a nedeformovaného trhu energií s co největší konkurencí. Výsledkem by měla být maximální dostupnost všech zdrojů energie na trhu, s čímž souvisí i zvýšení bezpečnosti. Stěžejní úlohu státu spatřujeme v tlaku na odstranění veškerých deformací trhu a překážek volného pohybu energií a vytvoření transparentního tržního prostředí s umožněním všech forem transferu energetických komodit.

21 Děkuji za pozornost tel.: