Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uhlík Richard Horký. Uhlík základní stavební kámen všech organických sloučenin základ světové energetiky- fosilní paliva asi 10 miliónů sloučenin.
Advertisements

UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
VY_32_INOVACE_19_1_7 Ing. Jan Voříšek  Téma: Práce s molekulovými modely  Pomůcky: Molekulové modely – stavebnice I výrobce – VD DISK Říčany  Zadání:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
ZYGOMYCETES, ASCOMYCETES Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Galvanický článek 12. října 2013 VY_32_INOVACE_130302
D-PRVKY 10. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130117
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Polykondenzace 20. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130309
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Mýdla 6. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130218
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
ŘASY 13. března 2013 VY_52_INOVACE_210116
Obecná a anorganická chemie
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
CHEMIE - Chemická vazba
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
POHYB ŽIVOČICHŮ 30. ledna 2013 VY_32_INOVACE_110108
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Uhlík VY_32_INOVACE_ července 2013

Uhlík: -- typicky nekovový prvek, patří do IV. A skupiny - v přírodě se vyskytuje v podobě 3 izotopů – 12 C, 13 C, a 14 C ( izotop 11 C byl vytvořen uměle) Výskyt: a)volný – v přírodě se vyskytuje ve 2 základních alotropních modifikacích: Grafit (tuha) – nejčastější modifikace uhlíku, krystalizuje v hexagonální soustavě, atomy C jsou propojeny vždy 3 pevnými kovalentními vazbami a 1 slabou vazbou – van der Waalsovou - skládá se z vrstev tzv. grafenu - černošedé zbarvení, kovový lesk - měkký - dobře vede el. proud [1]

Diamant -krystalizuje v krychlové soustavě, kde jsou jednotlivé atomy propojeny 4 pevnými kovalentními vazbami, což je příčina velké tvrdosti diamantu ( Mohsova stupnice – 10) - pro svou velkou tvrdost se používají v řezných a vrtných nástrojích - elektricky nevodivé - velká pevnost - největší diamant byl nalezen v JAR – 621,2 g (3106karátů) [2] [3]

Grafen - je forma uhlíku, kdy atomy uhlíku jsou uspořádány do šestiúhelníků a tvoří jednu, nebo několik vrstev rovinné sítě - má zvláštní vlastnosti, díky kterým si objev grafenu zasloužil v r Nobelovu cenu - je součástí grafitu - výborná tepelná vodivost - využití v elektronice a optice Fullereny - sférické molekuly C, atomy uhlíku jsou uspořádány do šestiúhelníků a kvůli sférickým vlivům doplněné 12 pětiúhelníky - zatím nejstabilnější fulleren obsahuje 60 atomů C - za jejich objev byla udělena Nobelova cena Curlovi, Smalleymu a Krootovi - jejich výskyt v přírodě a vesmíru dokázán v r uměle se připravují pyrolýzou org. slouč. laserem [4] [5]

b) vázaný: 1. v anorganických sloučeninách: CaCO 3 - vápenec ( kalcit, aragonit) MgCO 3 – magnesit CaCO 3. MgCO 3 – dolomit FeCO 3 – siderit CO 2 – atmosféra – 0,03%, minerální vody 2. v organických sloučeninách: - součást všech organických sloučenin - schopnost tvořit homologní řetězce - obrovská rozmanitost, dnes popsáno 10. mil. org. slouč. - biogenní prvek, součást veškeré živé hmoty -

Vlastnosti a reakce: - schopnost řetězení, tvorba násobných vazeb -málo reaktivní, s ostatními prvky reaguje až při vyšších teplotách - přímá redukce – reakce používaná v metalurgii: Fe 2 O 3 + 3C → 2 Fe + 3 CO Cr 2 O 3 + 3C → 2 Cr + 3 CO - jaké vlastnosti má uhlík v následujících rovnicích? -

- Využití : Radiokarbonová metoda:  slouží k zjišťování stáří biologických preparátů  C se vyskytuje v přírodě ve formě 3 izotopů - 12 C – 98,9% 13 C – 1, 1%  reakcí atomů dusíku 14 N s kosmickým zářením vzniká v atmosféře nestabilní izotop 14 C – ten se rozpadá β – rozpadem – 5715 let  živé organismy neustále korespondují s C, takže za života poměr 14 C/ 12 C zůstává konstntní  po odumření organismu obsah 14 C klesá podle zákonitosti rozpadu atomových jader

- Využití : Aktivní uhlí:  vyrábí se ze dřeva, uhlí, nebo kokosových ořechů  pórovitá struktura, velká adsorbční schopnost  automobilové filtry  střevní adsorbens  výroba nealkoholického piva  armáda

- Použité zdroje : [1] ANTON. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na. [2] BRIAN. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [3] ROB LAVINSKY. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [4] CARBOPHILIAC. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [5] SPONK. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [6]KOVALČÍKOVÁ, Tatiana. Obecná a anorganická chemie. třetí, upravené vydání. Ostrava: Pavel Klouda, Ostrava, ISBN