Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Vize, výzvy a možnosti spolupráce škol a zaměstnavatelů Setkání s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Představení oblasti intervence: Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována?
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Podpora krajského akčního plánování
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Základní informace k ŠAP a PA
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Implementační projekt KAP
Aktuální informace o stavu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Konference „Krajský akční plán vzdělávání v Ústeckém kraji 1“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krajské akční plánování
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Individuální projekt OPVVV Implementace KAP I.
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Seminář pro tvůrce ŠAP polytechnické vzdělávání, podnikavost,
Transkript prezentace:

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Vize, výzvy a možnosti spolupráce škol a zaměstnavatelů Setkání s řediteli SŠ Jihomoravského kraje, Brno Mgr. Martina Kaňáková Mgr. Martina Kaňáková

Co obnáší podpora v rámci P-KAP? Metodická a supervizní podpora na úrovni: Krajského akčního plánování: Při analýze potřeb kraje (sladit potřeby kraje s oblastmi intervencí) Při analýze potřeb škol (šetření a analýza centrálně – podle oblastí intervencí) Při tvorbě KAP (cíle plánu sladit s oblastmi intervencí) Na úrovni školního akčního plánování: Při tvorbě a vyhodnocování plánů aktivit (dílčí plány v rámci oblastí intervencí) Při tvorbě školních akčních plánů (komplexní plány všech oblastí intervencí) Při realizaci PA a ŠAP (vytvářet a využívat síť metodiků oblastí intervencí)

Spolupráce se zaměstnavateli pro všechny?  Odlišná situace- odborné vzdělávání vs. všeobecná příprava  Odlišná situace - nutnost vs. smysluplná možnost obory vzdělání s odborným výcvikem (H, L0) obory vzdělání s odbornou praxí (M, L0) gymnázia, lycea  stáže pro pedagogy  odborníci z praxe ve výuce (např. semináře, kroužky)  exkurze, stáže, brigády ve spolupráci s zaměstnavateli  využití kontaktu se zaměstnavateli v kariérovém poradenství  rozvíjení měkkých dovedností, podnikavosti ve spolupráci se zaměstnavateli  podpora výuky cizích jazyků a IT

Jaká jsou naše východiska? odborné vzdělávání je nemyslitelné bez kontaktu se světem práce zaměstnavatele spojuje zájem o kvalitního absolventa, připraveného v souladu s aktuálními potřebami trhu práce existují výrazné odlišnosti (obory, regiony, velikost firem) v možnostech a způsobech spolupráce, vše probíhá na dobrovolné bázi spolupráce škol a zaměstnavatelů má velké množství forem a podob k dispozici je celá řada příkladů rozvinuté spolupráce podchycených mimo jiné v dříve realizovaných projektech NÚV (POSPOLU, Kurikulum S, Partnerství a kvalita)

Jaké jsou hlavní výzvy v odborném vzdělávání? zvýšit podíl praktického vyučování na pracovištích a zkvalitnit ho (vhodný poměr dílny/zakázky/reálné prostředí) zajistit, aby všeobecně vzdělávací předměty a odborná teorie měly průpravný charakter pro praktické vyučování v oboru kvalitní personální zajištění – koordinátor spolupráce; vzdělávání instruktorů, stáže učitelů udržitelný model financování regionálně vyvážená struktura škol a jejich oborová nabídka aplikovat důsledně úplný cyklus kvality – plánování-realizace- zhodnocení-revize – na celou oblast spolupráce (od ŠVP, po konkrétní praxi žáka)

Poznámky k postupu akčního plánování? Svou školu i krajová specifika znáte nejlépe především vy My vás provázíme procesem plánování a nabízíme zejména inspiraci a přenos zkušeností z jiných krajů Plánování vnímáme jako příležitost uchopit téma komplexně a vybrat, co je pro koho vhodné a přijatelné a v jaké podobě Apelujeme na to, aby se ve vašich plánech objevila dlouhodobě udržitelná řešení Neděláme reformu, ale snažíme se využít možnosti, které nabízí a akceptuje stávající školská legislativa

Kde jsme a kam chceme ve spolupráci jít? Úroveň 0 - žádná spolupráce se zaměstnavateli Úroveň 1 - nahodilá, bez hlubších vazeb Úroveň 2 - zavedená, bez provázanosti s výukou a vzdělávacím procesem Úroveň 3 – rozvinutá a systemická spolupráce s několika zaměstnavateli, nabídka není pro všechny žáky ve stejné kvalitě Úroveň 4 – rozvinutá a kvalitní spolupráce je standard, vyvážená nabídka a poptávka

Úroveň 3 Úroveň 4 Úroveň 1 Úroveň 2 KVANTITA KVALITA

Úroveň 1 odborný výcvik v reálném pracovním prostředí neprobíhá, maximum jsou občasné exkurze či jiné jednorázové akce práce na zakázkách v rámci odborného výcviku ve školním provozu je spíš výjimkou odborné praxe nejsou standardem a probíhají, pouze pokud si žák sám sežene umístění obsah odborné praxe není definován, hodnocen a reflektován ve vzdělávacím procesu účast zaměstnavatelů u závěrečných zkoušek je formální nebo neprobíhá vůbec stáže učitelů ve firmách, společně organizované soutěže, náborové a další akce jsou nahodilé nebo neprobíhají vůbec

Úroveň 2 odborný výcvik i odborná praxe u zaměstnavatelů probíhá a četnost je výrazně vyšší než u úrovně 1 spolupráce ovšem není systematická, chybí návaznost na výuku a vzdělávací proces jako celek žák se pohybuje ve dvou oddělených světech, což generuje nespokojenost a neochotu spolupracovat na straně zaměstnavatelů a nezájem na straně žáků

Úroveň 3 škola má systematickou rozvinutou spolupráci s několika zaměstnavateli, s ostatními zůstává spolupráce na úrovni 2 obsah odborného výcviku a praxe v reálném pracovním je dobře sladěn s ŠVP, jež škola přizpůsobuje potřebám zaměstnavatelů nabídka OV/OP v reálném pracovním prostředí se ovšem týká jen části žáků, zbytek zůstává ve školním provozu účast zaměstnavatelů u závěrečných zkoušek není jen formální rozvinutá spolupráce zahrnuje další aktivity počínaje náborem žáků (práce s rodičovskou veřejností), přes stáže učitelů, přípravu výukových materiálů a nabídku volnočasových aktivit, po soutěže a společné prezentace výsledků práce žáků

Úroveň 4 škola má rozvinutou systematickou spolupráci s dostatečným počtem zaměstnavatelů, je schopna nabídnout OV/OP v reálném pracovním prostředí prakticky všem žákům standardně zajišťuje stáže pro učitele ve firmách probíhá společná tvorba výukových materiálů a revize ŠVP spolupráce funguje i bez projektů a není na nich finančně závislá, projekty jsou vnímány jako přilepšení a možnost vyzkoušet něco nového či dále vylepšit stávající spolupráci

Rozpracování obecných cílů na konkrétní kroky PŘÍKLAD: Obecný cíl – zvýšení objemu a kvality OV/OP u zaměstnavatelů Dílčí cíl 1 – navázání dlouhodobého smluvního vztahu s více zaměstnavateli Konkrétní krok 1– oslovení též firem/zaměstnavatelů různé velikosti / v sousedním regionu / jiného typu zaměstnavatelů (obce atp.) Konkrétní krok 2 – úprava ŠVP na míru klíčovým zaměstnavatelům (např. časová organizace) Dílčí cíl 2 - společné náborové aktivity Konkrétní krok 1 – cílené oslovení rodičů, kteří ve firmách pracují Konkrétní krok 2 – exkurze pro žáky ZŠ Konkrétní krok 3 – nahlížet na akce školy jako na nábor (např. soutěže)

Rozpracování obecných cílů na konkrétní kroky PŘÍKLAD: Obecný cíl – zvýšit kvalitu výuky ve škole Dílčí cíl 1 – podpořit učitele Konkrétní krok 1– stáž učitele ve firmě/u zaměstnavatele Kvantitativní ukazatele: kolik učitelů a jakých předmětů, jak často a na jak dlouho, udržitelnost Kvalitativní ukazatele: jasně definovaný cíl a obsah stáže jasně definovaný výstup (ideálně výukový materiál) finanční a organizační zajištění (náklady, personální zajištění) dokončit cyklus kvality – vyhodnocení a výhled do budoucna (revize)

Zdroje a dokumenty pro inspiraci Dotazníková šetření spolupráce škol a firem POSPOLU: Šetření ve školách Šetření zaměstnavatelů FIN.pdf FIN.pdf Souhrnná analytická studie popisující současný stav spolupráce škol a zaměstnavatelů (včetně zahraničních příkladů, hloubkových rozhovorů a výstupů starších šetření) Příklady dobré praxe: Případové studie škol a firem zapojených do projektu POSPOLU (124 studií) Příklady dobré praxe - spolupráce škol a firem při odborném vzdělávání Příklady dobré praxe - spolupráce škol a firem při odborném vzdělávání

Děkujeme Vám za pozornost